A revenit în prim-plan Champions League, cu duelurile sale formidabile, mult mai tari din acest moment față de cele pe care le-am avut în faza grupelor. E un prilej pentru toată lumea să facă pronosticuri și să parieze pe echipele care vor trece mai departe și, privind și mai mult spre viitor, pe echipa care va cîștiga trofeul.
BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:
Am explicat de ce cred eu că abia acum începe Champions League, iar pînă acum am avut Liga Campionilor, de multe ori pe acest blog. Nu mai insist. Nici nu voi încerca să fac pronosticuri ori să pariez. N-am făcut-o niciodată, sînt un parior prost, nu sînt adeptul unor astfel de chestii. Dacă am fost eu la Las Vegas și n-am jucat la cazino decît simbolic, 50 de dolari (pe care i-am pierdut in circa 20 de minute), nu văd de ce ar trebui să pierd bani la pariuri! Am voie însă și eu să am păreri, ca toată lumea. Iar părerea mea în acest moment e că Bayern Munchen e cea mai puternică echipă din lume. La nivel de club, evident. Și o să încerc mai jos să și motivez această idee. Nu înseamnă automat că Bayern va cîștiga Champions League în acest sezon. În astfel de meciuri se poate întîmpla orice, un detaliu poate face că balanța să se încline în cealaltă parte. Poate fi o greșeală de arbitraj, de exemplu, poate fi o bară, poate fi un număr de jucător acidentați, toate acestea contează atunci cînd vine vorba de partide la un asemenea nivel. Și nu întotdeauna cea mai puternică echipă cîștigă. Amintiți-vă de Milan, în 2004 sau 2005, cum a pierdut semifinala cu Depor și finala cu Liverpool, deși era cea mai bună echipă atunci, amintiți-vă de Barcelona cum a pierdut semifinala cu Inter din 2010, deși era clar mult mai bună.
Deja a trecut ceva mai mult de un an de cînd am aflat că Pep Guardiola va merge la Bayern. În acele zile, cineva care credea că le știe pe toate mă făcea penibil pe twitter pentru că eu am scris că Guardiola va aduce la Bayern un soi de ”tiki-taken”. Găsiți articolul AICI. Nu mi-a explicat de ce sînt penibil, deși eu explicasem de ce cred ceea ce am scris, e mult mai ușor să-i spui unuia că-i un bou decît să încerci să-i explici de ce e bou. Să mă scuze boii, n-am nimic cu ei, sînt animale onorabile. Exista însă un curent de opinie al multora care credeau că Guardiola nu va putea imprima la Bayern concepția de la Barcelona pentru simplul motiv că filozofia germană e alta. Asta putea fi o explicație, dar nu și pentru Pep.
N-o să mă refer la faptul că Bayern atinge în momentul ăsta un nivel de posesie neîntîlnit în Bundesliga pînă acum. Nici la detaliul că Thiago Alcantara, omul pe care l-a adus el, bate la rîndu-i un record de pase corecte în campionatul german, care i-ar face invidioși pe Xavi și Pirlo, regii de pînă acum ai paselor corecte. Și nici măcar n-o să discut posibilitatea ca Bayern să cîștige campionatul încă din martie, ceea ce nu cred ca s-a văzut în vreo întrecere de nivelul Bundesligii. O să încerc doar să explic de ce cred eu că Bayern e cea mai bună echipă din lume. Zic din lume, pentru că dacă e din Europa, automat noțiunea se globalizează.
BILETE DE INTRARE LA MECIURILE LUI BAYERN MUNCHEN GĂSIȚI AICI:
Sînt mulți care-i atribuie lui Guardiola noțiunea de ”tiki-taka”. E fals. Conceptul a apărut pe la începutul anilor `70 și-i aparține lui Javier Clemente, pe atunci campion al Spaniei cu Bilbao. Clemente a caracterizat astfel jocul lui Ajax Amsterdam, cea mai bună echipă a acelui moment, pe care visa să-l copieze cu Athletic-ul său, folosindu-se de un sport popular pe atunci pe plajele din Spania, cu două palete de lemn și o minge mai mică decît cea de tenis. ”Tiki, taka, tiki, taka” era zgomotul produs de minge cînd era izbită de paletă, iar Clemente l-a translatat spre terenul de fotbal și spre jocul de pase al Ajax-ului antrenat de Rinus Michels, cu Cruyff lider în teren.
Există destule cărți scrise despre Guardiola în care se explică destul de clar că pe el îl enerva terbil noțiunea de ”tiki-taka” pe cînd era la Barcelona. I se părea un stil de pase în lateral, departe de ceea ce el dorea. Și ceea ce el reușea, la Barcelona și e pe cale să reușească și la Bayern.
