S-au cam terminat vacanțele fotbaliștilor, astfel că majoritatea cluburilor importante și-au reluat pregătirile. Continuă însă discuțiile legate de transferuri și așa va fi pînă la finalul lui august, cînd se închide fereastra de mercato. E posibil să mă înșel, dar cred că din punct de vedere al participării pe piața transferurilor Manchester United e echipa cea mai implicată. E o agitație constantă în birourile de la ”Old Trafford”, vin jucători noi, alții pleacă, în vreme ce discuțiile continuă, iar senzația e că multe se mai pot întîmpla în continuare.
United debutează sîmbătă dimineața, la Seattle, în noua ediție a International Cup. Deși partida va fi urmărită cu firescul interes pe care-l generează Manchester United, nu cred că ne va oferi multe semne în ceea ce privește noul sezon. Unul în care United e chemată să pună sub semnul întrebării supremația celor de la Chelsea în fotbalul englez și să se alăture rivalilor de la City în lupta pentru titlu. De altfel Louis van Gaal, a cărui marjă de eroare în campionatul ce vine e foarte mică, a și spus că, din punctul lui de vedere, reperul e debutul în Premier League, sîmbătă 8 august, cu Tottenham. Cu alte cuvinte, în cele 3 săptămîni rămase vom asista la foarte multe experimente, pe măsură ce lotul de jucători va lua forma finală.
Revenind la transferuri și intărind ideea că destule lucruri se mai pot petrece de acum înainte, cred că începe să se intuiască felul în care-și propune Van Gaal să arate echipa. Aducerea lui Schweinsteiger și Schneiderlin (dincolo de gluma care a circulat pe rețelele de socializare, cum că șefii lui United n-au înțeles foarte bine numele jucătorului dorit de Van Gaal, își aminteau doar că începe cu ”Sch” astfel că i-au cumpărat pe ambii, ca să nu-l supere pe olandez) conturează o posibilă linie de mijloc.
Poate că pe unii i-a surprins transferul lui Schweinsteiger. Pe de-o parte achiziționarea lui de către cei de la United, pe de alta ușurința cu care Bayern s-a desprins de unul din simbolurile sale. Aș începe cu al doilea aspect. În sezonul trecut, Schweinsteiger a avut mari probleme în a-și găsi un loc printre titularii lui Guardiola. Aș vrea să fac o precizare față de acest cuvînt, ”titular”. În fotbalul de azi, ideea de a fi titular meci de meci nu prea mai există, mai ales pentru un fotbalist de 30 de ani. Există rotații, există minute pentru toți. Ideea de a fi titular se referă azi la meciurile importante, la derbyuri. Atunci se vede importanța unui jucător, evident dacă el este sănătos din punct de vedere medical. Una e să apari de la început cu Dortmund sau Barcelona, în Champions League, alta e să joci cu Ingolstadt sau TSKA Moscova, iar cu rivalii amintiți înainte să stai pe bancă. Din acest punct de vedere spun că Schweinsteiger avea mari probleme în a-și găsi locul în formula lui Guardiola, dificultăți întărite de aducerea lui Xabi Alonso, în vara trecută. Apoi, la 30 de ani (va face 31 pe 1 august), după aproape 15 ani petrecuți în lotul bavarezilor, după multele trofee cucerite, ”Schweini” poate că a simțit nevoia unei schimbări, a unei noi motivații. Poate că totul devenise prea plat pentru el, prea formal, poate că a vrut să cunoască alt fotbal, alt campionat, alt oraș, altă țară. Oferta de la United i-a venit la fix, la fel cum a venit la fix și pentru Bayern, care a scăpat astfel de o problemă. Oricîte greutăți ar fi avut în ultimii doi ani, Manchester United e un colos al fotbalului mondial, iar o ofertă de acolo e măgulitoare și e tratată ca atare.
Din punctul de vedere al lui Manchester United, aducerea lui Schweinsteiger e un cîștig. Se vor găsi unii să spună că va avea 31 de ani la startul noului sezon, că accidentările nu l-au ocolit în ultima vreme, că prețul e destul de mare, 20 de milioane, pentru un fotbalist ce intra în ultimul an de contract. Argumentele sînt corecte, în special ultima parte, legată de aspectele financiare. Pe englezi acest transfer îi va costa, cu totul, mai mult de 50 de milioane de euro, incluzînd aici și salariul și impozitele pentru cei 3 ani de înțelegere oferiți. Dar United e cunoscut ca un club care cumpără, astfel că și prețul la care cumpără e mai mare decît la alții. Capitolul vîrstă pare a fi cel mai puțin preocupant pentru Van Gaal, dimpotrivă, el a fost un argument în favoarea campionului mondial german. Dacă stăm să ne uităm pe lotul lui United, constatăm că nu prea există jucători cu experiență, că în afara lui Carrick, ce va face 34 de ani, nu mai există jucător de cîmp peste 30 de ani. La o echipă de nivelul lui United, mai ales cu atîtea schimbări petrecute de la venirea lui Van Gaal, un fotbalist cu experiența și anvergura lui Schweinsteiger e foarte bine venit.
