După două seri de Champions League, în această seară pleacă la drum și Europa League. Iar prima etapă propune destule partide interesante. Borussia Dortmund, Liverpool sau AS Monaco sînt echipele care-și propun, unele precum Monaco chiar cu declarații explicite, să cîștige acest trofeu.
PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI LA CASA PARIURILOR AICI
BORDEAUX – FC LIVERPOOL
Partida cu Liverpool o găsește pe Girondins Bordeaux în progres. Destul de repede, formația pregătită de fostul fundaș Willy Sagnol a făcut uitat startul neconvingător, iar după prima victorie din Ligue 1 a urmat recent un prețios 2-2 pe terenul campioanei PSG, cea care nu cedase nici un punct pînă atunci. ”Începem să arătăm așa cum mi-aș dori. Avem o evoluție în joc vizibilă de la meci la meci”, a indicat Sagnol.
Nu același lucru se poate spune despre Liverpool. Dimpotrivă, ”cormoranii” sînt oarecum în derivă: după 1-3 la Manchester cu United au ajuns la a 3-a partidă consecutivă fără victorie (două eșecuri), cu un singur gol marcat și 6 încasate. Fostul căpitan Steven Gerrard, acum la LA Galaxy, știe care-i vina: ”Echipa suferă din cauza accidentării lui Sturridge. Reintrarea lui e vitală. Sînt convins că un parteneriat cu Benteke ar face ca situația să se schimbe radical, Liverpool își va regăsi forța ofensivă”.
Pentru Brendan Rodgers pare a fi sezonul decisiv, de aceea o participare de succes în Europa League e vitală. În vară, clubul l-a menținut pe Rodgers, deși au existat destule presiuni pentru demiterea lui, însă s-a umblat un pic la organigrama secunzilor. A urmat o altă campanie de transferuri cu multe zeci de milioane cheltuite pe fotbaliști, însă impresia generală a fost că a lipsit o strategie coerentă. S-au adus jucători buni, gen Benteke, Firmino, chiar Millner, ajuns cel mai bine plătit om al lotului, dar, deocamdată, în campionat, Liverpool nu lasă impresia că mai are cum să se apropie măcar de parcursul de acum doi ani, cînd a fost atît de aproape de titlu. Un loc în primele 4 ar fi un obiectiv prioritar, doar că privind loturile celor cu care se luptă ”cormoranii”, Liverpool are un ușor dezavantaj. Astfel că Europa League, o competiție aparent ușoară, dar care propune, cel puțin în această perioadă a grupelor, multă uzură și deplasări obositoare, într-o zi de joi prea apropiată de etapa de campionat ce vine, poate fi o bună variantă de salvare a sezonului.
E posibil ca această uzură să-l fi determinat pe Rodgers să meargă la Bordeaux fără cîțiva oameni importanți. Benteke, Millner, Skrtel, Lovren, iată nume care au rămas acasă, în schimbul lor fiind convocați cîțiva jucători de la echipa a doua. Importantă e altă absență, cea a noului căpitan Josh Henderson, inapt de o lună. Fără el, Liverpool nu a cîștigat decît un punct, la un 0-0 cu Arsenal.
Girondins i-a recuperat pe Lamine Sane și Plasil, incerți fiind Diabate și Sertici. Fără victorie în Europa de 5 meciuri, în cele patru eșecuri nemarcând deloc, Liverpool contează pe revenirile lui Lallana și Joe Allen. Cele două formații s-au mai înfruntat în grupele Ligii 2006-2007, când englezii s-au impus de două ori, 3-0 acasă și 1-0 la Bordeaux.