Prin vara anului trecut, Guardiola încerca să explice nemților, dar eu cred că mai degrabă încerca să le explice jucătorilor, care e filozofia sa: ”vreau ca echipa să atace, dar s-o facă grupat, jucătorii să ajungă împreună în zona careului advers, astfel încît să nu fie surprinși pe contraatc. Dar pentru asta e nevoie de posesie”. Dar nu de acea posesie de dragul posesiei și pase de dragul paselor, ci de pase cu care să se obțină ceva, spre exemplu atragerea adversarilor și depășirea lor, pe principiul ”dai și pleci”, ori obosirea adversarilor, căci e știut că nimic nu e mai deranjant pentru un fotbalist decît să alerge după minge fără s-o aibă. A circulat pe rețelele de socializare imaginea alăturată, cu triunghiurile pe care jucătorii lui Bayern le desenau pe teren în jurul lui Lahm, mijlocașul închizător în această situație, dar cred că-n locul lui Lahm poate sta la fel de bine Javi Martinez sau Schweinsteiger. Cam asta e ideea de ”echipă grupată”.
Echipa a asimilat destul de repede ideile lui Pep, iar el a știut să se adaptez la filozofia germană. Nu e rigid în ideile lui, în 4-3-3 cu care a crescut și care l-a consacrat, de multe ori Bayern a jucat cu doi închizători, de multe ori a folosit sistemul 4-1-4-1. Și de foarte multe ori jucătorii își schimbă pozițile în teren, ceea ce Pep reușea destul rar la Barcelona. Lahm, Thiago, Gotze, Thomas Muller, Kroos, chiar și Mandzukici, Robben și Ribery își modifică zona de acțiune de cîteva ori pe parcursul unui meci, ceea ce destabilizează teribil adversarul. Nu i-a fost însă ușor, începutul n-a fost simplu. Nu-i mai puțin adevărat că Guardiola a și găsit un teren prielnic în Bundesliga, campionat foarte puțin predispus la tacticizare. În afară de Klopp la Dortmund, sînt greu de găsit antrenori în Bundesliga care să pună atît de mult accent pe partea tactică. De aici și spectaculozitatea meciurilor din Germania, dar eu sincer aș vrea să-l văd pe Guardiola antrenînd în Italia, acolo unde tactica e esențială. Sau jucînd o ”dublă” cu Atletico Madrid în Champions League.
Am sesizat mult entuziasm la jucători, multă dorință. Acum cîteva săptămîni, la meciul cîștigat de Bayern la Stuttgart, în ultimele secunde, cu acel eurogol al lui Thiago, am văzut o bucurie uriașă a jucătorilor pentru victoria obținută. Cu sau fără acele puncte, Bayern tot lider autoritar rămînea, tot nu se găsea nimeni capabil să-i pericliteze supremația. Însă acea bucurie colectivă arată că Pep a reușit ceva ce, de exemplu, la Barcelona n-a izbutit și poate de aceea a și plecat, să redea motivația unor fotbaliști care au cîștigat tot ce se putea cîștiga, să redea dorința de a repeta performanțele. La Barcelona căuta mereu recorduri pe care să le propună vestiarului pentru a fi doborîte, la Bayern cred că nu mai e cazul.
Și ar mai fi un lucru. Pregătirea fizică. Guardiola l-a adus alături de el pe Lorenzo Buenaventura, preparatorul fizic pe care l-a avut și la Barcelona. Un specialist a cărui plecare, cred, că acum e foarte mult regretată la Barcelona. Spre diferență de Spania însă, Buenaventura are un mare avanaj în Germania, acea pauză de iarnă, nu foarte lungă, o lună cu tot cu Sărbătorile, dar suficientă pentru un cantonament într-o țară caldă pentru refacerea tonusului și pentru încărcare la nivel fizic. Asta se va vedea probabil în aprilie-mai, cînd alții vor fi epuizați.
BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN BUNDESLIGA GĂSIȚI AICI:
Sigur, nu e totul perfect la Bayern. Se observă perioade de relaxare în joc, momente cînd jucătorii devin superficiali, cînd se consideră dinainte învingători. E normal să se întîmple. Și ar mai fi problema Tony Kroos, care nu întîmplător a fost protagonistul multor zvonuri în această perioadă. Mi se pare, în acest moment, un jucător esențial pentru Bayern. Nu știu dacă e Messi-ul lui Pep din perioada Barcelona, dar cred că e Iniesta. S-a zvonit că Manchester United ar face un marcaj feroce la impresarul jucătorului. Kroos termină contractul în 2015 și, conform celor de la Bild, are un salariu brut, impozabil deci, de 4,5 milioane de euro. Sub Rafinha, de exemplu, sub Alaba, sub Van Buyten, cam sub toți ceilalți. Și mult sub Mario Gotze, care are acum 12 miloane de euro impozabil. În mod normal, la un club serios, cam acum se fac discuțiile de prelungire. Problema e că Tony Kroos vrea un salariu echivalent cu al lui Gotze, dar asta ar strica destul de mult echilibrul bugetar. În orice vestiar există gelozii, invidie, dar există și o anumită scară salarială. Care, dacă nu e respectată, poate produce un efect de domino. Iată ca exemplu ce s-a întîmplat la Barcelona cu Iniesta și Messi, după Neymar. Poveștile cam seamănă, numai că antrenorul e cel care trebuie să-i împace pe jucători, să-i facă dacă nu prieteni măcar colegi. În ceea ce-l privește pe Kroos, în vară s-ar putea să avem noi vești despre situația lui, căci dacă părțile nu se înțeleg, Bayern nu-și poate permite să-l piardă gratis în vara lui 2015, deși dacă ne amintim cazul Ballack ori chiar cazul Levandowski la Dortmund ar exista și această variantă. Interesul pentru Kroos e explicabil, va fi interesant de văzut care e interesul lui Bayern în această situație
Ajax Amsterdam, Bayern Munchen, Borussia Dortmund, Bundesliga, Champions League, FC Barcelona, Gotze, Guardiola, Honess, Iniesta, Jacier Clemente, Javi Martinez, Jurgen Klopp, Kroos, Lahm, Messi, Neymar, Rafinha, Ribery, Rinus Michels, Roben, Thiago, tiki-taka
e bun pep ,tare bun,dar cred ca ii trebuie o echipa de rasa ca sa faca performanta.stilul sau de joc necesita fotbalisti in adevaratul sens al cuvantului,ma indoiesc ca ar putea implementa acest stil la o echipa bunicica gen liverpool sau tottenham.cred ca ii trebuie cel putin 4-5 jucatori de super clasa ca sa poata dezvolta acest joc,si pe langa asta cred ca mai are nevoie de un „messi” ca sa duca jocul la rang de arta.se pare ca goetze ar prelua rolul lui messi de la barcelona,sa vedem in timp daca poate(are calitati incontestabile,dar mi se pare ca postul pe care il avea messi la barca in perioada pep este probabil cel mai complicat post din tactica lui pep,pt ca trebuie sa ai multe sclipiri si sa faci toate deciziile in fractiuni de secunda,nu cred ca toti se pot adapta pe acel post.
as vrea sa mai vad inca un meci mou-pep .cred ca va castiga mou de data aceasta,nu stiu de ce,dar mi se pare ca modul sau de a omori echipele care ataca este pur si simplu incredibil(imi place pep la nebunie,dar cred ca in fotbal pragmatismul castiga mai des decat atacul)
si referitor la intrebarea ta,daca s-ar impune in italia,am niste dubii,pt ca acolo antrenorii se adapteaza extraordinar de bine in functie de echipa adversa,si ar insemna sa schimbe in fiecare etapa cate ceva in functie de stilul de joc al echipei adverse,echipa sa ar avea multe momente de „uluiala” si cred ca ar dura destul pana sa ajunga la omogenizare.mai este si problema ca el vrea ca toate echipele sa se adapteze dupa stilul sau de joc si nu invers iar acest lucru s-a vazut in ultima perioada de la barcelona in care mou incepuse sa citeasca jocul barcei si deja se simtea o perioada de dominatie a realului.
probabil daca va fi lasat sa isi faca treaba 2-3 ani ar castiga si acolo,dar cred ca italia este un campionat prea sarac din punct de vedere financiar in aceste momente pentru doleantele lui pep.
Buna Andrei! Scrie si despre revenirea lui Messi (cu gol) si despre Jese Rodriguez.
Si despre Primera Division. ahahah
Multumesc anticipat!
Sper ca e o gluma. Despre Messi, Cristiano, in general despre Real si Barca scriu cel mai mult, se vede asta si din tabelul tags-urilor. Unii ma critica pentru asta. Acets e un blog personal, nu un site, un blog in care scriu doar eu despre un subiect care-mi vine in ap la momentul respectiv.
campionatul il castiga Bayern din Martie si pentru ca ceilalti sunt vai de capul lor.
