După două zile intense de Champions League, Europa League își strigă drepturile astăzi. Și o face cu meciuri interesante, unde surprizele pot apărea oricînd. Ce părere aveți, de exemplu, de debutul lui Jurgen Klopp în competițiile continentale pe banca lui Liverpool? Care mai e și primul meci al său pe ”Anfield” ca antrenor al ”cormoranilor”. Cum va aborda el partida cu Rubin Kazan, ținînd cont că Liverpool nu stă foarte bine în Europa League? Dar despre deplasarea celor de la Napoli în Danemarca, prilej pentru Chiricheș de a prinde primul ”11”? Sau despre confruntările dintre Fener și Ajax, Partizan și Bilbao ori Anderlecht și Tottenham?
PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI LA CASA PARIURILOR AICI
FC LIVERPOOL – RUBIN KAZAN
Cum va aborda Jurgen Klopp primul său meci european pe banca lui Liverpool totodată și prima sa partidă pe ”Anfield”? E întrebarea pe care și-o pun toți fanii ”cormoranilor”. Pe linia lui Brendan Rodgers, adică utilizînd mulți jucători din zona rezervelor, sau cu prima garnitură, pentru a forța victoria, dar și a stimula omogenitatea grupului? Tehnicianul german tocmai a debutat cu un 0-0 pe terenul lui Tottenham, Liverpool bifînd primul meci fără gol dat după alte 7 în care a înscris mereu. Logic ar fi, deci, să caute un triumf și pentru el, și pentru echipă, care în precedentele două runde din grupă doar a remizat.
Nici Rubin Kazan nu a cîștigat pînă acum, ba a și pierdut o dată, la Sion. Ca și gruparea engleză, rușii au ajuns recent la concluzia că trebuie schimbat antrenorul, motiv pentru care Rinat Bilialetdinov a trebuit să-i cedeze scaunul interimarului Valeri Ciarli.
Pe ”Anfield” se înfruntă două echipe care suferă și în campionat. Liverpool ocupă abia locul 10, cu 13 puncte în 9 etape, fiind prima din clasament cu golaveraj negativ, 8-10. Rubin stă și mai rău: a 12-a poziție, cu 10 puncte în 12 runde, după ce abia a obținut prima victorie după 6 partide, 3-1 cu Ufa.
Trei succese, o remiză și un eșec sînt rezultatele lui Liverpool acasă cu echipele din Rusia. Înfrîngerea a suferit-o cu Spartak, 0-2 în noiembrie 2002, dar ultimele trei jocuri au fost numai victorii. Dincolo, formația din Kazan a scos un egal și două înfrîngeri în trei vizite în Anglia.
Accidentații de durată Ings și Gomez sînt absențele certe cu care se confruntă Klopp. Sturridge, cu probleme medicale remediate nu a fost oprit în lot, din precauție, debutul său sub comada lui Klopp fiind așteptat duminică, împotriva lui Southampton, în Premier League. Benteke, Firmino și Lovren s-au antrenat normal și ar putea juca inclusiv din primul minut.
La precedentele debuturi europene, Klopp a cîștigat cu Mainz (4-0 cu armenii de la Mika Aștarak în 2005), dar a pierdut cu Dortmund(0-2 la Udine în 2008). Europa League ar putea reprezenta pentru el o miză în acest sezon.
AICI GĂSIȚI COTELE LA FC LIVERPOOL – RUBIN KAZAN
FENERBAHCE – AJAX
Cu doar un punct după două etape, Fenerbahce caută să fixeze o bornă istorică: să devină prima formație din Turcia care o învinge pe Ajax. Au existat 8 partide pînă acum, dar de fiecare dată au triumfat olandezii. O dată chiar în fața Fenerului, în Cupa Campionilor 1968-1969, printr-un dublu 2-0. Imbold îi dă și revenirea din campionat, unde tocmai a obținut întîia victorie în trei meciuri, 1-0 la Kayseri. Momentan, galben albaștrii se găsesc pe locul trei, la două puncte de Beșiktaș, iar duminică au derbyul cu Galatasaray.
Trei remize sînt ultimele rezultate ale Ajaxului în Europa, două în actuala grupă, găsindu-se pe a treia poziție. Acasă este însă lider, cu 22 de puncte în 9 runde.
Se anunță în mod normal un meci cu goluri. Cele două formații au înscris în ambele partide de pînă acum, iar în acest sezon foarte rar s-a întîmplat să nu puncteze. Exceptînd dubla pierdută cu Șahtior din preliminariile Ligii, Fenerbahce a marcat mereu în celelalte 12 meciuri în toate competițiile. Ba, Ajax nu a ratat ținta decît o dată în 16 jocuri, 0-0 la Jablonec în calificările Europa League.
