Articolul urmator

CÎTEVA IDEI DUPĂ EL CLASICO

CÎTEVA IDEI DUPĂ EL CLASICO

S-a mai dus un episod din El Clasico. Meciul acela pe care unii îl consideră perimat, plictisitor, cu o mediatizare exagerată. Dar la care, plecînd de la audiențe ori de la diversele reacții venite de la oameni de toate felurile, inclusiv de la cei pe care nu i-ai vedea in stare de așa ceva, se uită toată lumea. Aș zice că a fost un meci normal din punct de vedere al spectacolului oferit, din punct de vedere al emoțiilor transmise, al incertitudinii ce a planat asupra rezultatului final. Spun normal pentru că, la ce calitate există în cele două echipe, e greu să găsim un Clasico prost. De altfel, trebuie căutat mult în urmă pentru a descoperi o remiză albă între cei doi coloși.

Am scris cu ceva timp în urmă despre relația dintre Real Madrid și FC Barcelona în campionatul Spaniei comparînd-o cu principiul vaselor comunicante. Una dintre echipe nu poate fi sus decît dacă a doua e jos, amîndouă sus nu se poate, ambele jos se mai poate, dar e destul de rară situația. Principiul vaselor comunicante a funcționat și-n meciul de duminică, timp de 90 de minute. În multe momente, Real Madrid a fost sus, iar Barcelona la pămînt, dar și varianta inversă a funcționat.

Cîteva idei pot fi scoase în evidență în urma partidei de duminică. O să încerc să le punctez mai jos, într-o ordine aleatoare.

BILETE LA TOATE MECIURILE DIN PRIMERA DIVISION ÎN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

1. Real Madrid a făcut cel mai bun meci din acest an 2015, amintind în multe situații de echipa care stîrnea atîta admirație. Revenirea lui Luca Modric a însemnat, ceea ce mulți anticipau, o revenire la stilul din toamna lui 2014. Cît timp Modric a funcționat din punct de vedere fizic, Real Madrid a fost la controlul partidei. Asta s-a întîmplat cam pînă la golul lui Suarez. Barcelona a terminat prima repriză cu ochii pe ceas, trăgînd din greu pentru a menține rezultatil de egalitate. Fiecare acțiune a Realului era un potențial pericol, iar faptul că la pauză s-a terminat 1-1 a fost o mare șansă pentru Barcelona. Repriza a doua a început cam la fel, cu o mare ocazie a lui Benzema, dar situația s-a schimbat radical după golul lui Suarez. De atunci, ca la vasele comunicante, Barcelona a început să crească și Realul să se descompună. Astfel că finalul i-a prins pe campionii Europei aproape resemnați, stînd ei acum cu ochii pe ceas pentru că acest eșec cu 1-2 le permite madrilenilor să aibă în continuare avantajul meciului direct, după 3-1 pe ”Bernabeu”, criteriul de departajare în Primera Division.

2. Barcelona a reușit să cîștige un meci în care în mare parte a fost dominată. E o probă de caracter, dar și un semn de întrebare în perspectiva partidelor ce vin, în campionat, dar în special în Champions League. Cred că a fost primul Clasico în epoca post Guardiola cînd Barcelona a renunțat o mare parte din cele 90 de minute la stilul pe care Pep îl impusese. Pentru prima dată am văzut o Barcelona jucînd ”a la italiana”, apărîndu-se, apelînd la arma contraatacului și marcînd din faze fixe. Ceea ce acum vreo 3-4 ani era practic imposibil s-a petrecut duminică. Tiki-taka s-a mutat în tabăra Realului, inclusiv (sau mai ales) la golul lui Cristiano, la capătul unei combinații sclipitoare, de tipul Barcelonei lui Pep, iar contraatacurile rapide și cu efecte devastatoare au fost încercate de catalani. Asta pînă la intrarea lui Xavi, care a readus stilul consacrat. Dar pe fondul unei prăbușiri din punct de vedere fizic a Madridului. Barcelona de azi nu mai e așa de mult a liniei de mijloc, pare o Barcelona a atacanților.

3. Real Madrid are o problemă foarte mare. De fapt Ancelotti. E anormal să joci bine, să-ți domini rivalul, să-ți creezi atîtea situații de poartă și ocazii de gol (trebuie făcută diferența între situațiile de poartă și ocaziile de gol), dar să nu poți fructifica decît foarte puține.