In germania poti sa zici asa, bayern pierde numai atunci cand se impiedica singura (greseli manageriale -> antrenori/manageri incompetenti).
Pe langa asta, nu stiu de ce, dar am impresia ca din germania, un jucator pleaca numai daca vrea Bayern. Altfel il cumpara ei (neuer, Ballack, Mario Gomez), singurul care as zice ca le-a scapat ar fi Ozil desi…
vidal cred ca a fost cea mai mare scapare,dar am inteles ca nu ar fi vrut el sa mearga la munchen si asa la deturnat juventus
Bayern r?mâne ?i anul acesta, în opinia mea, cea mai puternic? echip? din lume. Îns? nu ?tiu cât la sut? e meritul lui Guardiola. Nu spun c? Pep nu are merite, dar el a luat o echip? deja format?, o super-echip? a? spune. Nu a stricat nici faptul c? au venit Thiago ?i mai ales Gotze. În var? va sosi ?i Lewandowski. Nici nu e de mirare atunci c? Borussia, singurul adversar capabil din Bundesliga, nu a mai ?inut pasul în campionat. E ca ?i cum Barcelona l-ar cump?ra pe Ronaldo de la Real. În Spania e imposibil, dar în Germania se poate.
Ai pomenit de meciul cu Stuttgart. Am remarcat ?i eu bucuria de la final, dar am observat ?i faptul c? Bayern nu a câ?tigat datorit? stilului imprimat de Guardiola, al jocului de pase. El a fost nevoit s? renun?e la jocul f?r? atacant, i-a introdus în teren pe Mandzukic ?i Pizarro, iar Bayern a marcat ca urmare a dou? centr?ri. Sigur c? în marea majoritate a meciurilor din Bundesliga ?i din grupele Ligii sistemul de pase a mers foarte bine ?i le-a adus victoria celor din Munchen. Îns? ce se întâmpl? când sistemul nu merge? Cu Stuttgart au revenit datorit? diferen?ei de valoare, îns? în play-off-ul CL e alt? poveste. S? vin? meciurile, zic. :)
Bayern r?mâne ?i anul acesta, în opinia mea, cea mai puternic? echip? din lume. Îns? nu ?tiu cât la sut? e meritul lui Guardiola. Nu spun c? Pep nu are merite, dar el a luat o echip? deja format?, o super-echip? a? spune. Nu a stricat nici faptul c? au venit Thiago ?i mai ales Gotze. În var? va sosi ?i Lewandowski. Nici nu e de mirare atunci c? Borussia, singurul adversar capabil din Bundesliga, nu a mai ?inut pasul în campionat. E ca ?i cum Barcelona l-ar cump?ra pe Ronaldo de la Real. În Spania e imposibil, dar în Germania se poate.
Ai pomenit de meciul cu Stuttgart. Am remarcat ?i eu bucuria de la final, dar am observat ?i faptul c? Bayern nu a câ?tigat datorit? stilului imprimat de Guardiola, al jocului de pase. El a fost nevoit s? renun?e la jocul f?r? atacant, i-a introdus în teren pe Mandzukic ?i Pizarro, iar Bayern a marcat ca urmare a dou? centr?ri. Sigur c? în marea majoritate a meciurilor din Bundesliga ?i din grupele Ligii sistemul de pase a mers foarte bine ?i le-a adus victoria celor din Munchen. Îns? ce se întâmpl? când sistemul nu merge? Cu Stuttgart au revenit datorit? diferen?ei de valoare, îns? în play-off-ul CL e alt? poveste. S? vin? meciurile, zic. :)
Ma intreb cum poti sa afirmi ca bayern castiga campionatul din martie, cand in Bundesliega nu este vorba de un monopol bavarez. Borussia Dortmund este campiona din 2011 si 2012, dar voua nu va prea convine suprematia Premier League si Bundesliega. Voi vedeti-va de La Liga dopatilor si de mizeria aia de campionat francez
Pe cifre se poate demonstra foarte usor oricui ca Bayern este echipa deceniului anterior. Se vorbeste de Real Madrid, dar astia au doar un CL, in 2001-2002. Atat. In rest nu au existat in Europa. Bayern are CL in 2000-2001 si 2012-2013. Plus prezente constante in semifinale. Nu are rost sa vorbim de ultimii ani, 3 finale in 4 ani, castigata doar una.
