Articolul precedent
Articolul urmator

DESPRE DINAMO – STEAUA ȘI FOTBALUL ADEVĂRAT

DESPRE DINAMO – STEAUA ȘI FOTBALUL ADEVĂRAT

A fost primul week-end al acestei veri cu fotbal oficial, dincolo de meciurile amicale cu care ne-am obișnuit în ultimele săptămîni. A început campionatul în Germania, a început și în Franța, s-a jucat Supercupa Angliei, iată cîteva subiecte ce merită abordate într-o zi de luni, fie și pe fugă.



Nu vreau să mă refer prea mult la Derbyul României. Deși mi s-a cerut asta, deși am fot întrebat ce părere am. O să spun doar atît, pentru că fotbalul românesc nu e specialitatea mea: am fost la primul meci Dinamo-Steaua în 1982, era parcă o finală de Cupă, mi se pare că a cîștigat Dinamo cu 2-1, pe vechiul ”23 August”. De atunci și pînă azi au trecut mai bine de 30 de ani, timp în care am văzut, pe viu, cred că zeci de derbyuri. Niciodată însă nu mi s-a părut o atît de mare diferență de valoare între cele două echipe așa cum am văzut cu această ocazie. Am spus același lucru și-n primăvară, dar diferența mi se pare și mai mare azi. Eu nu cred că Steaua a fost vreodată în situația lui Dinamo de azi, atît de plată, atît de anonimă, atît de lipsită de valori. Dinamo azi e o caricatură și cu asta basta. Am mai spus-o, n-am fost și nu voi fi prea curînd stelist, au fost momente cînd îmi doream ca Steaua să piardă și avionul cu care urma să se deplaseze, momente care au trecut, căci țin de o tinerețe pe undeva lipsită de maturitate. Azi, de exemplu, vreau ca Steaua să se califice în grupele Ligii și nu mă interesează ce părere au unii sau alții. Așa cum aș fi vrut ca Dinamo să bată pe Steaua duminică, însă, ca să revin, acest lucru în momentul de față mi se pare imposibil. Ceea ce se întîmplă la Dinamo mi se pare jenant și punct. E o echipă fără identitate, fără jucători, fără conducători și cu suporteri care nu mai știu ce să facă pentru a depăși momentul de jenă pe care-l resimt atunci cînd dau ochii de fanii rivali, prieteni ori nu. Coregrafiile nu țin loc de puncte, bătăile cu atît mai puțin, mi se par doar urmări ale neputinței din teren. E frumos să te mîndrești cu fanii, dar eu cred că e mult mai frumos ca fanii să se poată mîndri cu rezultate. Restul e can can.


Să depășim granițele frumoasei noastre țări și să mergem spre alte teritorii fotbalistice. Spre exemplu în Germania. Scriam aici, nu de mult, despre greutățile pe care le întîmpină Guardiola la Bayern. Îmi mențin părerea, chiar și după primul meci cîștigat în actuala ediție de Bundesliga. Bayern a bătut pe Monchengladbach, dar mie mi se pare că jocul e încă departe de a fi fluent. Și e destul de departe de cel practicat în finalul sezonului trecut, cu Heynckes. Pep a schimbat mai multe decît își pot imagina unii. De la 4-2-3-1 la 4-3-3, un sistem pe care nemții îl prezintă la televizor, destul de curios, drept 4-1-4-1, e un drum deloc lin. Pentru unii pot părea niște numere de telefon, pentru jucătorii în cauză înseamnă mult mai mult. Schweinsteiger, de exemplu, se profilează a fi ”închizătorul” lui Pep, ceva ușor inedit pentru el. Nu-i deloc simplă această poziție și dacă ești foarte valoros nu înseamnă automat că faci față. Cei care doar se uită le meciuri pot avea alte păreri, dar dacă întrebați un antrenor meseriaș vă va spune ce importantă e această poziție, de ce unii apelează la doi ”închizători” și cum influențează mijlocașul central jocul întregii echipe.

Fac o paranteză. Scurtă. În 2006, la Mondialul german (unde îl vedeam zilnic pe Jurgen Klopp explicînd meciurile pe ZDF și ARD) m-am întîlnit cu Cosmin Olăroiu. Era antrenor la Steaua atunci, venise să vadă meciuri de la Mondial și am stat cu el cîteva ore bune pentru un interviu. Era imediat după episodul Middlesbrough, iar Oli era obsedat de acel meci, de greșelile pe care le-a făcut echipa, pe care le-a făcut el, pe care le-a făcut MM. Am vorbit și despre alte subiecte, și, ajungînd de la Brazilia la Barcelona, ce tocmai cîștigase Liga Campionilor la Paris, cu Arsenal, Oli mi-a spus că, după el, cel mai important om al acelei echipe a Barcelonei nu era Ronaldinho, nu era Eto`o, nu era Deco, ci era Edmilson. Sesizînd mirarea mea, mi-a făcut, cam o oră, demonstrații despre rolul lui Edmilson. Folosindu-se de cănile de cafea (a băut vreo 6 espreso în acest timp), de pahare, de sticle de apă, m-a luminat într-un fel. Paranteză închisă.