4. Barcelona are la rîndul său o problemă. De fapt Luis Enrique. Messi a fost deconectat total din partidă în primele 45 de minute. A fost dezactivat. Felul în care a fost el anulat poate fi o lecție pentru adversarii ce urmează. Cred că dacă El Clasico se juca înainte de meciul cu City, Manuel Pellegrini ar fi avut măcar obiect de studiu, ar fi avut de unde să se inspire. Nu știu dacă ar fi și reușit, dar măcar ar fi putut să încerce. Cînd Messi nu apare, Barcelona nu prea există, mai ales dacă Neymar nu e nici el într-o zi prea bună.Luis Enrique a corectat la pauză (dar de ce așa de tîrziu?), coborînd un pic poziția lui Messi în teren, apoi, după ce forțele lui Modric s-au diminuat vizibil, mutîndu-l în zonă centrală, ca un mijlocaș în plus.

5. E inexplicabil cum Real Madrid s-a descompus după golul lui Suarez. Tot spun că fotbalul e o stare de spirit, iată cea mai bună dovadă că la Real starea de spirit nu e prea bună. Madrilenii au reacționat bizar, au început să pună piciorul la contribuție în loc să-și pună mintea.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE LUI REAL MADRID GĂSIȚI AICI:

6. Carlo Ancelotti a fost tare criticat în acest 2015. A fost și după Clasico pentru schimbările pe care le-a făcut. E clar, italianul nu e tipul de antrenor de impact în timpul meciurilor, de tip Guardiola, Mourinho, chiar și Simeone. El nu obișnuiește sp revoluționeze meciurile atunci cînd lucrurile nu merg. Schimbările sale sînt uneori bizare totuși. Ce rost a avut schimbarea lui Pepe? De ce l-a schimbat pe Isco și nu pe Modric prima dată? Croatul se vedea că nu mai poate? Cînd l-am văzut pe Varane la margine, mi-a trecut prin cap pentru o clipă că Ancelotti va face un soi de nebunie, îl va scoate pe Modric, va urca fundașii laterali și va trece la un sistem cu 3 fundași centrali. N-a fost cazul. L-a menținut pe Modric, deși era epuizat și  nu mai putea fi productiv, l-a scos pe Isco, de la care se putea naște totuși o fază periculoasă, dar l-a și ținut timp de 90 de minute pe Bale. Pe de altă parte, banca Realului e destul de subțire, oferă puține soluții de avarie.

7. Gareth Bale. Din nou un meci slab al galezului. Cu mai multă grijă pe faza defensivă, grație și sistemului 4-4-2 propus de Ancelotti, Bale a fost o prezență sporadică în atac. După un prim sezon de acomodare, trebuia să fie campionatul în care să devină decisiv. N-a făcut-o. Nu vi se pare că lipsesc diagonalele lui Bale încheiate cu șut la poartă? Așa cum făcea la Tottenham. Mie da. În dreptul lui Bale rămîn golurile din finalele de anul trecut, dar parcă e cam puțin pentru prețul care a fost plătit pentru el. 7 pase în toată repriza a doua mi se pare inadmisibil, în condițiile în care Xavi, în 10 minute, a dat de două ori mai multe.

8. Gerard Pique e în momentul ăsta cel mai bun fundaș central din lume. Cel mai în formă. E din nou acel ”Piquenbauer” de acum 3-4 ani. Cînd e concentrat, Pique e colosal. Așa a fost și cu Real Madrid, mulți l-au văzut drept cel mai bun om al Barcelonei.

9. Benzema a confirmat că-i priesc meciurile cu Barcelona. E cel mai bun complement pentru Cristiano. Guardiola văzuse în el cea mai potrivită soluție alături de Messi, încă la Lyon fiind. A solicitat transferul lui, dar Realul a fost mai convingător, iar Barcelona l-a luat pe Ibrahimovic. Am crezut și atunci, cred  și acum, dacă Zlatan mergea la Real, alături de Cristiano, iar Benzema la Barcelona, alături de Messi, ar fi fost un spectacol grandios.

10. Cred că Luis Enrique are o mare dilemă acum în ceea ce-l privește pe Mascherano. Argentinianul n-a funcționat așa cum trebuie la mijloc, pe undeva lipsa coerenței în jocul de pase în prima repriză ține și de absența lui Busquets. Dar cei doi fundași centrali, Pique și Mathieu, au făcut o partidă bună, s-au completat reciproc, Mathieu e și foarte bun la fazele fixe, va fi complicat pentru Luis Enrique sa-i facă loc argentinianului.

