Golul marcat de Sturridge în ultimele secunde ale partidei cu Țara Galilor face ca Anglia să aibă prima șansă la obținerea primului loc în grupa B. Un egal astăzi cu Slovacia este suficient pentru ca echipa lui Roy Hodgson să facă pasul spre ”optimi”, dar fără a avea siguranța primului loc, rezultat la care și Slovacia ar avea șansele ei de a merge mai departe. În cealaltă partidă, Rusia e mai aproape de eliminare decât de calificare în fața Tării Galilor. Grupa e complicată, căci toate cele 4 participante au șansele lor, iar jocul rezultatelor ar putea duce la surprize. Anglia-Slovacia și Rusia-Țara Galilor sunt așadar meciurile zilei, programul fiind completat de un nou meci între Real Madrid și FC Barcelona din finala campionatului spaniol de baschet, primul în sala din Madrid după două dispute la Barcelona, scorul fiind egal, 1-1. Detalii și cote mai jos.
PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI LA CASA PARIURILOR AICI
RUSIA – ȚARA GALILOR, ora 22:00 (EURO 2016, GRUPA B)
Cu doar un punct strâns după primele două etape, o singură șansă mai are Rusia pentru a mai putea spera la intrarea în ”optimi”: să câștige pe ”Municipal” din Toulouse. Nu la fel de grea este situația galezilor. Aceștia contează pe 3 puncte și le-ar putea fi suficient doar unul pentru a merge mai departe în condițiile în care și amicii englezi (4p) le-ar da o mână de ajutor în disputa cu slovacii (3p).
Pregătiți din august 2015 de Leonid Sluțki, cel ce l-a înlocuit pe Fabio Capello, rușii nu au mai câștigat de 5 partide, cu două egaluri și 3 eșecuri, mereu cu gol dat și luat. Ultima lor victorie, și singura de 7 meciuri încoace, este un 4-0 în testul cu Lituania. Ei marchează constant de 12 jocuri, alte 5 fiind terminate cu defensiva neînfrântă. Pe de altă parte, nu au luat gol doar de două ori în precedentele 17 apariții la un turneu final de CE, primul la care au participat cu denumirea actuală de Rusia fiind cel din 1996.
Triumful cu slovacii, din prima rundă, este singurul obținut de galezi în precedentele 6 meciuri, plus o remiză și 4 înfrângeri. Au primit gol în toate aceste confruntări, marcând în 4 dintre ele. Niciodată nu a mai evoluat Țara Galilor la o fază finală de Euro. Echipa antrenată de Chris Coleman a făcut acum acest pas prin locul 2 din grupa sa eliminatorie, unde nu a cedat decât o dată, pe lângă 6 victorii și 3 egaluri. Crucial este Gareth Bale. Atacantul Realului a înscris și cu Slovacia, și cu Anglia, după ce în preliminarii semnase 7 din totalul de 11 reușite, plus două pase decisive.
Rusia, ca stat independent, nu a pierdut niciodată în fața Țării Galilor. Au fost 4 dispute oficiale, în care esticii au înregistrat o remiză albă urmată de 3 victorii, ultimele două în preliminariile CM 2010, cu 2-1 la Moscova și 3-1 la Cardiff. Pe de altă parte, galezii au câștigat, numai o dată, contra fostei URSS, 2-1 acasă în octombrie 1965, în eliminatoriile CM 1966.
SLOVACIA – ANGLIA, ora 22:00 (EURO 2016, GRUPA B)
Duel foarte important deoarece echipa care va câștiga va merge cert în ”optimi”. Nici un egal nu le-ar pica însă rău, nu atât Slovaciei, care are 3 puncte, cât Angliei, care a adunat 4 puncte, iar cu încă unul ar urca în Top 16 fără să mai depindă de rezultatul de celălalt meci, dintre Rusia (1p) și Țara Galilor (3p).
Slovacii au câștigat meciul trecut, 2-1 cu Rusia, după alte două dispute terminate cu un egal și o înfrângere: recentul 1-2 cu galezii este singura lor înfrângere din ultimele 10 jocuri, completată 3 remize și 6 succese. În 8 din anterioarele 10 partide au înscris și au primit mereu gol, celelalte două rezultate fiind remize albe. ”Naționala” condusă acum de Jan Kozak se află pentru întâia oară la un turneu final de Euro, ca națiune de sine stătătoare, exceptând fosta Cehoslovacie.
