PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI AICI
GRUPA C, SPANIA – SLOVACIA
Slovacia este, alături de Anglia, echipa care nu a ratat nici un punct în actualele eliminatorii. Prima parte a duelului cu Spania a cîștigat-o cu 2-1 (Kucka 17, Stoch 87 – Alcacer 82), deși toate cifrele acelui duel de la Zilina i-au fost potrivnice: cornere 3-19, posesie 36% – 64%, șuturi pe poartă 2-10. Succesul din octombrie 2014 rămîne istoric, fiindcă anterior ibericii au realizat în disputele directe 3 victorii și o remiză, golaveraj 13-6. Ultima deplasare în Spania, din noiembrie 2005, s-a terminat rău pentru slovaci, bătuți cu 5-1. Pe de altă parte, liderul la zi al grupei n-a mai pierdut un meci din mai 2014, 0-1 într-un test cu Rusia. De atunci are 10 succese la rînd, 6 în calificări și 4 în ”amicale”. Golgeterii celor două formații au cîte trei goluri: Alcacer, David Silva, respectiv Hamsik. Și Spania, și Slovacia au marcat în toate cele 6 runde anterioare, mai ales între minutele 15 și 30. Prima are 4 meciuri fără gol primit, iar Slovacia are 3.
Selecționerul oaspeților, Jan Kozak (în funcție din iulie 2013), nu se poate baza pe ambii fundași centrali titulari, Skrtel (suspendat) și Durica (accidentat). Posibili înlocuitori sînt Salata, de la Slovan Bratislava, și Hubocan (Dinamo Moscova) ori Michalik. Indisponibil mai e mijlocașul Weiss, primul furnizor de pase decisive (3). A revenit, în schimb, Vittek, tot de la Slovan, la 8 luni după o gravă accidentare.
Selecționerul spaniol Vicente Del Bosque încă nu-i decis dacă-i va titulariza la mijloc pe Cazorla sau Koke. Posibil ”11” de start: Casillas – Juanfran, Sergio Ramos, Pique, Jordi Alba – Busquets, Cesc Fábregas – Iniesta, David Silva, Pedro – Diego Costa. Diego Costa spune că vrea să dea mai multe goluri: ”Simt că sunt dator naționalei! Am nevoie să înscriu”. De partea cealaltă, și Kozak e ferm: ”Vom lupta până la sânge pentru un bun rezultat”.
AICI GĂSEȘTI COTELE LA SPANIA – SLOVACIA
GRUPA C, UCRAINA – BELARUS
Cu 12 puncte în cont, Ucraina este obligată să bată Belarusul pentru a rămîne cu șanse reale în cărțile calificării. Spania are 3 puncte în plus, iar Slovacia are 6. Galben-albastrii înscriu greu în prima repriză. Acest lucru s-a văzut și în tur, cînd s-au impus pe final (Martinovici 82 autogol, Sidorciuk 90+3). 8 meciuri directe s-au disputat pînă acum, cu bilanț favorabil ucrainenilor: 4 succese, 3 egaluri, un eșec, golaveraj 9-4. În precedenta vizită, din 2008, bielorușii au cedat cu 1-0 (Șevcenko 90 penalty).
Iarmolenko e cel mai eficient jucător al gazdelor, cu 3 goluri și 3 pase decisive. Dincolo, principalul marcator este Kalacev, autor a două reușite. Pe teren propriu, Ucraina a înregistrat două victorii și o înfrîngere, contra Slovaciei. ”Afară”, oaspeții au un succes, o remiză, un eșec.
Cu doar 4 puncte, Belarus nu cedează. Convocat prima dată de cînd a fost instalat noul selecționer, Aleksander Kațkevici, mijlocașul Renan Bressan (născut în Brazilia) a zis: ”Trebuie să batem în Ucraina, altfel nu mai avem nici o șansă”. La rîndul său, selecționerul ucrainian Mihail Fomenko a declarat: ”Belarus face o excelentă treabă colectivă. Ei propun un fotbal compact și echilibrat în fiecare zonă a terenului. Va fi un meci dificil, dar noi cred că avem prima șansă pentru că jucăm pe terenul nostru și avem fotbaliști mai experimentați”.