11. Luis Suarez e acel atacant pe care Barcelona l-a căutat de multă vreme. Felul în care joacă el fără minge e uneori mai important decît ce face atunci cînd are mingea. Deși nu e la fel de căutat de Messi ca Neymar, poate și pentru că abilitatea sa de a controla balonul e mai scăzută, Suarez face un joc tactic perfect. Se sacrifică pentru echipă și pentru Messi cu un profesionalism exemplar. E totuși un fotbalist de 80 de milioane și Gheată de Aur, dar asta nu se simte în felul în care înțelege să se pună în slujba colectivului. Iar în situații de finalizare e o bestie.

BILETE LA TOATE MECIURILE BARCELONEI DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Au fost cîteva idei ce mi-au rămas în urma unui Clasico în care nu se poate vorbi prea mult despre arbitraj. Deși prestația lui Mateu Lahoz a fost confuză, cu multe decizii ciudate în aprecierea faulturilor (stilul lui) și în acordarea cartonașelor, Lahoz n-a intervenit ăn nici o fază importantă, n-are nici o decizie cu implicare majoră.

Am citit, parcă în ”El Periodico”, o caracterizare perfectă a jocului prestat de Real Madrid. A fost, cu scuze pentru cei mai puritani, un ”coitus interruptus”. Real Madrid iese din Clasico cu multe motive de optimism, chit că a pierdut, în timp ce Barcelona, chit că a cîștigat, iese din Clasico cu cîteva semne în plus de întrebare.

La final, vă las cîteva imagini mai puțin vizibile în transmisiunea în direct a partidei. Vin de la o emisiune care mie îmi place tare mult, ”El Dia Despues” a celor de la Canal +.

Despre reacțiile celor doi antrenori:

Despre Cristiano Ronaldo:

Despre Luis Suarez:

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

 

 

 

22 Comentarii
  • x spune:

    Pique este un fundas bun, nimic de zis. Pacat insa ca lumea nu are ochi si pentru Andrea Barzagli. Baiatul asta chiar este un fundas exceptional, doar daca ne-am uita pe cifrele lui din ultimele sezoane. Din nou pacat ca nu s-a dus si el la o echipa cu bani: PSG, City, Barca sau Real. Poate atunci avea lumea ochi si pentru el.

  • Mihai spune:

    A avut Mourinho anul trecut o declaratie care mi s-a parut e atat de simpla, atat de reala: titlurile nu se castiga in ianuarie, ci in mai. Realul nu a jucat deloc stralucit in acest an, dar totusi a reusit sa se califice in sferturile CL si, inainte de meci, sa pastreze o distanta mica fata de Barcelona. Mai rau decat a facut-o pana la El Clasico nu cred ca va mai juca Realul in acest sezon. Testul cel mare va fi cu Atletico, unde cred ca Realul va arata altfel fata de ultimele luni.

    Cat despre Pique respect opinia fiecaruia, dar nu il vad, in acest moment, peste un Boateng, de exemplu. In ceea ce priveste jocul de pase, loviturile de cap sau soliditatea in defensiva (ca sa numesc doar cateva atribute) cred ca Boateng este deasupra lui Pique. Sper sa avem ocazia sa ii vedem fata in fata in meci direct, poate chiar in finala.

    • Andrei Niculescu spune:

      Eu cred ca de data asta ii scoate Real pe Atletico. Asa cred eu. La fel cum cred ca Pique e peste Boateng acum. Problema lui nu e valoarea ci constanta, cand se concentreaza e imperial. Cand e concentrat, parca si Mathieu e bun langa el :)))

  • mirel mutu spune:

    Andrei, excelent articol ( ca de obicei ), insa ai uitat sa mentionezi diferenta pe care au f?cut-o portarii la acest El Clasico!
    Bravo a fost providential, a scos fantastic suturile lui Benzema din repriza secunda, în timp ce Iker a scos decat mingea lui Jordi Alba la 1-2, atunci cand jocul era deja terminat! Golul lui Suarez a fost o mare eroare a lui Iker…am crescut cu Casillas in poarta Madridului, dar deja le comite prea des! Nu mai zic de meciul cu Schalke…

    • Andrei Niculescu spune:

      Hai sa-ti spun ceva! Daca Iker scotea mingiile pe care le-a scos Bravo, toata lumea ar fi zis ca e normal. De altfel a si scos cateva, la 2-1. De la el se asteapta miracole. La golul lui Suarez, greseste Iker, nimic de zis, dar e si vina celor doi fundasi centrali, nu e posibil ca unnul sa mearga la marcaj si celalalt la ofsaid. Asa a putut sa preia Suarez si apoi sa traga. Pe de alta parte, asta e gol de atacant de clasa

  • Ovidiu spune:

    Andrei, nu crezi ca evolutia slaba a lui Messi, cel putin din primele 2 treimi ale partidei, s-a datorat si faptului ca Dani Alves nu a contribuit aproape deloc pe faza ofensiva si nu i-a oferit acestuia o libertate mai mare de a patrunde in zona centrala, creandu-i astfel spatiu prin urcarile acestuia in banda (iar asta e o alta dezbatere interesanta, merita in momentul de fata Dani Alves prelungirea contractului pe un salariu fabulos, precum cel cerut de acesta? eu, personal consider ca nu sau oricum nu pe perioada pe care o doreste brazilianul)?
    Da, Messi a avut o evolutie sub asteptari in aceasta partida, atata timp cat Real a facut presing avansat si nu a lasat-o pe Barcelona sa-si elaboreze jocul. Personal consider ca Real l-a oprit pe Messi, oprind mai intai unul dintre conceptele de baza ale echipe blaugrana, anume acela de a o lasa sa construiasca, sa iasa cu mingea la picior din propriul sfert si sa continue in acest fel comformatbil, cu pase scurte si repetate menite si sa creeze o stare de nervozitate asupra adversarului. Barcelona este asemeni unui pictor, care mai intai isi pregateste foarte tacticos plansa de lucru, apoi ustensilele, abia apoi incepe sa creeze opera de arta propriu-zisa, in El Clasico, acest lucru i-a fost luat si, cred eu, si de aceea, au existat atatea semne de intrebare asupra jocului acesteia si asupra muzei pe care o reprezinta Messi pentru ceea ce inseamna artistul, Barcelona.

    • Andrei Niculescu spune:

      Ai dreptate cu Dani Alves. Dar si asezarea Realului l-a deranjat. Messi nu l-a ajutat deloc pe Dani Alves in prima repriza, iar Marcelo a creat mereu superioritate, iti amintesti de cate ori s-a dus de unul singur in diagonala spre careu? In partea a doua a mai coborat putin Messi si s-a orientat mai spre centru. Cat despre treaba cu ustensilele, hmmm. E buna pt un articol, ca metafora, problema e ca la pauza putea conduce Realul si nu stiu daca mai apuca Messi sa picteze :)))

      • Ovidiu spune:

        Ai dreptate legat de Marcelo, a facut cam ce a vrut pe partea lui de teren, cel putin in prima repriza, dar stau si ma intreb, daca nu cumva pozitia lui Messi in meciurile cu miza, n-ar trebui sa fie cea centrala, de 9 fals (inteleg ca Suarez a fost adus fix pentru postul de varf impins, iar in momentul de fata e un jucator cheie pentru Barcelona, dar totusi el a fost adus pentru meciurile in care calitatile lui Messi erau minimizate); de asemenea consider ca, nu ai cum sa ii ceri unui jucator ca Messi sau ca Ronaldo sa faca faza defensiva cu darzenia cu care o face, spre exemplu un Rooney (pozitii diferite si un fotbalist urias, dar cu alte calitati decat a celor doi).

        Libertatea, descatusarea aratata oarecum de Messi in cea de-a doua repriza si chiar si ideea de deplasare inspre zona de centru a terenului, a venit atat pe un fond favorabil al meciului pentru Barcelona, care deja incepuse sa domine, a picat si golul lui Suarez, culminand cu cea mai intensa perioada din jocul acestuia, in ultimele 15 minute, dupa intrarea lui Busquets. Curiozitatea mea, insa, ar fi daca, Enrique a fost cel care l-a sfatuit pe argentinian sa incerce mai mult zona centrala (desi am mari indoieli) si daca doar acest crescendo al faptelor favorabile Barcelonei a contribuit la imbunatatirea jocului lui Messi sau pur si simplu acesta a jucat dupa chef, lucru care face toata analiza inutila, dar si care ne poate spune ceva despre o noua discrepanta intre el si antrenor.

        • Andrei Niculescu spune:

          Asta e si curiozitatea mea, stiind ce s-a intamplat intre ei doi atunci la San Sebastian. As vrea sa fiu in vestiarul Barcelonei la pauza unui astfel de meci

  • mirel mutu spune:

    Au apus demult vremurile cand asteptam minuni de la Casillas! Acum, toti vrem un portar ok, care sa nu greseasca atat de des…chiar imi pare rau pt ca a decazut atat!

  • Silviu Popescu spune:

    Andrei, golul 2 al realului a fost valid sau nu?
    Sincer, Realul a jucat bine in prima repriza, merita sa conduca. Acum stim bine, ocaziile se razbuna…

    • Andrei Niculescu spune:

      A fost ofsaid. Au analizat si spaniolii dupa meci, cu o tehnologie 3D, si au ajuns la concluzia ca a fost ofsaid. Mic, dar a fost

  • pop cosmin mihai spune:

    Eu cred ca portarul Realului,Iker Casillias,e depasit.lipsit de reflexe,de inspiratie,degajeaza prost,paseaza in aut nu cu fundasii laterali,per total e o imensa gaura.Realul a dominat si a trecut putin pe langa victorie.Realul ca joc a fost mai buna.dar nu castiga mereu cel mai bun.Barcelona v a parasi C.League in aceasta faza.pentru ca nu joaca consistent,se bazeaza pe sclipirle celor 3 din atac,si o v a pati.Juventus v a castiga UCL.de Pogba are nevoie orice echipa care vrea sa castige un titlu.

  • calin spune:

    deci daca meciul asta se termina 10-8 pentru barca, cu o multime de greseli ale fundasilor si portarilor, daca messi inchidea ochii si fugea inspre poarta marcand trei goluri, era cel mai tare meci din istorie?????? si atunci, cu ce se deosebeste un meci din asta cu unul din olanda 3? sau germania 4? doar pt ca se dau goluri nu e un meci prost?:)))) poate antrenorii(adica cei care cu adevarat au dreptul sa-si dea cu parerea despre fotbal), au vazut ca meciul a fost pierdut de real pt au 2 fundasi centrali penibili si un portar terminat. dar pt andrei niculescu a fost un meci bun. deci au contribuit si pepe, ramos si iker, prin greselile lor. la un meci bun. deci au facut si ei un meci bun DOAMNE FERESTE.

  • alex spune:

    andrei sa0i spui colegului tau cu ,care ai comentat clasico sa numai fie atata de penibil.se bucura la ratarile realului.suferea la ratarile barcei si cand messi se pregatea sa suteze la o faza el deja striga gol.fi-ti profi.ca de altfel va crdeti nr 1 in tv de sport din romania.nu ca nu ati fi.dar macar ridicati standardele .stim ca oti tineti cu barca dar nu e nevoie sa o aratati la meciuri sau emisiuni.lasati-ne si pe noi,fanii realului sa ne bucuram de un meci si cel mai bun sa castige.nu sa creati voi o imagine ca asa vreti voi despre cine e mai bun.o zi buna!!

  • andrei spune:

    Andrei, ma gandesc ca ar trebui sa ii mai lasi si pe altii sa beneficieze de privilegiul deplasarii si comentarii unui „el clasico”. Senzatia este ca ai pus monopol pe toate partidele premium. Nu este fair.

    • Andrei Niculescu spune:

      Pai tu ai senzatia ca ma duc eu de capul meu? La tur n-am fost, de exemplu. Exista anumite reguli si aici, un algoritm

      • Andrei spune:

        Multumesc pentru raspuns.
        Voi urmari cine va comenta finala Champions League din iunie.
        Daca tin minte corect (te rog sa ma corectezi daca ma insel), toate finalele UCL transmise la digi sport au fost comentate pana acum de tine. Ce spune algoritmul in acest sezon?

        • Andrei Niculescu spune:

          Te inseli. Nu prea inteleg care e ideea totusi. De ce avem aceasta discutie :))))

          • andrei spune:

            Pentru ca urmaresc aproape zilnic transmisiile DigiSport, am remarcat ca aproape toate derby-urile din fotbalul interntional sunt comentate de tine. SImt nevoia sa mai aud si alte voci. Nici macar Cristian Topescu nu comenta toate partidele importante din urma cu 20 de ani…
            Nu doresc sa iti fac nici un repros si nu vreau ca pararea mea sa ti se para ofensatoare. Ti-am impartasit numai o senzatie pe care o am.

  • Andrei spune:

    Imi cer iertare pentru comentariile repetitive. Browser-ul de pe telefonul mobil imi joaca feste…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă