Dictatura lui Messi în fotbalul mondial continuă. Al 4-lea Balon de Aur cîștigat de argentinian îl urcă pe treapta cea mai de sus într-o scară a valorilor din toate timpurile. Deja în spatele său stă ”sfînta treime”, Cruyff-Platini-Van Basten, toți cu cîte trei Baloane în palmares. Messi are 4 și numai Dumnezeu știe unde se va opri și, mai ales, cînd se va opri. Are 25 de ani.
E o dictatură totuși democratică. Messi nu și-a decernat singur toate trofeele, i-au fost adjudecate. Și încă printr-un vot suficient de democratic și suficient de transparent. Faptul că Messi continuă să atragă voturi, chiar într-un an în care n-a cîștigat mare lucru la nivel de trofee, e un mister pentru unii, o mistificare pentru alții, o blasfemie pentru destui și o normalitate pentru foarte mulți.
De ce cîștigă întotdeauna Messi? Asta este întrebarea pe care și-o pune toată lumea. În noul sistem, de cînd FIFA s-a insinuat în ancheta tradițională a celor de la France Football, criteriile sînt destul de transparente. Nu se premiază doar trofeele cîștigate într-un an, sînt mai multe direcții recomandate celor care exercită acest vot.
Trofeele cîștigate formează o primă bucată. S-au dus vremurile cînd, de exemplu, Cannavaro cîștiga Balonul de Aur doar pentru că era căpitanul campioanei mondiale. Trofeele cîștigate reprezintă, e clar, un criteriu important, dar nu decisiv. Din cei trei finaliști, aici cel mai bine stătea Iniesta, cu un Campionat European și o Cupă a Spaniei.
Un al doilea criteriu e format de constanța arătată pe tot parcursul anului. Atenție, vorbim de an calendaristic, nu de an competițional. Anul calendaristic începe în ianuarie și se termină în decembrie, cînd se și votează de altfel. Iar ultima impresie contează mai mereu. Aici, la acest capitol și din acest punct de vedere, Cristiano Ronaldo a fost mult defavorizat de parcursul neregulat, mai degrabă prost, al echipei sale. Convulsiile de la Real Madrid nu l-au ajutat pe Cristiano, eșecurile campioanei Spaniei l-au tras în jos în duelul său particular cu Messi. Din acest punct de vedere, al constanței, Messi are o superioritate evidentă. În afara unei perioade scurte, între ianuarie și februarie anul trecut, dar de care nu-și mai amintește prea multă lume, Messi a fost o mașină de goluri. Cele 91 marcate într-un an sînt o cifră barbară, va fi greu să mai atingă cineva borna asta. Messi nu e genul care să dea goluri în meciurile banale, el apare în toate partidele importante ale Barcelonei din ultimii ani. Faptul că Iker Casillas, după mine cel mai bun portar din lume, e printre clienții săi permanenți nu e o opinie, e o informație certă. Sigur, din punct de vedere al continuității, al constanței în joc, are și Iniesta meritele sale. Însă golgeterii primesc mereu protagonismul, cei care pasează stau undeva în umbra celui care marchează.
Și ar mai fi un criteriu. Cel al imaginii de pe tot parcursul anului. Din punctul ăsta de vedere, Messi e de neînvins. Aparatul de propagandă al Barcelonei funcționează impecabil, pe umerii unei prese, cea catalană, pentru care nu există subiecte negative care să interacționeze cu starul argentinian. Priviți, de exemplu, poza din acest text, pozitivă prin tristețea pe care o dezvăluie. Acum ceva vreme, Ilie Dumitrescu spunea la Fotbal European că Ronaldo are o mare problemă prin faptul că arată mult mai bine decît Messi din punct de vedere fizic. Că e mult mai mediatizat, prin acest aspect, al felului în care arată, al felului în care se îmbracă și-și face freza, al felului în care arată personajele feminine care-l însoțesc. Priviți imaginea de mai jos, de la Gala de la Zurich, în care-l vedem pe Cristiano alături de logodnica sa, Irina, și veți înțelege!