Dacă antrenorul ”lăncierilor”, Frank de Boer, s-a declarat ”încrezător în capacitățile echipei mele”, omologul de pe banca turcilor, Vitor Pereira, nu și-a ascuns dorința ca trupa sa să aibă o coerență mai mare. Portughezul a zis: ”De multe ori parcă sîntem două echipe diferite. Una e entuziastă, ambițioasă, joacă fotbal de plăcere, avînd o grămadă de ocazii și menținînd presiune pe adversar. Cealaltă este nervoasă, își pierde calmul cînd e condusă și aruncă prosopul cînd e presată”. El așteaptă cel mai mult goluri chiar de la un olandez, Van Persie, care nu a înscris însă niciodată în 12 meciuri de Cupa UEFA/Europa League jucate în carieră.
AICI GĂSIȚI COTELE LA FENERBAHCE – AJAX
MIDTJYLLAND – NAPOLI
”MCH Arena” găzduiește un duel istoric. Midtjylland și Napoli nu doar că nu s-au mai confruntat vreodată, dar nici una dintre ele nu a mai jucat împotriva unui adversar din Italia, respectiv Danemarca. Partida găsește într-un moment bun ambele rivale. Ele au punctaj maxim după două etape. În plus, Midtjylland este lider în Danemarca, avînd trei puncte peste FC Copenhaga. Singurul eșec din campionat l-a suferit acasă, 0-1 cu Nordsjalland, iar de atunci și-a trecut în cont cinci victorii la rînd cu minimum două goluri date. Nu stă nemaipomenit la atac, în schimb defensiva nu a cedat decît de 4 ori în 12 dispute. Din 21 de partide stagionale, în doar trei nu a marcat. O a doua înfrîngere a echipei lui Jess Thorup a venit tot pe teren propriu, 1-2 cu Apoel Nicosia în preliminariile Ligii.
Cu 7 goluri înscrise și nici unul primit, Napoli conduce grupa. În Serie A a urcat pe locul patru datorită triumfului contra liderului Fiorentina (2-1). Nu a înregistrat decît un singur eșec stagional, 1-2 la Sassuolo din prima etapă de campionat, rezultat urmat de 3 remize și 6 succese, ultimele 4 consecutive, în toate competițiile.
În actuala Europa League, cu calificări cu tot, Midtjylland nu a pierdut deloc în patru partide (3 victorii). Contra sa, antrenorul Maurizio Sarri se gîndește să odihnească o parte dintre titulari. Așa li se va oferi spațiu unor jucători utilizați mai puțin ca Gabriel, Maggio, Chiricheș, Valdifiori, El Kaddouri, Gabbiadini. Unicul absent cert e Mertens, accidentat.
AICI GĂSIȚI COTELE LA MIDTJYLLAND – NAPOLI
ANDERLECHT – TOTTENHAM
De pe ultima poziție pornește Anderlecht disputa cu Tottenham. Formația din Bruxelles nu are decît un punct, dintr-un egal cu Monaco, deoarece a pierdut surprinzător în Azerbaidjan, 0-1 cu Qarabag. Același adversar în fața căruia Tottenham a tranșat unica victorie, 3-1, cu monegascii făcînd tot 1-1.
Sînt două echipe care se descurcă cel mai bine în defensivă. Pe locul trei în Belgia, Anderlecht are a doua cea mai bună apărare, cu 8 goluri încasate. Tottenham a primit cu unul mai puțin și deține cea mai solidă linie de fund din Premier League. Se află pe a 7-a treaptă din cauza atacului (11 reușite, dintre care patru cu Man. City), cel mai slab dintre primele 9 clasate. Ambele rivale au cîte două partide stagionale fără să înscrie.
1-1, acesta a fost scorul înregistrat între Anderlecht și Tottenham în precedentele trei meciuri directe. Prima dată s-a întîmplat în finala Cupei UEFA din 1984, jucată în două manșe și cîștigată de englezi la penaltyuri, 4-3, iar ultima – tot în C3, în decembrie 2007.
Fără succes în Europa de 5 meciuri, belgienii au 6 victorii, 3 egaluri și 7 eșecuri în disputele de acasă contra echipelor din Anglia. Pe teren belgian, Spurs a înregistrat două remize și o înfrîngere. În competițiile continentale nu a învins în deplasare de trei partide.
Pregătite de albanezul Hesnik Hasi, gazdele așteaptă mult de la Stefano Okaka. Atacantul italian a marcat 6 goluri în 520 de minute jucate, avînd astfel o reușită la 86 de minute, ceea ce îl face cel mai eficient jucător al lui Anderlecht din 2000 încoace, peste Koller, Radzinski, Lukaku, Mbokani.