AICI GĂSEȘTI COTELE LA BORDEAUX – LIVERPOOL
BORUSSIA DORTMUND – FC KRASNODAR
Plecarea lui Jurgen Klopp de la Dortmund pare că nu a afectat deloc echipa. Ba, cu Thomas Tuchel (ex-Mainz) pe bancă, aceasta funcționează tot mai bine: a cîștigat toate cele 9 partide oficiale ale sezonului, în toate competițiile, un record pentru clubul galben-negru. În Bundesliga, Borussia e lider cu punctaj maxim, depășind-o pe Bayern la golaveraj datorită celui mai bun atac (15 reușite în 5 etape), iar în Europa League a triumfat în toate cele patru partide din fazele eliminatorii, marcînd de nu mai puțin de 22 de ori. Memorabil rămîne turul cu norvegienii de la Odd din deplasare, cînd a cîștigat cu 4-3 revenind de la 0-3. Iar în retur a învins cu 7-2.
FC Krasnodar vine după un contondent 4-0 cu Dinamo Moscova. În campionatul Rusiei se află însă abia pe locul 5, cu 12 puncte în 8 etape. În Europa League a disputat două tururi preliminare, în care a învins de fiecare dată acasă și a remizat în deplasare. În întrecerea continentală, golgeterii celor două echipe sînt Mhitarian (5 reușite), Reus (4), respectiv Mamaev (4).
Dacă a cîștigat toate cele trei partide disputate pînă acum în Rusia, Dortmund a avut probleme acasă: un succes, o remiză, un eșec. Cu antrenorul lui Krasnodar, Oleg Konokov, s-a confruntat cînd acesta o pregătea pe Karpati Lvov, în Cupa UEFA 2010-2011, și a bătut de fiecare dată: 4-3 afară, 3-0 pe teren propriu. Din echipa de atunci a Borussiei azi mai rezistă Nuri Sahin, Kagawa, Hummels.
AICI GĂSEȘTI COTELE LA BORUSSIA DORTMUND – FC KRASNODAR
ANDERLECHT – AS MONACO
Cum PSG pare de neoprit în campionat, cei de la AS Monaco și-au fixat precis altă țintă, dezvăluită înaintea duelului cu Anderlecht. ”Vrem să cîștigăm Europa League, aceasta a devenit principalul nostru obiectiv”, a dezvăluit mijlocașul Nabil Dirar, fost jucător în Belgia, la FC Bruges. Însă, pentru a realiza așa ceva, ”e foarte important să avem un start reușit”, afirmă Almamy Toure. Portarul Daniel Subasici detaliază: ”Sezonul trecut am debutat bine în Europa printr-un triumf cu Leverkusen. Acest lucru ne-a dat încredere și ne-a permis să obținem multe victorii importante. Sper să repetăm modelul cu Anderlecht”.
Belgienii formează, totuși, o trupă greu de bătut. În campionat sînt pe locul secund după 7 etape, cu 14 puncte, două sub liderul surpriză Ostende, dar n-a mai pierdut de trei runde (două victorii), fără gol primit. Contra francezilor, Anderlecht contează pe un istoric de 6 victorii, 8 remize, 4 eșecuri. Două dintre înfrîngeri le-a suferit pe teren propriu, ceea ce reprezintă o problemă: Monaco joacă mult mai bine în deplasare.
Echipa din Monte Carlo a cîștigat 11 din ultimele 14 vizite în Ligue 1 și a pierdut doar două din precedentele 19 vizite, în toate competițiile. Ba, toate cele patru reușite stagionale din campionat le-a dat numai afară. De cînd au promovat, în 2014, monegascii au mai multe victorii pe teren străin (25) decît pe cel propriu (20)! Contra lui Anderlecht sînt incerți Toulalan, Dirar, Helder Costa, în timp ce Moutinho și Bakayoko tocmai și-au reluat antrenamentele colective, dar în mod normal nu vor putea evolua.
La Anderlecht, după plecările starurilor Mitrovic și Mbemba, cu destinația Premier League, toți ochii sînt ațintiți acum pe noua senzație a fotbalului belgian, Denis Praet, dar și pe Tielemans, două talente de la care se așteaptă să devină liderii echipei în acest sezon.
AICI GĂSIȚI COTELE LA AS MONACO – ANDERLECHT
FIORENTINA – FC BASEL
Paulo Sousa nu a avut nevoie să o studieze foarte mult pe FC Basel fiindcă o știe prea bine: noul antrenor al Fiorentinei s-a aflat pe banca echipei elvețiene sezonul trecut, cînd a și ieșit campion. Pentru roș-albaștri a fost al 6-lea titlu consecutiv. În locul fostului mijlocaș portughez a venit Urs Fischer (ex-Thun), dar ”acesta nu a schimbat foarte multe la echipă pentru că nu avea de ce”, după cum el însuși a declarat.
În noua provocare, Sousa a avut un start amestecat, victorii la zero cu Milan și Genoa, completate de un prim pas greșit, 1-3 la Torino. Ofensiva îl supără cel mai tare. Deși are mari așteptări de la cuplul Khouma Babacar – Nikola Kalinici, alintat ”Babanici”, cei doi încă nu se conectează: senegalezului îi lipsește maturitatea tactică, iar croatului – inspirația în fața porții. Cu Basel, doar al doilea ar fi titular, susținut din spate de Mati Fernandez și Ilicici.
În campionat, elvețienii funcționează ceas, cu 8 victorii în tot atîtea etape. În plus, beneficiază de cea mai bună defensivă, învinsă de numai 7 ori, și de al doilea atac, 22 de goluri, după Grasshopper (27), cinci dintre reușite semnîndu-le Janko. Nu la fel de bună a rămas situația în Europa. Basel a avut și ghinion: a fost eliminată de Maccabi Tel Aviv în play-off-ul Ligii, după 2-2 acasă și 1-1 în Israel. Acum se află pentru a 6-a oară în grupele întrecerilor continentale, din care s-a calificat mai departe în patru rînduri.
Opt partide a disputat Fiorentina împotriva formațiilor din Elveția. Bilanțul este de 5 victorii, un egal și două înfrîngeri, însă ambele eșecuri le-a suferit pe teren propriu.
AICI GĂSIȚI COTELE LA FIORENTINA – FC BASEL
NAPOLI – FC BRUGES
Napoli a uitat să cîștige. Patru luni au trecut de la ultimul succes, 3-2 cu Cesena, al formației antrenate acum de Maurizio Sarri, cel ce l-a înlocuit pe Rafa Benitez la finalul stagiunii trecute. De atunci a înregistrat trei înfrîngeri și două egaluri. Rezultatele din actuala ediție sînt sugestive și îi arată în special fragilitatea ofensivă, dar și cea psihică: 1-2 la Sassuolo, după ce a condus cu 1-0, apoi cîte un 2-2 cu Sampdoria (după ce a condus cu 2-0) și la Empoli. Seria de rezultate neconvingătoare i-au dus pe napoletani abia pe locul 14.
Eliminată de Manchester United în play-off-ul Ligii (1-3, 0-4), nici FC Bruges nu stă foarte bine, a 7-a poziție în Belgia. După recentul 1-2 la Mouscron, antrenorul Michel Preudhomme nu și-ascuns îngrijorarea: ”Începem bine un meci, dar îl terminăm prost. Nu-mi explic acest fenomen, care se tot repetă. Nu părem suficient de puternici mental, însă ignor acest motiv. Trebuie să găsesc cauza și să o combat, ăsta e job-ul meu. Să folosesc mai mulți jucători luptători decît tehnici? Sunt gata să o fac”.
Nouă victorii și patru remize a obținut Napoli în ultimele 13 meciuri de pe teren propriu în Europa. Și cu rivalale belgiene s-a descurcat bine acasă, un succes și un egal, dar a pierdut ambele vizite. În schimb, Bruges a cedat pe linie în ultimele trei meciuri jucate pe teren străin.
Lasă un răspuns