Cristiano arată impecabil, Irina la fel. Par desprinși din filmele cu James Bond, rol pe care, cu puțină pregătire, Cristiano l-ar putea interpreta destul de lesne, căci și Bond e așa, ușor arogant, în siguranța cu care pune jos inamicii și femeile frumoase.
E logic ca o astfel de imagine să stîrnească invidii. Invidia face parte din noi, frustrarea de asemenea, important e să le canalizăm spre lucruri pozitive și să nu devenim maniaco-depresivi. Cei care votează, în marea lor majoritate, sînt bărbați care nici nu arată așa și nici n-au lîngă ei ceva care să arate așa.
E un criteriu, al treilea pe listă, dar extrem de important.
Am scris ieri că fotbalul i-ar datora un Balon de Aur lui Andres Iniesta . La fel de bine, fotbalul îi datorează un Balon de Aur lui Xavi, lui Raul, lui Zanetti poate. Și multor altora.
Fotbalul îi mai datorează un Balon de Aur și lui Cristiano Ronaldo. Pentru tot ce a făcut pînă acum și pentru ce, sînt convins, va mai face. Priviți în filmulețul de mai jos felul în care reacționează Cristiano Ronaldo în momentul în care se anunță numele cîștigătorului!
Nu e un actor atît de bun. Limbajul trupului, buzele strînse și zîmbetul forțat, transformat mai degrabă în rictus, ne arată dezamăgire, frustrare. Doamnelor și domnilor avem privilegiul să fim contemporani cu cea mai mare rivalitate din istoria fotbalului. Un antagonism senzațional, grație căruia avem parte de tot ce e mai bun din partea celor doi. E felul lor de a înțelege o luptă sportivă, doar nu-și imaginează cineva vreo cafteală între ei pe culoare la Zurich. Cristiano nu e mulțumit cu el însuși, nu va renunța prea ușor la ideea de a-l învinge el pe Messi și de a-l supune atenției publicului pentru felul în care va reacționa. Nu stă în firea lui Cristiano să renunțe.
Deocamdată nu există mai multe Baloane de Aur. Iar cel care există, ne place sau nu, are un stăpîn. Lionel Andres Messi.
P.S.
Apropo de ceea ce vorbeam mai sus în legătură cu imaginea. Analizați, în filmuleț, alte două lucruri. Felul în care reacționează Iniesta cînd aude că Messi a cîștigat. Un zîmbet cald, netrucat, căci nici el nu-i actor, față de colegul său de echipă. Dar și felul în care se comportă Messi după ce primește Balonul de Aur. Un atentat la ritmul în care joacă. Incomodat de costum, de pupitru, chiar și de premiu în sine, deși n-ai zice că un Balon i-ar putea pune atîtea probleme. ”Esto es impresionante”, a zis, moment în care sala s-a ridicat în picioare. Iar el, cu un zîmbet de hîrtie, parcă ar fi dat orice să sprinteze de acolo.
Și încă un lucru. Are legătură cu cei doi, cu atmosfera, dar și cu distanța de 16 puncte din clasamentul Primerei Division dintre Barcelona și Real. Delagația madrilenilor la Zurich a călătorit în 3 avioane private. Într-unul președintele Florentino Perez. În altul, Cristiano Ronaldo și Irina. În cel de-al treilea, ceilalți jucători prezenți la gală, plus Emilio Butragueno. În schimb, toată delegația Barcelonei, de la președintele Rosell la Messi, plus soțiile unora dintre ei, a călătorit cu un singur avion.
Ma surprinde doar faptul ca Ronaldo inca mai avea sperante… trei in linie, era oarecum inevitabil sa vina si cel de al 4lea
andrei tu chiar nu vrei sa gandesti inainte de a asterne pe hartie? cum poti sa spui ca fabio cannavaro a castigat doar pt ca era capitanul echipei campioane in 2006?