Dacă la Anderlecht nu lipsește nimeni important, dincolo, antrenorul Maurizio Pochettino a trebuit să renunțe la patru jucători, toți accidentați. Este vorba de Mason, Bentaleb, Son și Chadli, ultimul fiind unul din cei patru belgieni din lot alături de Alderweireld, Vertonghen și Dembele.
AICI GĂSIȚI COTELE LA ANDRELECHT – TOTTENHAM
SCHALKE – SPARTA PRAGA
Ireproșabil a început Schalke faza grupelor. Două victorii în tot atîtea meciuri, nici un gol primit și 7 marcate, avînd cele mai multe precum doar Napoli. Și Sparta a pornit bine, cu patru puncte, dar se putea și mai bine, susțin cehii, dacă nu erau defavorizați. ”El ne-a furat victoria!”, a tunat Zdenek Scasny, arătînd cu degetul către arbitrul croat Mario Strahonja după egalul (1-1) din deplasare cu Asteras, motiv pentru care antrenorul praghezilor este suspendat trei meciuri.
Pe locul trei se găsesc elevii lui Andre Breitenreiter în Bundesliga după 9 runde, cu 19 puncte, unul sub Dortmund. Pe care ar fi depășit-o dacă între cele cinci victorii din ultima perioadă nu-și făcea loc un eșec neașteptat, 0-3 chiar acasă cu FC Koln. Atacul e modest, 12 reușite, însă apărarea este oarecum solidă, întrecută de 9 ori.
Prima și la apărare, doar 5 goluri încasate în 10 etape, și la atac, 25 de reușite, Sparta e lider și în clasament, cu 23 de puncte, ca Plzen. Are o singură înfrîngere, 0-1 în derbyul cu Slavia, după care a realizat trei succese la rînd, golaveraj 10-0. A înscris în 15 din 17 partide jucate în toate competițiile stagionale.
Cele două echipe s-au mai întîlnit în martie 1973, în Cupa Cupelor. Sparta a mers mai departe, 1-2 la Gelsenkirchen, 3-0 acasă. Praghezii au triumfat numai o dată în 6 vizite în Germania, în vreme ce Schalke s-a impus pe linie pe teren propriu în cele 5 dueluri anterioare cu rivale din Cehia.
AICI GĂSIȚI COTELE LA SCHALKE – SPARTA PRAGA
PARTIZAN BELGRAD – ATHLETIC BILBAO
O echipă paradoxală este Partizan. Dacă în Europa League funcționează ceas, avînd maximum de puncte după două runde, plus alte două succese în faza preliminară, în campionat suferă tare. Titlul pare deja compromis: după 14 runde, roș-albii au deja un decalaj de 11 puncte față de liderul neînvins Steaua Roșie, care are și un meci în minus. Ei stau bine la ofensivă, al doilea atac cu 30 de reușite, dar rău în apărare, a patra cea mai slabă, cu 19 goluri încasate. Și-au trecut în cont deja patru eșecuri, față de numai unul întreg sezonul trecut.
Cu Ernesto Valverde la timonă, Bilbao deține o poziție și mai precară în Primera, a 14-a, suferind în special în atac: din cele numai 10 reușite, jumătate le-a semnat un singur jucător, Aduriz. Acesta a punctat de trei ori și în Europa League, inclusiv fazele eliminatorii.
Niciodată nu s-au mai întîlnit Partizan și Bilbao. Dacă Athletic nici nu s-a mai înfruntat cu o echipă sîrbă, trupa din Belgrad a evoluat de cinci ori împotriva rivalelor spaniole, în fața cărora nu a cedat vreodată acasă: trei victorii, două egaluri.
Dacă bascii, în pofida rezultatelor modeste, nu au decis să facă mutări pe bancă, cei de la Partizan au făcut-o. După un recent 2-2 la Surdulica, antrenorul Zoran Milinkovici a fost substituit cu Ljubinko Drulovici. Acesta a declarat: ”Sîntem două echipe, cea rea în campionat și cea bună în Europa. Trebuie să le găsesc repede o cale de împăcare. Obiectivul nostru e să ajungem în primăvara europeană. Pentru asta este nevoie să fim curajoși și deștepți”.
Absențe numeroase de fiecare parte. De la gazde lipsesc Brasanac, Jevtovici, Babovici, Ilici, Cirkovici, incerți fiind Aboubacar și Balazici. Cealaltă tabără nu contează pe Muniain, Sola, Aketxe, Viguera, dubii apărînd în privința folosirii lui Laporte.
AICI GĂSIȚI COTELE LA PARTIZAN BELGRAD – ATHLETIC BILBAO
Lasă un răspuns