E limpede că meciul cel mai important al acestei zile e cel al României din Feroe. O victorie ne poate duce la Euro și asta e, pînă la urmă, tot ceea ce contează. Duelul de la distanță cu Ungaria va fi interesant de urmărit. Excluzînd partidele din grupa noastra, foarte interesantă e și grupa Germaniei, unde se cunosc primele trei echipe clasate, dar în urma meciurilor de azi se va decide ordinea lor. Cum campioana mondială are meci mai simplu cu Georgia, confruntarea dintre Polonia și Irlanda tinde să fie cea mai interesantă a serii.
PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI LA CASA PARIURILOR AICI
POLONIA – IRLANDA
Totul este posibil în această grupă. Germania, Polonia și Irlanda și-au asigurat primele trei poziții, depinde în ce ordine în funcție de rezultatele ultimelor două meciuri, care se vor disputa la aceeași oră. Lideri cu 19 puncte, nemții se pot mulțumi și cu un punct acasă în fața Georgiei deoarece celelalte două contracandidate la calificarea directă se vor bate între ele (GĂSIȚI COTELE LA GERMANIA – GEORGIA AICI).
Polonezii au 18 puncte și vor merge la Euro dacă vor învinge sau fac egal, 0-0 sau 1-1, avantajați fie de scorul din turul de la Dublin (1-1), fie de golaverajul superior, plus 22 față de plus 13. În schimb, irlandezii, tot 18 puncte, au nevoie să cîștige sau să remizeze cu minimum două goluri marcate.
Pînă acum, fiecare a cedat numai o dată, în deplasare: Polonia în Germania (1-3), Irlanda în Scoția (0-1). Contra scoțienilor au cedat gazdele singurele puncte de acasă, unde au obținut trei victorii și un egal. În schimb, ”verzii” s-au întors de pe teren străin cu 7 puncte, din două succese și un egal.
Long (90), respectiv Peszko (26) au decis prima manșă de la Dublin. Polonia a înscris în toate partidele, în vreme ce Irlanda a rămas pe zero la goluri numai o dată. Ambele au cîte patru jocuri în care defensiva a rămas neînvinsă și tot amîndouă marchează mai des la început și final de repriză secundă. Prima contează pe Robert Lewandowski, principalul marcator al preliminariilor cu 12 reușite, cealaltă pe veteranul Robbie Keane, autor a 5 goluri. Scăpat de suspendare, Whelan reintră la vizitatori.
Ultimul meci dintre cele două rivale disputat în Polonia a fost un amical la Poznan, terminat 0-0, în noiembrie 2013. La general, polonezii sînt superiori: 11 victorii, 10 egaluri, 6 eșecuri, golaveraj 43-29. Unicul triumf al Irlandei pe teren polonez datează din 1976, 2-0
AICI GĂSȚIȚI COTELE LA POLONIA – IRLANDA
FEROE – ROMÂNIA
Pentru România, cu 17 puncte în cont, lucrurile sînt clare: o victorie în Feroe este sinonimă cu prezența la turneul final. Și-ar atinge scopul și cu un egal, și chiar cu o înfrîngere, cu condiția ca un deznodământ asemănător să se consemneze și în meciul Ungariei (16 puncte) din Grecia. La punctaj identic cu noi, maghiarii au avantaj: 1-1 la București, 0-0 acasă.
Pentru a învinge însă, ”tricolorii” trebuie să înscrie, ceea ce a fost o mare problemă pînă acum. Recentul gol cu Finlanda (1-1), semnat de Hoban în prelungiri, a fost primul după trei meciuri terminate toate 0-0. De altfel, în 9 etape din grupă, oamenii lui Iordănescu nu au punctat decît de 8 ori. Au, totuși, cea mai bună defensivă, doar două goluri încasate, cea mai slabă fiind a feroezilor, întrecută în 14 rînduri (8 acasă).
Gazdele au marcat în 5 din 9 partide. Cele 6 puncte le-au adunat în fața Greciei, victoria de acasă fiind completată de trei eșecuri. Singura neînvinsă din grupă, România a realizat două succese și două remize în deplasare, fără să ia vreun gol.
5 meciuri s-au mai jucat între cele două ”naționale”. România le-a cîștigat pe toate, ultimul fiind un 1-0 (Keșeru 21) în martie 2015, cu un golaveraj general de 16-1. Singura reușită a feroezilor a venit într-un 1-3 la Piatra Neamț, în octombrie 2009.
Dacă lotul ”tricolorilor” nu a suferit modificări comparativ cu duelul cu finlandezii, cel al gazdelor da. Selecționerul Lars Olsen l-a pierdut pe ”căpitanul” Gregersen, suspendat, dar i-a recuperat pe Benjaminsen, Hansson și Brandur Olsen.
AICI GĂSIȚI COTELE LA FEROE – ROMÂNIA
GRECIA – UNGARIA
O singură miză mai are Grecia: să obțină prima victorie din grupă. Pînă acum, elenii nu au putut aduna decît trei puncte în urma a trei remize numai în deplasare, în vreme ce acasă au pierdut toate cele patru partide. Ba, în 9 etape, au marcat doar de trei ori, avînd cea mai slabă ofensivă.
În schimb, Ungaria a acumulat 16 puncte și trage la calificarea directă. O poate obține cu o victorie, dacă România, cu un punct în plus, nu bate în Feroe, sau cu un egal, dacă ”tricolorii” pierd la Torshavn, avantajați fiind de rezultatele directe. Pînă acum, maghiarii nu au cedat în nici una dintre cele patru vizite, în care au obținut două succese și două egaluri. Ei marchează greu: toate cele patru triumfuri, plus singurul eșec, 1-2 acasă cu liderul Irlanda de Nord, au fost la limită. Perioada preferată pentru a înscrie e între minutele 75 și 90, de ambele părți.
0-0 s-a încheiat confruntarea din tur. Grecia e superioară însă la bilanțul general: 7 victorii, 5 remize, 4 înfrîngeri, golaveraj 22-29, pe teren propriu necedînd vreodată în 7 jocuri. Totuși, elenii au suferit cel mai mare eșec din istorie contra maghiarilor, 1-11 în 1938.
AICI GĂSIȚI COTELE LA GRECIA – UNGARIA
FINLANDA – IRLANDA DE NORD
Meciul de la Helsinki nu mai are implicații majore. Finlanda este deja eliminată după 1-1 în România, în vreme ce Irlanda de Nord a tranșat calificarea directă datorită recentului succes cu Grecia, 3-1. În cel mai rău caz, oaspeții pot pierde primul loc, dacă sînt înfrânți, iar ”tricolorii” vor triumfa în Feroe. Oricum, ei ajung la primul turneu final după cel de la Mondialul din 1986, cînd, coincidență, au ieșit bine tot dintr-o grupă cu România.
Patru puncte și doar două goluri marcate au finlandezii în patru meciuri pe teren propriu. În tot atîtea deplasări, nord-irlandezii au înregistrat trei victorii și un eșec, singurul din grupă, 0-2 la București. Ei au și cel mai bun atac, 15 goluri date (doar cu România nu au putut înscrie), cele mai multe, 7, fiind semnate de Lafferty. Acesta a decis și partida tur, scor 2-1, printr-o ”dublă” în 5 minute (33, 38), și abia pe final a replicat Sadik (90). Cel mai bun marcator de la gazde este Pohjanpalo, cu trei goluri, cîte unul în ultimele trei partide.
AICI GĂSIȚI COTELE LA FINLANDA – IRLANDA DE NORD
SERBIA – PORTUGALIA
Ambele formații au viitorul decis. Serbia va vedea turneul final de acasă, plătind în special pentru startul catastrofal, cu doar un punct strîns în primele 5 partide. S-a trezit abia la ultimele două, cîștigate fără să primească gol (2-0).
Și Portugalia a început prost, 0-1 acasă cu Albania, dar acesta a rămas singurul eșec deoarece lusitanii nu au mai ratat apoi nici un punct și tocmai și-au asigurat prezența la Euro de pe primul loc. Îi va însoţi Danemarca sau Albania. Prima şi-a terminat meciurile, dar va rămîne pe poziţia secundă dacă albanezii nu înving în Armenia, codaşa grupei, cu doar două puncte, plus cea mai slabă apărare şi ofensivă.
Cu cea mai bună defensivă, dar și atac (golaveraj 9-4), Portugalia a încheiat toate meciurile la limită, cinci cu 1-0. Totodată, s-a impus în ultimele 6 deplasări din calificările de CM ori CE, ultima piedică fiind în Israel, 3-3 în martie 2013. Pentru înfruntarea de pe ”Partizan”, selecționerul Fernando Santos le-a dat liber lui Cristiano Ronaldo, Ricardo Carvalho și Tiago.
Cu 2-1 au triumfat portughezii în tur, goluri Carvalho (10), Coentrao (63), respectiv Matic (61), o desfășurare elocventă că fiecare punctează cel mai mult în ultima jumătate de oră. Cele două echipe s-au mai înfruntat în preliminariile Euro 2008, cu ambele dispute terminate 1-1.
Lasă un răspuns