Singura cu punctaj maxim în preliminarii, echipa Albionului este neîntrecută de 5 meciuri, cu 4 succese la limită (trei de 2-1) și un egal. Un 1-2 într-un test cu Olanda este singurul eșec din ultimele 8 jocuri, toate cu gol dat (a și luat în 7 dintre ele), ba nu a pierdut decât de două ori de 24 de partide încoace, oficiale și amicale. Pe de altă parte, exceptând partidele terminate cu lovituri de departajare, Anglia este neînvinsă de 24 de meciuri de CE, în preliminarii ori la turneul final, cu începere de la un 2-3 cu Croația în noiembrie 2007, în eliminatorii.
De două ori s-au înfruntat Slovacia, ca națiune de sine stătătoare după ruperea fostei Cehoslovacii din 1993, cu Anglia. Acest lucru s-a petrecut în preliminariile CE 2004, iar britanicii s-au impus în ambele partide cu același scor, 2-1. Ei au învins și în două ”amicale”, ultimul fiind un 4-0 (Heskey 7, Roney 70, 90, Lampard 82) acasă în martie 2009. De asemenea, aceștia au jucat de 4 ori oficial contra fostei Cehoslovacii, cu un eșec și 3 succese.
REAL MADRID – FC BARCELONA, ora 21:00 (BASCHET SPANIA, FINALA)
Real dispută primul meci pe teren propriu din finala campionatului spaniol cu FC Barcelona, programată în sistemul ”cel mai bun din 5 partide”. După primele două întâlniri, din fief-ul blaugrana, scorul este 1-1: prima dată s-au impus greu catalanii, 100-99, apoi au ripostat madrilenii, 90-70, în cea mai detașată victorie all-time a lor în ”Palau”.
Eșecul din primul meci al finalei este singurul suferit de Real în ultimele 3 jocuri și al doilea încasat de 7 dispute încoace. Și mai în spate, a cedat de 3 ori în precedentele 19 întâlniri, doar în 5 dintre ele având peste 100 de puncte marcate. Acasă, trupa ”blanco” nu a mai pierdut în acest campionat de 15 înfruntări: în 21 de partide stagionale în ”BlaycardCard Center” s-a înclinat în doar două, cu Valencia și cu FC Barcelona. Real a fost lider la încheierea sezonului regulat, cu 61 de puncte și cel mai bun atac, 2903 puncte. Murcia (2-1), apoi Valencia Basket (3-1) au fost învinsele sale din ”sferturi”, respectiv semifinale.
FC Barcelona a cedat precedentul meci după două victorii la rând. De două ori a fost îngenuncheată în anterioarele 9 confruntări, răstimp în care numai o dată a atins pragul de 100 de puncte înscrise. A câștigat doar două din ultimele 5 apariții pe teren străin, dar cele trei eșecuri sunt unicele din precedentele 15 vizite făcute. În tot sezonul, ”afară” a suferit 4 eșecuri în 20 de partide. Catalanii au terminat sezonul regulat pe a doua poziție, cu 59 de puncte în 34 de meciuri, plus cea mai bună apărare, 2455 de puncte primite. În ”sferturi” au trecut de Fuenlabrada (2-0), iar în semifinale de Saski Baskonia (3-1.
În sezonul regulat, fiecare formație a învins în sala celeilalte, FC Barcelona cu 91-84, Real cu 91-86. În actuala stagiune au mai fost două dueluri directe în Euroligă, ambele câștigate de catalani, 87-86 în deplasare,72-65 acasă. Ultimul succes al madrilenilor acasă a fost un 100-80 în iunie 2015.
FC Barcelona și Real Madrid se întâlnesc pentru a 5-a oară consecutiv în ultimul act al campionatului spaniol. În precedentele 4 finale, fiecare echipă a triumfat de câte două ori, intercalat. În 2015 s-a impus gruparea din Capitală printr-un categoric 3-0, dar n-a mai reușit ”dubla” din 1994, și tot ea conduce la general după 13 dispute directe cu titlul pe masă, 7-6. În plus, în 30 din 32 de finale anterioare, adică 93,7 la sută, echipa care a câștigat primul meci, în acest caz Barcelona, a cucerit și trofeul.
Antrenorul gazdelor, Pablo Laso, contează pe întregul efectiv după recuperările lui Felipe Reyes și Rudy Fernandez. Dincolo, omologul Xavier Pascual nu se poate baza pe Dorsey, accidentat, în timp ce Juan Carlos Navarro și Lawal sunt incerți.
Lasă un răspuns