Louis van Gaal e antrenorul care i-a schimbat foarte mult poziția lui Schweinsteiger la Bayern, scoțîndu-l din bandă și mutîndu-l spre zona centrală. E de presupus că așa va juca și la United, fie într-o linie de doi mijlocași centrali, alături de Carrick sau Schneiderlin (va fi o mare problemă pentru comentatorii englezi prezența simultană a celor doi ”Sch” pe teren), fie într-o linie de 3, pe care intuiesc că Van Gaal, adept totuși al stilului olandez, va încerca să o implementeze. Formula de joc, că va fi 4-3-3, că va fi 4-2-3-1 depinde foarte mult de mutările ce se vor face.
Unde cred că va trebui să mai umble Van Gaal e zona fundașilor centrali și e zona rezervată atacanților. La nivelul portarilor, chit că nu pare să-i fi cîștigat încrederea lui Van Gaal, Victor Valdes poate asigura o tranziție liniștită la probabila plecare a lui De Gea. Dar un fundaș central și un atacant de valoare Manchester United ar trebui să aducă. Din acest punct de vedere, mi se pare un pic pripită eliberarea lui Van Persie. Chit că în ultimele două sezoane n-a mai repetat prestațiile colosale din primul său campionat, cel cîștigat cu Sir Alex Ferguson pe bancă, Van Persie reprezintă acel ”număr 9” care nu se mai regăsește în momentul actual în lot. Ideea ca Rooney să devină marcatorul echipei nu-i rea, dar parcă și Rooney ar avea nevoie de concurență sau de o rezervă. Poate că salariul mare pe care Van Persie îl avea, dar și lipsa de ”feeling” sesizată între el și Van Gaal să fi fost motive suficient de bune pentru ca șefii lui United să-i permită să plece.
La zona fundașilor centrali, urgența nu e așa de mare. S-ar putea continua și în următorul sezon cu ceea ce există acum în vestiar. Amintirea acelui cuplu Rio Ferdinand-Vidic, cu care United își domina adversarii, există încă, astfel că eu cred că un fundaș central va mai veni. Că va fi Otamendi, cu bune prestații la Valencia în sezonul trecut, că va fi altul (nu cred că Ramos va mai fi lăsat să plece de la Real Madrid după episodul Casillas), acest compartiment ar trebui intărit. Cu un fundaș central de valoare și, eventual, un atacant de valoare, Manchester United poate aspira la mai mult decît un loc de calificare în grupele Champions League.
buna remarca cu titularii din ziua de azi. in anii 90′ numeri pe degete meciurile in care mijlocul lui united nu era format din: beckham-scholes-keane-giggs.
parerea mea ca united si a pierdut din identitate cu aceasta politica de transferuri post sir alex. a spus o si wenger azi pe sky.in 2 ani lucrurile s au schimbat enorm de mult… s au cheltuit peste 300 de mil. de lire in 2 ani..cu moyes si van gaal…este enorm..cand te gandesti ca sir alex transfera 1-2,3 max. jucatori in fiecare vara si prefera sa construiasca echipe, mai degraba decat sa cumpere pe bani multi. si legat de acest sezon sunt pesimist… efectiv nu vad sa se inchege o echipa.. multa lume a subestimat cat de greu va fii dupa sir alex…cum a fost si dupa sir matt busby…monarhie cum ziceai tu. sper sa revina cat mai repede in lupta pentru trofee.. americanii(fam. glazer) ,clar ca nu mai au rabdare… de aici si transferurile astea.. dintre jucatorii mai tineri promovati din academie, gen wilson, januzaj, pereira, mcnair,blackett, crezi ca va deveni vreunul important pt echipa?? e clar o criza de identitate la united… dar cu puterea enorma data de brand ( pe care eu nu o inteleg uneori- dar se pare ca la marketing sunt profesori oriunde in afara europei) nu cred sa nu revina in top…dar anul asta nu ii vad la trofeele importante.
di maria, de gea- ceva noutati? raman sau pleaca? te salut
Manchest united numai este ce a fost odata
2 Comentarii