În afară de meciul României cu Elveția, din grupa noastră se joacă tot astăzi cealaltă partidă, în care Franța pornește cu prima șansă în fața Albaniei. Chiar dacă ultima lor confruntare, una ”amicală” s-a terminat cu o surprinzătoare victorie albaneză, la Tirana, datele problemei sunt mult schimbate. Având deja 3 puncte, urmare a victoriei cu România, Franța speră la un nou succes, care ar echivala cu obținerea matematică a calificării mai departe, înaintea ultimei partide, cu Albania. Programul zilei e deschis de confruntarea Rusia-Slovacia, din grupa B și e completat de o interesantă dispută între Osasuna și Girona, care dau prima bătălie pentru un loc în sezonul viitor de Primera Division. Detalii și cote mai jos.
PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI LA CASA PARIURILOR AICI
RUSIA – SLOVACIA, ora 16:00 (EURO 2016, GRUPA B)
Cu un debut bun în grupa B, 1-1 contra Angliei, Rusia caută și un prim succes, care ar apropia-o de etapa ”optimilor”. De partea cealaltă, Slovacia este obligată să nu piardă pentru a rămâne în cărți după ce la start s-a înclinat în fața Țării Galilor, 1-2.
Pregătiți din august 2015 de Leonid Sluțki, cel ce l-a înlocuit pe Fabio Capello, rușii nu au mai câștigat de 4 partide, cu două eșecuri urmate de două egaluri, mereu cu gol dat și luat. Ultima lor victorie, și singura de 6 meciuri încoace, este un 4-0 în testul cu Lituania. Ei marchează constant de 11 jocuri, alte 5 fiind terminate cu defensiva neînfrântă. Pe de altă parte, nu au luat gol doar de două ori în precedentele 16 apariții la un turneu final de CE.
De două confruntări nu au mai învins slovacii, cu un egal și o înfrângere: recentul 1-2 cu galezii a fost prima lor sincopă după 8 dispute imbatabile, încheiate cu 3 remize și 5 succese. În 7 din anterioarele 9 partide au înscris și au primit mereu gol, celelalte două rezultate fiind remize albe. ”Naționala” condusă acum de Jan Kozak se află pentru întâia oară la un turneu final de Euro, ca națiune de sine stătătoare, exceptând fosta Cehoslovacie.
De patru ori s-au mai înfruntat cele două selecționate în meciuri oficiale. Prima dată s-a petrecut în preliminariile CM 2006, când cele două dispute s-au terminat cu egaluri, 1-1 și 0-0. Au urmat jocurile din eliminatoriile CE 2012: atunci, fiecare s-a impus pe terenul celeilalte cu același scor, 1-0. Cu un rezultat identic s-a încheiat și ultimul lor duel direct, câștigat de ruși în mai 2014, într-un ”amical” la St. Petersburg decis de reușita lui Kerjakov (82).
ROMÂNIA – ELVEȚIA, ora 19:00 (EURO 2016, GRUPA A)
România se găsește deja în contratimp. ”Tricolorii” au ratat intrarea în turneul final, 1-2 cu gazda Franța, astfel că sunt condamnați să evite un nou eșec, care ar complica serios datele problemei. Nu în aceeași situație se află Elveția, care s-a impus în primul meci din grupa A, 1-0 cu Albania.
Doar unul din precedentele 5 meciuri a câștigat România, 5-1 cu Georgia în ultimul test dinaintea Euro. Totuși, înfrângerea cu Franța este doar a doua suferită de trupa condusă de Anghel Iordănescu de 21 de meciuri încoace, oficiale și de pregătire, restul fiind încheiate cu 9 remize (5 ”albe”) și 10 succese. Ultimele 4 jocuri le-a terminat cu gol dat și luat mereu. Cu cea mai bună apărare din preliminarii, învinsă de numai două ori, ”tricolorii” stau rău la finalizare: ei au marcat în 12 din precedentele 26 de dispute numai câte o dată, iar în alte 6 – deloc. Și mai au o problemă: din 2008 și până acum au disputat 14 ”duble”, respectiv meciuri jucate la 3-4 zile, și numai în 5 dintre ele au scos mai mult în al doilea duel decât în primul.