Realul are 9 trofee CL in conditiile in care stim cu toti cei pasionati istoria primelor 5 sezoane de CL in care, „curios”, Real a luat 5 CL. Si in 50 si ceva de ani, au mai luat doar 4. Deci despre ce vorbim aici?! Bayern este pe cifre cea mai buna echipa din ultimii 10 ani. Si ca joc, si ca gandire sanatoasa, ca organigrama a clubului, ca mod in care produce si ajuta fotbalul in comparatie cu Real-ul care ia jucatori doar „pe caiet” prin bunavointa bancilor din Spania si a regalitatii pentru ca Juan Carlos e biggest fan.
Prietene, esti in eroare totala. Echipa ultimilor 10 ani este Barcelona. Are 3 titluri UCL si vreo 6 de campioana. Daca e sa vorbim asa…pe cifre, cum zici tu
Un articol corect, inca o data, Andrei! Totusi, as spune ca geniul lui Guardiola e limitat la echipe cu un anumit statut, si asta nu pentru ca a antrenat doar Barca si Bayern, sau pentru ca e el slab. Din contra, desi nu ii simpatizez jocul sau caracterul, spun ca e un geniu. Ci, pentru ca a avut la dispozitie echipe excelente, cu jucatori top class. De ce conteaza atat de mult asta in filozofia lui? Pentru ca ceea ce echipele lui fac, ceea ce el le cere tuturor jucatorilor din lot, este greu de realizat de un fotbalist fara experienta, valoare si mentalitate de un nivel foarte, foarte inalt. Intrebarea vine: poate Guardiola sa inradacineze aceste calitati mentale, sau doar poate sa faca „mentenanta”? Pentru ca, pana acum, s-a dus la echipe unde avea totul, de la traditie, mentalitate specifica de invingatori, istorie, cei mai buni jucatori din lume, jucatori cu trofee si cifre senzationale pana la buget si liniste, sau orice altceva iti trece prin cap. Astfel, eu observ o idee care nu degeaba a fumegat pana acum, caci era si un foc pe undeva: tratamentul lui Guardiola fata de Zlatan, fata de Kroos, etc. Eu il vad pe Guardiola un manager capabil sa preia o firma mare si sa continue prosperitatea acesteia, dar nu il vad creand o firma mare sau formandu-si un personal pliat pe ideile si valorile sale. Si, sincer, imi doresc sa rateze UCL sezonul asta, poate asa mai scad fanii neconditionati ai spaniolului. Pentru ca ar fi clar: la asa echipa, cu asa rezultate, orice in afara triplei este un esec al lui Pep.
Desi sunt fan Real Madrid,Bayern e cea mai buna echipa in acest moment.Nu vad cum ar putea cineva sa nege asta,mi se pare evident.Dar nu cred ca Bayern-ul lui Pep este mai puternic decat Bayern-ul lui Heynckes.Meritele lui Guardiola nu pot fi negate,insa,in opinia mea,principalul „vinovat” pentru aceasta ascensiune a bavarezilor e Jupp Heynckes+un super-lot de jucatori.
:) citesc cu ft multa placere aproape tot ce scrii…imi place fotbalul in general si sunt un mare fan al fotbalului european…cred,fara sa exagerez, ca este unul dintre cele mai bune articole scrise de tine !!!
nu stiu de unde ti iei ideile inainte sa scrii,nu stiu cu cine te consulti,sau de unde ti culegi informatiile dar scrii AL DRACULUI DE BINE !!!
intr adevar ceea ce face la acest moment bayernul lui guardiola o sa ramana in istoria acestui sport !! e arta !!
nu credeam ca dupa ce a facut la Barca o sa se mai nasca asa de repede o echipa care sa doboare atatea recorduri…sper sa o faca si in europa,cu toate ca nu cred ca o sa ajunga la performantele Barcei in CL ..dar ramane sa urmarim cu interes !!
si inca ceva…exact cum ai scris si tu,as vrea sa l vad pe guardiola si in Italia…pe Mou l am vazut si chiar daca nu sunt fan Inter nu am cum sa nu i recunosc meritele…m as bucura daca intr o zi ar antrena Milanul…asta ca o varianta a rivalitatii cu iNTER si JUVE !!
La fel ca si tine sunt un mare fan al fotbalului international. De altfel, de asta am si trecut, in 95, de la fotbal intern la fotbal international, pe vremea cand eram la Sportul Romanesc. Citesc multe articole si comentarii, ziare, site-uri, dar mai ales bloguri ale unor ziaristi cunoscuti, ceea ce unii au interpretat ca le copiez articolele. Al dreacului de bine nu cred ca scriu, imi cunosc limitele, poate doar cursiv si relaxat
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
14 Comentarii