CEHIA – KAZAHSTAN (grupa A)
Prezență constantă la turneele finale de CE din 1996 încoace, Cehia ocupă locul 2, cu 13 puncte, două sub liderul surpriză Islanda. A suferit tare în ultimele două partide: 1-2 în Islanda, 1-1 acasă cu Letonia. Kazahii, în schimb, dețin ultima poziție, cu doar un punct, scos dintr-o remiză albă, 0-0, în propriul fief cu Letonia, chiar la startul preliminariilor.
În tur, jucătorii pregătiți de Pavel Vrba s-au impus cu 4-2 (Logvinenko 84, 90 – Dockal 13, Lafata 44, Krejci 56, Necid 88). A fost primul duel all-time dintre cele două reprezentative. Pentru meciul de la Plzen, Koubek, Skalak și Pavelka sînt chemați în premieră la ”naționala” cehă. ”Cred că și-au demonstrat calitățile în ciuda lipsei lor de experiență”, a indicat Vrba, completînd: ”Puțin contează numărul accidentaților, noi trebuie să cîștigăm tot”.
Vorbind despre absențe, golgeterul Dockal (4 reușite), are probleme medicale și, probabil, va lipsi, căci duminică pentru Cehia urmează o deplasare ceva mai dificilă, în Letonia. Incert o vreme, Kolar e acum disponibil.
Lotul oaspeților este dominat de jucători de la Astana, echipă calificată în grupele UEFA Champions League, Kairat Almaty și Ordobasy. Unicul mai cunoscut e Alexander Merkel, de la Udinese.
OLANDA – ISLANDA (grupa A)
Meciul de pe ”Amsterdam Arena” e primul oficial al lui Danny Blind pe banca reprezentativei olandeze. Fostul fundaș al Ajax-ului l-a înlocuit la 1 iulie pe Guus Hiddink, care a lăsat echipa pe un surprinzător loc 3, cu numai 10 puncte, după prestații extrem de confuze. Nu la fel stau lucrurile la islandezi. Conduși de tandemul dintre Heimir Hallgrim și ex-selecționerul suedez Lars Lagerbaek, nordicii se află uimitor pe prima treaptă, cu 15 puncte, cîștigînd pe linie cu excepția deplasării din Cehia (1-2). Au cel mai bun atac (14 goluri) și cea mai bună apărare (3). Islandezii au triumfat în duelul de la Reykjavik cu 2-0, prin ”dubla” lui Gylfi Por Sigurdsson (10 penalty, 42). Jucătorul lui Swansea e și golgeterul echipei, cu 4 reușite, exact cîte are și Huntelaar, de la gazde. Lideri la pase decisive: Afellay, Blind, Sneijder, Van Persie, respectiv G. Sigurdsson, toți cîte două.
În meciurile directe însă, Olanda s-a detașat: 9 victorii, un egal, un eșec, golaveraj 33-6. 6 dintre succese au fost la zero, iar cea mai mare diferență s-a produs în 1973, 8-1. Olandezii au acasă două victorii și un egal, adversarii înregistrînd ”afară” două triumfuri și o înfrângere.
Cu un nou căpitan, Robben, după doi ani de șefie a lui Van Persie, Olanda are doi debutanți în efectiv, Jairo Riedewald și Kenny Tete (ambii Ajax). Islanda mizează pe același lot de la victoria cu Cehia (2-1) din iunie, mai puțin mijlocașul celor de la Verona, Halfredsson, care e accidentat.
BELGIA – BOSNIA (grupa B)
Deși sînt primii la ofensivă și la defensivă, golaveraj 13-2, belgienii nu au decît 11 puncte, cu 4 mai puțin decît neașteptatul lider al grupei, Țara Galilor. Bosnia însă e surpriza negativă: abia locul 5 (8 puncte), pentru o reprezentativă calificată la ultimul Mondial, doar Andorra fiind dedesubt în clasament.