De ce intotdeauna Messi?…In anul 2012 Messi a marcat mai multe goluri decat intreaga echipa a lui Liverpool si cam tot atatea cat a marcat si Milan…sigur merita Balonul de Aur…cu respect
Daca nu conteaza competitiile atunci si ronaldinho sau neymar puteau fi la fel de indreptatiti pe baza rezultatelor din brazilia.barcelona n-a castigat nici titlul nici CL dar messi a fost golgheterul uneia din cele mai bune echipe din istorie.pe rationamentul asta va primi, prin inductie, balonul de aur pana cand generatia barcelonei se va retrage.ca a argentinei nu stim daca va realiza ceva.tot ce sper e ca trofeul de anul asta,primit pe criterii de marketing,va atrage reversul medaliei.nu se poate ca un jucator care marcheaza mult de la o echipa foarte buna si mai si dribleaza sa fie incoronat desi echipa lui n-a castigat chiar nimic in 2012
Frumos spus. Unii spun ca Ronaldo reste ghinionist ca este contemporan cu Messi. N-as spune. Nivelul la care a ajuns este si datorita concurentei cu Messi care l-a ambitionat.
Altii spun ca Messi este ce este in mare parte datprita lui Xavi si Iniesta. Wenger spune ca Barcelona ar fi o echipa aproape de normalitate fara Messi.
Pana la urma este un duel talent versus munca unde, evident, talentul primeaza ca e vorba de sport nu?
Ca bine spui…Ronaldo joaca asa dosr pt a rivaliza cu Messi,aroganta si pana la urma si talentul sau il fac sa fir acolo sus. Insa Messi este ceva diferit, nu vreau sa supar , dar pt mine Messi este un zeu !Si Barca fara Messi ar fi undeva pe locurile 2-3 .
Credeam ca mai exista o scapare si pt dvs,dl Andrei Niculescu,dar m-am inselat !!
Esti prea spalat pe creier de sindromul Barcelona(apropo,cu cine tineati acum 7-8 ani spre exemplu??ca astazi este sigur ca tineti cu barca)
Nu m-ar mira sa aveti icoana cu messi in casa!!
daca tot faci referire la reactii, uita-te sa vezi reactia lui pique in 2010, absolut socat ca iniesta n-a castigat.
Cand a venit Guardiola la Barca i-a lasat pe toti la ani lumina in urma cu ceva ,,inovator,, ,dar de fapt el se intorcea la baza fotbalului -dc ascunzi mingea adversarului n-are cum sa te invinga.scurt.felicitari Andrei ,cand citesc articolele tale parca intru in alta lume :)
Exceptionala analiza criteriilor, pana la urma si umane, pe baza carora se acorda Balonul de Aur. Corect si faptul ca Ronaldo merita si el 1, chiar 2 baloane, pana se retrage. Eu as spune ca din cele 4 luate de Messi, 2 au fost super corect acordate, 1 oarecum corect, si 1 ascuns lui Ronaldo sau lui Iniesta. Daca si anul acesta va castiga, in conditiile in care Argentina nu va juca finala mondialului si el nu va atinge iar recordul de goluri marcate intr-un an, este deja prea mult, pentru ca, cel putin pana acum, nu e chiar numai sezonul lui, ca cele precedente. Barcelona nu mai e prima din lume, langa el a aparut Neymar, dar au iesit la rampa si alti colegi care au decis meciuri, pana acum. Si, cel mai probabil, aceasta discrepanta va creste. Cred ca epoca Barcelona-Messi atat de stralucitoare apune incet incet, in 2-3 ani avem alte discutii. Atentie! Am spus ca nu va mai fi asa stralucitoare, nu ca Barcelona va iesi din top 5 cluburi peste 3 ani.
Andrei, filmul cu Ronaldo pe care l-ai postat nu mai exista pe youtube. Asa ca referirile pe care le faci nu au suport video acum..
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
11 Comentarii