AICI GĂSEȘTI COTELE LA UCRAINA – BELARUS
GRUPA E, ELVEȚIA – SLOVENIA
Rămasă la 6 puncte în urma irezistibilului lider Anglia (punctaj maxim), Elveția are ocazia să-și consolideze poziția secundă. Mai ales că bătălia pentru această poziție o dă chiar cu Slovenia, adversarul de la Basel, față de care are 3 puncte în plus. Ambele echipe sînt tranșante, niciuna neavînd vreun egal. Gazdele au însă patru victorii (două acasă), iar vizitatorii – trei (una în deplasare).
Shaqiri e golgeterul elvețienilor, cu 4 reușite. Dincolo, primul marcator este Novakovici (5 goluri), cel ce a tranșat, din penalty, meciul din tur. La pase decisive se disting Shaqiri (4), respectiv Birsa (2). La meciuri ”directe”, trupa din ”Țara cantoanelor” stă mai bine: 5 victorii, o remiză, două înfrîngeri, golaveraj 14-6.
Selecționerul bosniac al Elveției, Vladimir Petkovici (fostul antrenor de la Lazio) consideră că, în cazul unei victorii, echipa sa va fi 99 la sută la Euro. Omologul său sloven, fostul mare fotbalist Srecko Katanec, n-a vorbit de șanse, dar s-a plîns că nu are decât doi jucători titulari la cluburi mari, respectiv portarul Handanovici la Inter și mijlocașul Ilicici la Fiorentina
AICI GĂSEȘTI COTELE LA ELVEȚIA – SLOVENIA
GRUPA G, RUSIA – SUEDIA
Rusia își joacă ultima șansă la Moscova. Cu doar 8 puncte, 4 mai puține decât Suedia și jumătate față de liderul Austria, rușii vor fi ca și eliminați dacă nu vor câștiga. Gazdele au avut probleme mai ales pe propria arenă, unde nu au obținut decât 4 din cele 9 puncte posibile. Rezultatele modeste au dus la despărțirea de selecționerul Fabio Capello. În locul italianului a fost instalat, luna trecută, Leonid Sluțki. Alintat ”Mourinho” al Rusiei, acesta se va ocupa în paralel și de ȚSKA Moscova.
Suedia este imbatabilă în grupă, cu 3 victorii și 3 egaluri. 1-1 s-a consemnat în tur (Toivonen 49 – Kokorin 10). La general, scandinavii conduc: 3 succese, 3 egaluri, un eșec, golaveraj 12-8. Unicul triumf rus a fost la precedentul duel din Rusia (iunie 2008), câștigat de gazde cu 2-0 (Pavliucenko 24, Arșavin 50).
Dziuba, de la Zenit, este principalul marcator al gazdelor, cu două goluri. Dincolo, primul e Ibrahimovici (5). Rusia înscrie des la început de reprize, în timp ce Suedia – în intervalul 30-45.
GRUPA G, AUSTRIA – MOLDOVA
Un pas decisiv spre Euro poate face Austria în disputa cu codașa Moldova. Ar califica-o deja un triumf completat de un rezultat pozitiv al Suediei în Rusia. Cu 16 puncte în cont, singura sincopă avută pînă acum a fost un 1-1 acasă împotriva Suediei. Scorul din tur a fost strîns, liderul impunîndu-se cu 2-1 (Alaba 11 penalty, Janko 51 – Dedov 27 penalty). Sînt doar trei precedente: două victorii austriece, una moldoveană.
Selecționerul Marcel Koller l-a pierdut pe fundașul Hinteregger, accidentat, și e tentat să înceapă în centrul defensivei cu Aleks Dragovici, de la Dinamo Kiev. ”Moldova va juca foarte agresiv, iar noi trebuie să fim pregătiți să o contracarăm”, a declarat Koller.
Moldovenii au ajuns la Viena fără căpitanul Epureanu și fără jucătorul anului 2014, fotbalistul Veronei, Artur Ioniță (ambii accidentați). În lot au jucători care evoluează la cluburi din România: Calancea (Ceahlăul), Carp (Steaua), Dedov (ASA), Milinceanu (Petrolul).
Lasă un răspuns