Turul s-a terminat nedecis, 1-1 (Dzeko 28 – Nainggolan 51), însă la directe bosniacii sînt superiori: 3 victorii, o remiză, o înfrîngere, golaveraj 9-8. Ei au triumfat și la precedenta vizită la Bruxelles, 4-2, în martie 2009, dar pe vremea aceea Belgia nu aduna în lotul său atîtea valori ca astăzi.
Cu două victorii și un egal acasă, unde au dat 11 din cele 13 goluri, ”diavolii” lui Marc Wilmots înscriu în special între minutele 30-45 și 60-75. Principalul marcator e mijlocașul lui Manchester United, Fellaini (3 goluri), rivalii mizînd pe forma lui Dzeko (5 goluri în aceste preliminarii). La pase decisive conduc Alderweireld (2), respectiv Lulici (3).
La gazde revine Vermaelen, după mai bine de un an de absență, dar lipsesc Dembele și Benteke. Ultimul va fi înlocuit în atac de Lukaku, autor al unui singur gol în ultimele 6 partide, în testul cu Islanda (3-1) de acum 10 luni.
Selecționerul bosniac Mehmed Bazdarevici a convocat 24 de jucători, nici unul din campionatul intern. Absent e Zukanovici, de la Sampdoria, care nu a fost convocat deși a jucat în ultima partidă de campionat, la Napoli. El tocmai ce a declarat despre colegii săi: ”Dzeko e mai bun decît Lukaku, iar Pjanici e mai performant decît De Bruyne”.
CIPRU – ȚARA GALILOR (grupa B)
Singura neînvinsă din grupă și cu patru dispute terminate fără gol primit, Țara Galilor e prima cu trei puncte peste Belgia. Din cele 4 victorii, două sînt în deplasare. Ciprioții ocupă locul 4,
cu 9 puncte, din 3 succese (două în deplasare) și 3 eșecuri. 2-1 pentru galezi a fost deznonădămîntul din tur, goluri Cotterill (13), Robson-Kanu (23), respectiv Laban (36).
Din cele 8 reușite ale liderului, 5 le-a semnat vedeta Gareth Bale. Dincolo, golgeter e Christofi (4), secondat de Efrem și Mitidis (cîte 3).
Selecționerul Chris Coleman, care-i aproape să ducă ”naționala” Țării Galilor la primul turneu final de CE, l-a recuperat pe Bale, cu probleme la un deget, dar l-a pierdut pe Allen, suspendat.
Ambele tabere au ieșit în evidență cu declarații destul de războinice. ”Meciul cu galezii e crucial ca să avansăm. Concentrarea și disciplina trebuie să ne fie ireproșabile”, a zis atacantul cipriot Mitidis. De dincolo a răspuns mijlocașul Andy King: ”Trebuie să cîștigăm următoarele două partide pentru a ne vedea visul cu ochii”.
BULGARIA – NORVEGIA (grupa H)
La Sofia se dispută un meci în urma căruia cine va pierde va spune adio turneului final. Bulgarii au 8 puncte, nordicii contează pe unul în plus, dar au două sub Italia și 4 mai puține decît liderul grupei, Croația.
Turul a revenit Norvegiei, 2-1 (Elyounoussi 13, H. Nielsen 72 – Bodurov 43), dar rivalii stau mai bine la general: 5 victorii, 3 remize, două eșecuri, golaveraj 24-12. Cei mai buni marcatori în actualele preliminarii sînt Mitsanski, Popov, respectiv King, toți cu cîte două reușite. La pase decisive s-a detașat numai Skjelbred (3), de la oaspeți.
Cu 4 din cele 7 goluri date pe teren străin, bulgarii n-au izbutit nici o victorie acasă (două egaluri, o înfrîngere), în timp ce norvegienii au două triumfuri și un eșec în deplasare. Selecționerul gazdelor, Ivailo Petev, nu se poate baza pe atacantul Bojinov și pe portarul Stoianov, înlocuiți în lot de Rangelov și Makendjiev. Omologul său, Per-Mathias Hogmo, a trebuit să renunțe la Helland, Selnaes, King, Diomande, aducîndu-i în schimb pe H. Nielsen, Y. Jensen, plus frații Valon și Veton Berisha.
Lasă un răspuns