După victoria Germania împotriva Ucrainei, primul succes la mai mult de un gol diferență de la începutul turneului final, astăzi intră-n scenă alte trei echipe importante. Două dintre ele, Spania, campioana en-titre, și Belgia sunt văzute drept potențiale câștigătoare ale competiției, în vreme ce Italia poate furniza oricând o surpriză. Spania deschide ziua împotriva Cehiei, dar capul de afiș e ținut de confruntarea de la Lyon dintre Belgia și Italia, cu squadra azzurra lui Conte examinând statutul de favorită al belgienilor. Tot azi se joacă, la Paris, Irlanda-Suedia, programul fiind completat, spre dimineață, de Mexic-Venezuela, de la Copa America Centenario, cu venezuelenii concurând, surprinzător, pentru un loc fruntaș, dar și de încă un meci al finalei NBA, care poate fi și ultimul dacă Golden State învinge pe Cleveland.
PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI LA CASA PARIURILOR AICI
SPANIA – CEHIA, ora 16:00 (EURO 2016, GRUPA D)
Spania este neînvinsă în fața Cehiei după ruperea acesteia de fosta Cehoslovacie, în 1993. Din acel moment, au existat 4 dueluri directe, perioadă în care ibericii și-au trecut în cont o remiză albă urmată de 3 victorii. Ultimele două întâlniri au fost în 2011, în preliminariile CE 2012, când ei s-au impus cu 2-1 acasă, în singurul precedent cu gol primit, și cu 2-0 la Praga.
Campioană continentală la ultimele două ediții, echipa antrenată de Vicente Del Bosque a cedat neașteptat ultimul meci, 0-1 în ”amicalul” cu Georgia, cea pe care tocmai o bătuseră ”tricolorii” cu 5-1. A fost prima înfrângere a Spaniei după 12 partide de imbatabilitate, 9 dintre ele câștigate, iar ultimele 3 terminate cu câte un gol încasat. Între rezultate s-a numărat și un 0-0 în testul cu România de la Cluj.
Și Cehia s-a înclinat în precedentul joc, 1-2 cu Coreea de Sud, cea care abia fusese întrecută chiar de iberici cu 6-1. A fost primul eșec după alte trei confruntări invincibile, cu un nul și două succese. Oricum, în perioada de pregătire, Rosicky și colegii lui nu s-au comportat nemaipomenit: în acest răstimp au bifat 3 victorii, o remiză și 3 insuccese.
În preliminarii, Spania și-a câștigat grupa cu 9 succese, ultimele 8 la rând, și un eșec, 1-2 în Slovacia (primul suferit atunci după 36 de partide de imbatabilitate): a marcat în toate cele 10 runde și nu a luat gol decât în primele două. La rândul ei, și Cehia s-a impus în seria sa, cu 7 triumfuri (6 la limită, 5 cu 2-1), un egal și două înfrângeri, însă numai una suferită în ultimele 4 etape.
Del Bosque încă are dubii în privința titularului dintre buturi, Casillas sau De Gea, dar ar înclina spre cel de-al doilea, deși acesta tocmai este implicat într-un scandal sexual cu minore. În schimb, în atac s-ar fi decis, preferându-l pe Morata. Dincolo, cehii nu se pot baza pe Suchy, suspendat. Ei l-au recuperat pe Rosicky, afectat de probleme musculare.
IRLANDA – SUEDIA, ora 19:00 (EURO 2016, GRUPA E)
Irlanda încă aleargă după primul succes oficial contra Suediei. ”Verzii” au la activ 6 ocazii ratate, răstimp în care nu au putut înregistra mai mult de două egaluri și 4 eșecuri, cu doar 4 goluri date și 10 încasate. Ultimele două înfruntări, din 2013, în eliminatoriile CM 2014, s-au soldat cu 0-0 la Solna și cu 1-2 la Dublin. Unicele triumfuri ale insularilor în disputele cu scandinavii s-au consumat în 3 ”amicale” (anteriorul a fost un 3-0 acasă în martie 2006), încă unul fiind cedat.
Pe locul 3 în grupa preliminară, unde a bifat 5 victorii, 3 remize și două înfrângeri (a marcat în 9 dispute, iar în alte 6 a luat gol), Irlanda a trebuit să treacă și de barajul cu Bosnia (2-0, 1-1) pentru a ajunge la Euro. Ulterior, trupa condusă de Martin O Neill a început bine seria de meciuri de verificare, 1-0 acasă cu Elveția, dar nu a continuat-o la fel, urmând două egaluri, apoi un insucces, 1-2 cu Belarus. De 11 jocuri, oficiale și amicale, marchează constant.
Suedia a încheiat tot pe a treia poziție în seria sa eliminatorie, cu același bilanț: 5 succese, 3 remize și două eșecuri, cu gol dat în 9 dintre aceste dispute și cu gol luat în alte 6. Apoi, la baraj, a depășit Danemarca, 2-1 și 2-2. În pregătiri, a triumfat în precedenta dispută, 3-0 clar cu Țara Galilor, după ce mai devreme nu excelase, cu o victorie, 3 egaluri și un egal, 1-2 în Turcia.
Irlandezii speră să-i recupereze pe Robbie Keane și pe James McCarthy, cu probleme medicale, după ce Jonathan Walters, cu o afecțiune la tendonul lui Ahile, a reînceput antrenamentele normale. În plus, selecționerul Martin O Neill încă are dubii în privința portarului titular, cu Randolph favorit în disputa cu Westwood și veteranul Given, dar și legat de al doilea fundaș central, lângă John Oshea, având de ales între Duffy și Clark. De partea cealaltă, tehnicianul Erik Hamren îl are incert pe Ekdal, nerefăcut după o tăietură suferită la o cădere într-un local.
De 5 meciuri nu au mai învins irlandezii la un turneu final de Euro, cu un egal urmat de 4 eșecuri. Mai mult, în 3 din ultimele 4 aceste dispute nici măcar nu au înscris. Acum, în Hexagon, au cea mai bătrână echipă, cu o medie de vârstă peste 29 de ani. Dincolo, Suedia nu a câștigat decât 3 din precedentele 14 apariții la o fază finală de CE, plus 4 egaluri și 7 insuccese. În preliminarii, a luat 12 goluri, doar Cehia primind mai multe (14) dintre calificatele în Franța.
BELGIA – ITALIA, ora 22:00 (EURO 2016, GRUPA E)
Belgia și Italia se înfruntă având încă în memorie testul din noiembrie trecut, de la Bruxelles, unde ”diavolii roșii” s-au impus cu 3-1 (Vertonghen 13, De Bruyne 74, Batshuayi 82 – Candreva 3). A fost primul lor triumf după două eșecuri la rând și doar al doilea din precedentele 7 dueluri directe, indiferent de competiție. Oficial însă, ei au câștigat doar o dată în 5 precedente, 2-1 în mai 1972, în ”sferturile” CE. În rest, au mai înregistrat două remize albe și două eșecuri: în ultimul meci au cedat cu 2-0 în iunie 2000 la Euro pe care l-au și organizat, împreună cu Olanda. Bilanțul general în 21 de partide oficiale și amicale este 4-4-13, golaveraj 24-41.
De pe primul loc în grupa eliminatorie s-a calificat Belgia, cu 7 victorii, două egaluri și un eșec, suferit în iunie 2015 în Țara Galilor (0-1), unul din cele două meciuri din serie terminate fără să fi marcat. Golaverajul final i-a fost remarcabil, 24-5. În perioada pregătirilor, formația antrenată de Marc Wilmots s-a înclinat doar în Portugalia (1-2), pe lângă un egal și 3 victorii. De 9 confruntări, oficiale și amicale, înscrie constant, dar a și luat mereu gol în anterioarele 7 întâlniri, oficiale și amicale.
Italia și-a încheiat grupa din preliminarii ca lider și fără eșec (precum numai Anglia, Austria și România), cu 7 succese și 3 remize. Golaverajul i-a fost modest, 16-7, cinci dintre triumfuri fiind la limită (trei de 1-0, două de 2-1): a înscris în toate jocurile, însă de 5 ori numai câte o dată. Examenele ulterioare le-a început rău, cu două egaluri (între care un 2-2 la Bologna cu România) și două eșecuri, mereu cu gol dat și luat, apoi au venit și victoriile, două la număr, ambele cu defensiva intactă.
Patru fundași a pierdut Belgia înainte de Euro, toți accidentați, anume Boyata, Engels, Lombaerts și, mai ales, căpitanul Kompany. În plus, Vermaelen a intrat în lot, însă în ultimele luni nu prea a jucat la FC Barcelona. Dincolo, Italia a rămas fără Verratti, Montolivo și Marchisio, tot accidentați. Contra ”diavolilor”, selecționerul Antonio Conte se gândește să mizeze din start pe o echipă ofensivă. Rapizii El Shaarawy și Candreva par să fie cei aleși să destabilizeze de pe flancuri o defensivă adversă slăbită de absențe, la finalizare urmând să fie tandemul Pelle – Eder.
Belgia a cedat în 5 din precedentele 7 partide de la un Euro. Pe de altă parte, a câștigat anterioarele două meciuri de deschidere a grupei, în 1984 și în 2000. Finaliști în 2012, 0-4 cu Spania, italienii sunt al al 6-lea turneu final consecutiv, iar all-time doar de două ori nu au ieșit din grupe, în 1996 și 2004.