Înapoi la Bayern și Bundesliga. Și asta pentru că, dacă despre Bayern am mai scris, despre Dortmund n-am mai făcut-o de la finala Ligii Campionilor. Atunci credeam că echipa se va destrăma, credeam că acea finală pierdută e maximum ce poate da acest lot, credeam că Jurgen Klopp nu poate gestiona cu același succes o nouă reconstrucție, mă gîndeam că vor pleca jucători. Se pare că m-am înșelat. Și nu mi-e frică să recunosc. Am pus acest ”se pare”, căci deocamdată e prematur să tragem concluzii. Încă mai există dilema Levandowski, dar Dortmund pare să fi acționat în această vară ca o echipă mare. Transferurile au fost făcute cu mult cap, cu multă inteligență, căci nu-i ușor să aduci jucători, care să se muleze pe filozofia lui Klopp. Care, din ce am văzut în prima etapă, a tras cartea cîștigătoare cu Aubameyang și așteptăm să o vedem pe cea a lui Mhitarian. Aubameyang nu era un necunoscut, însă golurile sale și plasarea destul de sus în ierarhia golgeterilor Franței rămîneau un pic în umbra lui Ibrahimovici și a aurei sale. Se vorbește că Aubameyang a scos un timp fenomenal la antrenamentele Borussiei, un 3,80 de secunde pe 30 metri (Bolt face 3,78), iar asta, pe jocul Borussiei care caută spațiile libere ale adversarului, e un mare cîștig. Se pare că plecarea lui Gotze nu s-a dovedit atît de traumatică, iar Dortmund reprezintă o amenințare serioasă pentru Bayern. Și cam singura, de altfel, căci și Bundesliga, în ciuda creșterii sale incontestabile, a devenit tot un campionat bipolar, ca și Spania.

Să mergem și în Franța. PSG a făcut egal la Montpellier, iar Monaco a bătut la Bordeaux. E totuși destul de devreme ca să vorbim de o luptă în doi, mai ales că Lyon a început destul de tare. La PSG, Blanc are o dublă problemă: cum să pună la un loc atîtea valori și pe cine să lase pe-afară? Deocamdată Cavani a jucat puțin, căci e nepregătit fizic, dar jocul continuă să gravitezez în jurul lui Ibrahimovici și a chefului pe care-l are suedezul. I-a fost greu lui Ancelotti să-l includă pe Zlatan într-un context tactic, lui Blanc îi va fi și mai greu.

Monaco a început cu victorie un meci așteptat de toată lumea. Nu mi s-a părut însă o echipă atît de tare. Nu-s convins că ar putea să țină ritmul pe care-l va impune PSG. La Bordeaux, Monaco s-a impus grație valorii unor jucător și urmare a unor greșeli imense de apărare ale gazdelor. În rest, foarte puțin am văzut joc colectiv, foarte puțin am simțit o identitate a echipei. E pericolul ce-l paște pe Claudio Ranieri, căci așa e stilul lui, echipele pe care le antrenează nu primesc o identitate proprie. Nu putem vorbi de stilul Ranieri, de aceea a și fost schimbat de la Chelsea și înlocuit cu Mourinho.

M-a surprins plăcut la Monaco centru apărării. Nu, nu Falcao, de la el știam la ce să mă aștept. Însă cuplul Carvalho-Abidal a acționat fără greșeală, în condițiile în care ridica multe semne de întrebare. Cel puțin Abidal mi-a lăsat impresia că n-a fost niciodată implicat într-o luptă atît de grea și cred că Barcelona a făcut o greșeală neprelungindu-i contractul. Acest subiect merită însă o abordare separată, într-opostare viitoare.