Elveția a învins în anterioarele două dispute, numai la limită, precedate de 3 înfrângeri consecutive, două terminate fără să fi înscris. Cu albanezii nu a luat gol după alte 6 meciuri în care defensiva îi cedase mereu. Reprezentativa din ”Țara cantoanelor” este prezentă la al 3-lea turneu final de CE: niciodată nu a depășit grupele, ba nu a putut obține mai mult de două succese, plus două remize și 6 eșecuri.
”Tricolorii” s-au impus în ultima dispută directă, 1-0 (Grozav 56) într-un ”amical” jucat în mai 2012 la Lucerna. Cu mult timp în urmă avusese loc precedentul ”oficial”, în care Elveția a triumfat detașat, 4-1 în grupe la Mondialul din 1994. Anteriorul succes al României într-o confruntare oficială a fost un 1-0 acasă în noiembrie 1991, în preliminariile CE 1992, după 0-0 în tur.
Înfruntarea de pe ”Parc des Princes” din Paris va fi arbitrată de Serghei Karasev. ”Centralul” rus a mai oficiat la doar un meci al României, 2-0 cu Luxemburg în 2011, în eliminatoriile Euro 2012.
Iordănescu nu are probleme de efectiv după ce Pintilii, ieșit cel mai șifonat din duelurile cu francezii, s-a refăcut. ”Generalul” va conta și pe Alibec, deși s-a vorbit de excluderea acestuia după ce a fost surprins fumând în pauza partidei cu echipa lui Deschamps. Și tehnicianul elvețienilor, Vladimir Petkovic, poate conta pe întregul lot. Acesta speră într-o revanșă a jucătorilor care l-au dezamăgit cu Albania, adică Liechtsteiner, Djourou, Shaqiri și Seferovic.
Anticipând disputa, Nicușor Stanciu a declarat: ”Cred că suntem două echipe de aceeași valoare. Pericolul vine de la jucătorii din ofensivă, care oricând pot face diferența”. La rândul său, portarul elvețian Yann Sommer a zis: ”Cred că, după ce au pierdut cu Franța, românii se vor deschide un pic pentru a încerca să marcheze. Astfel, noi am putea avea mai multe spații pentru a ataca. Adversarii sunt foarte periculoși la fazele fixe, cu mulți jucători buni la duelurile aeriene. Sunt rapizi pe contraatac, de aceea e nevoie să fim atenți, să nu deschidem prea mult jocul. Să rămânem concentrați și foarte compacți”.
FRANȚA – ALBANIA, ora 22:00 (EURO 2016, GRUPA A)
Franța își poate asigura biletul de ”optimi” printr-o victorie care ar completa-o pe cea din meciul inaugural, 2-1 cu România. În schimb, întrecută de Elveția în prima partidă (0-1), Albania nu-și mai permite alt eșec, care ar duce aproape de o eliminare prematură.
Cu triumful contra ”tricolorilor”, ”cocoșii” au ajuns la 5 victorii consecutive. Mai mult, un 0-2 într-un test din Anglia este singurul eșec din ultimele 11 jocuri, celelalte fiind câștigate, 4 dintre ele fără gol încasat. Gazdă a întrecerii, Franța a fost scutită de preliminarii, înaintea cărora a jucat 20 de ”amicale”, terminate cu 14 victorii, două egaluri și 4 eșecuri. Acasă s-a înclinat de două ori, cu Brazilia și Belgia, pe lângă o remiză și 10 succese, ultimele 6 consecutive. De 14 vizite primite încoace marchează constant.
Albania a pierdut precedentele două partide. Mai mult, nu a învins decât în două din anterioarele 7 meciuri. Totuși, în această perioadă doar o dată nu a marcat. Echipa antrenată din noiembrie 2011 de italianul Giovanni De Biasi s-a calificat în premieră la un turneu final datorită poziției secunde ocupate la finalul eliminatoriilor, într-un bilanț de 4 victorii, două egaluri și două eșecuri.
Față de meciul cu noi, Deschamps ar putea chiar să renunțe la Pogba și Griezmann, care au dezamăgit, pentru a le oferi o șansă lui Coman și Martial. Nu ar exclude nici o schimbare de sistem, de la 4-3-3 la 4-2-3-1, cu Payet mutat din stânga spre centru, la coordonare, și Pogba spre stânga, ca la Juve. Albanezii nu se pot baza pe ”căpitanul” Lorik Cana, suspendat în urma eliminării cu Elveția. În loc ar fi folosit fie Ajeti, fie Kukeli.
OSASUNA – GIRONA, ora 21:00 (SPANIA SEGUNDA, PLAY-OFF)
Osasuna și Girona dispută prima manșă a finalei play-off-ului de promovare în Primera, fază în care au intrat echipele clasate între locurile 3 și 6 la finalul sezonului regulat. Cele două formații au ajuns în această postură după ce în semifinale le-au eliminat pe Tarragona (3-1, 3-2), respectiv Cordoba (1-2, 3-1 după prelungiri).
Pe a 6-a poziție la terminarea campionatului, cu 64 de puncte în 42 de etape (20 din ele fără gol luat), Osasuna a prins barajul doar datorită golaverajului, 47-40 față de 48-44 avut de Alcorcon, care adunase același punctaj. A câștigat ultimele 3 jocuri după două eșecuri consecutive, singurele, totuși, din precedentele 14 partide, completate de 6 victorii și 6 remize (patru ”albe”). 2-3 cu Huesca, acum două vizite primite, este singura înfrângere de 14 jocuri acasă încoace, restul încheiate cu 8 egaluri și 5 succese, cu gol dat în 9 dintre ele. De altfel, doar 3 eșecuri stagionale a suferit formația din Pamplona pe ”El Sadar”, unde și-a mai trecut în cont 10 din totalul de 18 victorii și 9 remize (6 ”albe”) din 13.
Girona a ocupat a 4-a treaptă la sfârșitul sezonului regulat, cu 66 de puncte. A beneficiat de cea mai solidă defensivă (19 jocuri fără gol încasat), însă a avut și cel mai slab atac dintre primele 10 clasate într-un golaveraj 46-28. În plus, a fost mare amatoare de egaluri, 15 în total. ”Roș-albii” nu au cedat decât o dată de 7 dispute încoace, pe lângă două remize și 4 triumfuri, 4 dintre ele fără gol primit. Ei au pierdut anterioara deplasare după alte 3 dispute ”afară” încheiate cu două egaluri și un triumf. În tot sezonul, pe teren străin a înregistrat 7 din totalul de 11 eșecuri, pe lângă 7 remize din 15 și 8 victorii din 17.
În campionatul normal, Osasuna a pierdut acasă, 0-1, și a remizat în deplasare, 0-0. De altfel, Girona este neîntrecută și fără gol primit de 4 dueluri directe, cu două remize albe și două succese. Formația din Pamplona nu s-a mai impus de la un 1-0 ”afară” după prelungiri în Cupă, în noiembrie 2004.
KUOPIO PS – HJK HELSINKI, ora 18:30 (FINLANDA CUPĂ)
Kuopio și HjK Helsinki își dau întâlnire în ”sferturile” Cupei, duel programat într-o singură manșă. Sezonul trecut, ambele formații au urcat până în semifinale, fază în care însă au fost eliminate.
Pe locul 5 în campionat, cu 18 puncte adunate în 13 etape jucate și cu cea mai bună apărare într-un golaveraj 13-8, Kuopio nu a mai câștigat de 3 meciuri, cu un eșec încadrat de câte un egal, de la un 3-0 la Mariehamm. Nu a înscris decât în două din precedentele 5 jocuri. Traseul stagional de pe teren propriu l-a început slab, cu o remiză și 3 înfrângeri. Apoi însă, a devenit imbatabilă: acasă nu a mai pierdut și nici nu a luat gol de 5 jocuri, cu 3 victorii urmate de două egaluri.
HjK este lider în Veikkausliiga, cu 28 de puncte strânse în 14 runde disputate și cu cel mai bun atac într-un golaveraj 24-14. Nici ”alb-albaștrii” nu au mai învins de 3 confruntări, tot cu un insucces flancat de câte un egal, perioadă în care nu au marcat decât o dată. O remiză albă și un eșec cu 3-0 au fost rezultatele din anterioarele două deplasări, precedate de două victorii la rând, totodată singurele de 6 vizite făcute încoace.
Cele două grupări s-au înfruntat pe 29 mai în campionat tot la Kuopio, meci încheiat 0-0. Cu un sezon în urmă, Hjk s-a comportat mai bine, 1-0 în deplasare după 1-1 acasă. Ultimul triumf al lui PS datează din mai 2015, 1-0 pe propria arenă. Acesta este și unicul său succes din precedentele 9 dueluri directe.
Lasă un răspuns