MEXIC – VENEZUELA, ora 03:00 (COPA AMERICA, GRUPA C)
Pe ”NRG Stadium” din Houston (Texas), Mexic și Venezuela luptă pentru întâietate în grupa C de la Copa America Centenario, competiție găzduită de SUA. Înaintea ultimei etape, a 3-a, ambele formații au punctaj maxim și sunt calificate în ”sferturi”, astfel că miza rămasă este ocuparea primului loc, ceea ce ar însemna evitarea unor adversari precum Argentina, Brazilia ori SUA.
Mexicanii traversează o perioadă de grație. Elevii pregătiți din octombrie 2015 de columbianul Juan Carlos Osorio sunt invincibili de 21 de jocuri, oficiale și amicale, răstimp în care au realizat 6 egaluri și 15 victorii, ultimele 10 la rând, 9 cu apărarea neînvinsă. Ultima înfrângere datează din iunie 2015, 1-2 cu Ecuador la precedenta Copa America. De 17 meciuri, ”Chicharito” și colegii lui marchează constant.
Venezuela a izbutit surpriza meciul trecut, când a bătut, 1-0, și a eliminat Uruguayul. Cele două victorii din grupă sunt primele după o așteptare de 6 dispute, oficiale și amicale, cu 4 remize și două înfrângeri. Și mai în spate, nu s-a impus decât de 3 ori în anterioarele 17 confruntări, alte 9 fiind pierdute. Echipa pregătită de Rafael Dudamel înscrie mereu de 4 jocuri și nu a făcut-o doar o dată în ultimele 12 dispute.
Pe aceeași arenă din Houston s-au întâlnit ultima oară cele două echipe, într-un ”amical” din ianuarie 2012. Atunci, Mexic a învins cu 3-1 (Salcido 68, Lugo 88, O. Peralta 89 – Greco 51). De altfel, ”El Tri” este imbatabilă de 11 dueluri directe, 9 dintre ele câștigate. Ultimul triumf al Venezuelei a fost un 1-0 tocmai în august 1982, într-un meci la Jocurile Americii Centrale și Caraibe.
GOLDEN STATE – CLEVELAND, marți, 14.06, ora 03:00 (BASCHET NBA, FINALA)
Golden State are ocazia să încheie conturile cu Cleveland în finala NBA, care se desfășoară în sistemul ”cel mai bun din 7 meciuri”. După primele 4 partide, Warriors conduce cu 3-1, astfel că un nou succes i-ar asigura păstrarea titlului, cucerit în 2015 într-un ultim act tot cu Cavaliers, atunci scor 4-2.
De partea gazdelor se află nu doar scorul, ci și tradiția. Niciodată în istoria NBA o echipă nu a putut remonta în finală de la 1-3, iar până acum au fost 32 de asemenea cazuri. De asemenea, un alt triumf ar face ca formația din Oakland să aibă cel mai bun raport all-time victorii/eșecuri într-un întreg sezon, în acest moment bilanțul fiind 88-15 (85,44 la sută) față de recordul de 87-13 (87 la sută) deținut de Chicago Bulls din perioada Michael Jordan.
Și disputele directe sunt de partea lui Golden State. Aceasta a pierdut abia unul din anterioarele 10 jocuri cu Cleveland, în timp ce acasă este neînvinsă de 4 înfruntări: precedentul succes al lui Cavaliers în ”Oracle Arena”, totodată singurul în 7 vizite făcute, datează din iunie 2015, 95-93 după prelungiri.
Eșecul de acum două dispute cu Cavaliers, 90-120 în deplasare, este primul suferit de Golden State în ultimele 7 jocuri, 5 dintre ele terminate cu peste 100 de puncte marcate. În propria sală, campioana din Conferința de Vest nu a mai pierdut de 5 dispute, iar eșecul (102-108) din semifinala cu Oklahoma City Thunder este singurul încasat în precedentele 14 vizite primite. În 56 de confruntări stagionale acasă, Stephen Curry și colegii lui au pierdut de numai 4 ori.
Condusă în teren de legendarul LeBron James (6 finale NBA la activ), Cleveland nu trece printr-o perioadă prea bună: nu a câștigat decât unul din anterioarele 4 meciuri, ba de 8 partide încoace s-a impus numai în 3. Nici în săli străine nu s-a descurcat mai bine. Din ultimele 5 jocuri ”afară”, campioana Conferinței de Est a câștigat doar unul, în semifinala cu Toronto Raptors. Ori, și mai în spate, a triumfat în 5 din precedentele 11 deplasări.
Lasă un răspuns