Puțin și despre Manchester United. Cînd a fost instalat David Moyes scriam despre David și Goliat-ul din Manchester. Adică echipa, căci Manchester United e un uriaș în fotbalul englez. Moyes a început cu bine, o victorie în Supercupă, chit că a fost obținută cu o echipă de Liga a doua ușor dezmembrată după retrogrdare, e un semn bun în perspectiva noului sezon. Mai ales că United n-a făcut nici un transfer notabil, ba e pe cale să-l piardă și pe Rooney. Pentru fanii lui United senzațiile sînt, cred, amestecate. Cu Sir Alex, jucătorii țintă nu prea erau ratați în mercato, iar de plecat pleca numai cine voia el și cînd voia el. Prestația lui Van Persie însă în meciul cu Wigan aduce și partea de optimism. Van Persie e numărul unu acum, iar posibila plecare a lui Rooney, ce ar necesita un articol în sine, căci există și motive și semnale că se va produce, nu va aduce un efct atît de traumatic.



17 Comentarii
  • calin octavian spune:

    Se vede ca Digi nu a transmis niciodata Bundesliga.Cunostintele tale in materie sunt limitate.N-ai cum sa spui despre un campionat care in ultimii 10 ani a avut 5 campioane diferite ca devine bipolar, un campionat pe care Bayern anul trecut l-a castigat la pas, dar in care Dortmund a gafait, s-a batut pana spre final pentru locul al doilea. Anul asta va fi iarasi un campionat echilibrat in Germania, Pep nu are inca vigoarea lui Jupp si cred ca n-are nici vestiarul in totalitatea lui sa-l sustina precum au facut-o in a doua parte a sezonului trecut cu veteranul german. Eu raman la parerea ca oficialii au gresit in iarna cand au anuntat venirea lui Pep si implicit indepartarea antrenorului din acel moment. Au avut insa norocul unui vestiar extrem de unit care a jucat si pentru antrenor, pentru a dobori recorduri. Cum ziceam, Guardiola si echipa sa nu dau dovada de aceasta forta. Javi Martinez a fost lasat pe banca, el fiind unul din cei mai buni de anul trecut, Bastian putin reprofilat, aducere inutila al lui Alcantara, Gotze inca nu stie unde o sa joace, Kroos este tot mai nesigur de pozitia sa, folosirea zic eu nejustificata in pregatiri a lui Lahm la mijloc si alte ciudatenii tactice cred ca vor face mai mult rau echipei.
    Sa nu uitam ca Germania nu este Spania, campionatul este mult mai fizic, mult mai combativ, este total diferit. Cred ca problema lui Bayern va fi mai degraba cat de repede se va adapta Guardiola campionatului german, decat jucatorii stilului antrenorului catalan.

    • Silviu spune:

      Scuze ca ma amestec… dar, desi precum ai mentionat si tu, ca au fost 5 campioane diferite, eu iti garantez ca si anul asta campioana va fi una dintre echipele Bayern Munchen/Borussia Dortmund si ca nimeni nu le va pune probleme atat de mari incat sa nu reuseasca sa castige campionatul.

    • costin spune:

      da de ce simti tu nevoia sa faci pe desteptu mai mult decat este necesar?
      ce ai scris tu a fost scris si rescris de N ori incat ne-am plictisit.
      si daca nu e bipolar campionat ,ia zi ,castiga schalke? sau Gladbach?sau poate stuttgart?
      a scris foarte clar „devine”. ce mai conteaza ce s-a intamplat ,cand e clar ca verbul se refera la viitor.
      oricum campionatul germaniei ,inseamna bayern munchen,restu sunt apa de ploaie,echipe care vin si se duc,mai fac o surpriza si aia a fost.

    • Andrei Niculescu spune:

      Nu-mi bat capul cu explicatii prea multe. Exista asa un soi de curent al celor care cred ca doar ei se pricep la Bundesliga. :))) Am comentat 3 ani Bundesliga la Sport Klub si inca un an la Digi, asa ca am ceva cunostinte. De fapt, atunci a si fost ultima data cand o alta echipa a castigat campionatul, Wolfsburg. Eu am scris ca DEVINE nu ca ESTE. Incearca sa faci diferenta. Si apoi sa-mi spui te rog pe cine vezi campioana a Germaniei in afara de Bayern si Borusia?

      • calin octavian spune:

        Nici nu iti ceream vreo explicatie si nici n-am pretentia ca ma pricep la Bundesliga, dar in general in articolele tale ai o tenta de a hiperboliza campionatul Spaniei si echipele lui, Barca si Real. Daca e sa comparam toate campionatele europene, poti spune despre toate ca sunt bipolare sau maxim tripolare, in Anglia Man utd si chelsea, in Italia Juve, MILAN si Inter, cel putin in ultimii 10 ani. Dar in campionatele astea exista suspans, exista pasiune pana spre final, ceea ce nu exista in Spania, unde se stiu exact primele 2 locuri de la inceputul sezonului.

        • Liviu spune:

          Pfoai, cate non-sensuri intr-un singur comentariu. In primul rand, un campionat „tripolar” nu e tot pe acolo cu unul bipolar. In al doilea rand, daca majoritatea campionatelor sunt asta, cum se face ca numai in Primera nu exista suspans? Nu se stie care dintre Barca si Real va termina pe primul loc deci exista si acolo suspansul primului loc. In Anglia a fost foarte mult suspans anul trecut, de aia a castigat United campionatul cu multe etape inainte de final. In Italia deja Juve nu mai are adversar deci nici macar bipolar nu mai e, se stie campioana dinainte. Iar in Germania ar trebui sa fie evident pt toata lumea ca nu are nimeni forta necesara de a concura cu Bayern si Borusssia deci afirmatia lui Andrei e corecta. Dar unora le place sa acuze ca altii nu se pricep la un lucru pt ca apoi sa recunoasca ca de fapt nici ei nu se prea pricep la acel lucru, deci se fac de cacao singuri.

        • Andrei Niculescu spune:

          E limpede ca am o apropiere fata de campionatul Spaniei. Dar eu am scris acum cativa ani de pericolul transformarii intr-un campionat ca al Scotiei, ceea ce s-a si dovedit intre timp. Eu as scoate Anglia totusi din discutie, caci mi se pare in momentul asta cel mai echilibrat campionat, pt ca sunt cel putin 3 echipe ce se bat la titlu cu sanse aproape egale. In Germania si Spania nu au cum sa fie mai mult de doua, iar in Italia nici atat, nu stiu daca Napoli va putea tine pasul cu Juve. Si as vrea sa te intreb, cu un pic de ironie recunosc, unde a fost pasiunea la Bundesliga in sezonul trecut? Ca luase Bayern campionatul inca din noiembrie

          • calin octavian spune:

            Anul trecut a fost cu totul si cu totul special, Bayern a defilat, a doborat toate recordurile. Bundesliga in sine este un campionat spectaculos, iar de la locul 2 in jos a fost spectacol constant. Imi aduc aminte de emisiunile voastre din Champions de anul trecut, cand ati descoperit si voi pe Dortmund,imi aduc aminte cum va mirati de forta lor la meciurile din grupa si apoi mai departe. Si daca spui ca Italia nu are suspans, inseamna ca ne pricepem la fotbal toti. Pai Juve acum 2 ani a castigat campionatul foarte greu, cu golul fantoma, cu 11-12 accidentati de la MILAN etapa de etapa. Anul trecut n-au avut adversar pentru ca au avut celelalte probleme, dar anul asta o sa fie unul spectaculos. Toate echipele s-au intarit, iar Juve nu pare foarte in forma momentan, iar succesele posibil sa-i faca vulnerabili. Si atunci te intreb si eu cu aceeasi ironie, unde e pasiunea in Primera, cand totul se invarte in jurul a doua echipe, pornind de la bani, mediatizare, spectatori si asa mai departe. Nu sunt eu in masura sa-ti dau sfaturi, dar mediatizarea intensa a unor subiecte poate duce la plafonare. De exemplu eu unul nu mai pot sa-ti citesc articolele despre Barca si Real, care fie vorba intre noi, sunt extrem de dese.

          • Andrei Niculescu spune:

            Eu nu oblig pe nimeni sa citeasc? blogul sau anumite articole. Daca ar fi fost platit as fi zis, dar asa, scriu ce-mi vine in minte in ziua aia. E logic sa nu avem atatea date despre echipele din Germania asa cum avem despre celelalte campionate pe care le dam noi la Digi si, implicit, le analizam. N-avem cum sa urmarim toate meciurile de pe alte posturi dintr-un motov foarte simplu, comentam alte meciuri in timpul.
            Revenind la Bundesliga, in ultimii 20 de ani, Bayern a luat titlul de 10 ori daca nu ma insel. Anul trecut a defilat Bayern, acum doi a defilat Dortmund. Nu comentez ceea ce zici tu in legatura cu Spania, pt ca sunt de acord, nu stiu de ce vrei neaparat sa ma contrazici pe tema asta, ca si eu am aceeasi parere :))) Mediatizarea insa, excesiva asa cum zici tu, e data de piata. Piata cere azi Barcelona si Real Madrid, asa e de cativa ani. Meciurile celor doua fac rating dublu fata de celelalte. La fel si articolele mele, daca vrei, chit ca nu asta e criteriul dupa care scriu eu.
            Despre campionatul Italiei cred ca stiu ce vorbesc, fac de 4 ani emisiune pe Serie A. Suspansul exista anul trecut doar pt ca ne incurajam noi ca exista, macar sa fie anul asta mai bine. Nu te lua dupa amicale

    • Vlad Popescu spune:

      Nu a zis ca a fost bipolar, ci va deveni din cauza formei excelente a doua combatante Bayern si Dortmund. Nu cred ca a contestat in articol numarul mare de campioane in ultimii 10 ani

  • Tudor Andrei spune:

    Deocamdata nu am vazut niciun promo,sa inteleg ca Digisport nu mai transmite Premier League???

  • Matei spune:

    Ce greseli mentiona Olaroiu ?

    • Andrei Niculescu spune:

      Pfoa, atat de multe. Si de tactica si in general, de strategie, de cum ar fi trebuit sa abordeze ultimele minute. Isi reprosa ca nu s-a certat cu arbitrul, ca nu a provocat o intrerupere, el sau MM, ca n-a stiut sa transmita jucatorilor ceea ce trebuia. Am facut atunci un interviu in Gazeta cu toate astea

  • Floryn spune:

    Fotbalul adevarat incepe abia sambata, odata cu meciul Liverpool-Stoke City. In weekend a fost doar incalzirea. In opinia mea cele mai bune campionate din lume sunt in ordinea urmatoare:
    1. Premier League (de departe)
    2. Bundesliga
    3. Primera Division

  • Laurentiu spune:

    Revigorant articolul, glumind putin desi nu sunt sigur ca Andrei apreciaza glumele pe seama articolelor sale :) , e ca o salata de vara asa, cu de toate..
    Eu unul as fi presarat si putin OM..nu stiu daca i schimba gustul decisiv dar nu avea voie sa lipseasca.
    desigur, acum lumea e atrasa de monaco, de psg, microbistii care se uita la orice dar de fapt nu sunt experti in nimic, sunt atrasi de genul asta de echipe, probabil in scurt timp va aparea si o comunitate a fanilor lui as monaco din romania…dar deocamdata, cu sau fara petrol in curtea clubului, marseille ramane o protagonista a campionatului.
    bun debutul lui lyon, ori daca debutul acesteia a fost tare, te rog sa gasim un atribut si pentru cel al lui marseille…0-2 in min 4, 0-3 dupa juma’ de repriza…desigur guigamp e noupromovata, dar si monaco este :)
    In concluzie, eu recomand sa fim atenti si la vicecampioana OM si s o luam in calcul cand vorbim de campionatul frantei..

    • Andrei Niculescu spune:

      Eu apreciez glumele, nu mi se pare ca am lasat imaginea nui mofluz fara simtul umorului. Meciul OM-ului nu l-am vazut, nu pot nici eu sa vad tot :))) Asa am si vrut sa fie, o salata de vara. Bine ca n-ai zis bulgareasca :))) Salata de vara e buna, mentine silueta.

      OM ramane, e clar, o protagonista, mie mi-ar placea sa fie o candidata serioasa la titlu, dar sincer nu prea cred ca o sa tina pasul. Eu din Franta ii simpatizez pe cei de la OM, dar sa nu-i spui lui Banciu, n-as vrea sa-si schimbe cumva impresia proasta pe care o are despre mine. Cu toate astea ii respingeam articolele despre OM cand mi-era subaltern la ProSport, vezi ce profesionist sunt :)))

      • Laurentiu spune:

        :))) asta si intentionam, raspunsul tau sa l pasez lui Radu si sa l las pe el sa duca lupta mai departe…dar daca zici ca te lasa rece amenintarea asta, renunt la ea :)
        Ca va tine pasul, nici eu nu cred, dar acum depinde mult si de care va fi ritmul de dans…la cum s a chinuit psg sa castige un titlu in ultimii 2 ani de „glorie financiara” nu vad de ce sezonul asta va fi pe fast forward..deja de la primu pas pare pe genul 2 pasi in fata unul in spate…de monaco nu stiu ce sa zic, as imbratisa aceeasi opinie expusa de tine, asta ca sa recuperez terenul pierdut dupa ce ti am amintit de Banciu :), anume ca as monaco poate fi o protagonista dar pana la titlu e cale lunga, sa mai asteptam niste luni. Pana la urma nici psg n a putut lua titlu la primul sezon de „glorie financiara”…
        In rest, numai si numai de bine…
        PS: in serie A, avem sperante totusi in acest sezon, napoli milionaria sau milanul lui balotelli trebuie sa se ridice..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă