După o vară cu partide de pregătire, în care rezultatele au fost amestecate, a venit și ziua debutului oficial pentru Mircea Lucescu pe banca lui Zenit. Gruparea din Sankt Petersburg joacă azi Supercupa Rusiei, la Moscova, împotriva campioanei TSKA Moscova, pe care de altfel a învins-o în finala Cupei din sezonul trecut. Nu va fi un meci simplu pentru Mircea Lucescu, căci Zenit e în plin proces de transformare, dar ultimele evoluții din ”amicale” îi dau speranțe antrenorului român pentru un debut pozitiv. Continuă și meciurile din etapa inaugurală a Ligii 1 de la noi, cu derby-ul rundei, Astra-Dinamo, dar și cu duelul ardelean dintre Gaz Metan și ASTA Tg Mureș, programul zilei fiind completat de o altă Supercupă, cea a Belgiei, de două meciuri foarte interesante de la International Champions Cup, care a început ieri, plus partide din campionatele ce se află în desfășurare. Iar în acest week-end, la Budapesta, are loc marele premiu de Formula 1 de la Hungaroring, cu foarte mult echilibru în fruntea ierarhiei. Toate detaliile și cotele mai jos.
PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI LA CASA PARIURILOR AICI
GAZ METAN – ASA TG. MUREȘ, ora 18:30 (ROMÂNIA LIGA 1)
Duel ardelenesc pe stadionul ”Municipal” din Mediaș, unde Gaz Metan o primește pe ASA Tg. Mureș în prima etapă din Liga 1. Gazdele au revenit în elită după un sezon petrecut în divizia secundă, în vreme ce ”roș-albaștrii” au încheiat stagiunea trecută pe locul 6.
Medieșenii sunt imbatabili de 4 jocuri oficiale, cu 3 victorii fără gol primit și un egal la unu. În perioada de pregătire au efectuat un cantonament în Serbia, unde au disputat două partide amicale: 1-0 cu Zlatibor Cajetina și 3-1 cu echipa Sindicatului Fotbaliștilor Profesioniști din Serbia. La revenirea acasă s-au confruntat cu Luceafărul Oradea, scor 3-2.
ASA a terminat campionatul precedent fără nicio victorie în ultimele 10 etape, 7 dintre ele însemnând eșecuri. În plus, a fost mare amatoare de egaluri, nu mai puțin de 14 în 36 de runde din sezonul regulat și play-off. În meciurile de verificare, mureșenii au înregistrat 0-0 cu Sepsi OSK, 2-1 cu Sepsi Sf. Gheorghe, plus 2-0 cu Foresta Suceava.
Pe banca gazdelor a rămas Cristi Pustai, cel ce a finalizat promovarea. Noii elevi ai acestuia sunt Pleșca, Cuedan (ambii de la FC Botoșani), Muth (ASA Tg. Mureș), Gavra (Viitorul), Axente (Maccabi Netanya), V. Crețu (Energie Cottbus), Llullaku (CSMS Iași). În schimb, au plecat I. Neag, G. Neagu, L. Cazan, Al. Neacșa, Băjenaru, P. Iacob, Florean, Staicu (contracte expirate), Târcoveanu (împrumut expirat Dinamo).
”Roș-albaștrii” au antrenor nou, pe italianul Dario Bonetti, în trecut la Dinamo. Pe lângă acesta, au mai fost aduși Monzo (Getafe B), Martinez (Zaglebie Sosnowiec), Cadu (Gil Vicente), Zicu (ACS Poli), F. Garcia (Villarreal B). La despărțiri figurează Muth (Gaz Metan), Brandan (Viitorul), Cl. Voiculeț (Pandurii), I. Gonzalez, N’Doye (contracte expirate), I. Balaur, M. Constantin, Ramiro Costa, Ad. Mutu, M. Constantin, Velayos (contracte reziliate), Balic (Sarajevo), P. Pârvulescu, Țucudean (împrumuturi expirate).
Ultimele dispute dintre cele două echipe s-au consemnat în ediția 2014-2015 a Ligii 1, când fiecare s-a impus acasă, Gaz Metan cu 1-0, ASA cu 2-0. Medieșenii nu au cedat niciunul din cele 3 dueluri directe anterioare de pe teren propriu, realizând o remiză și două succese.
ASTRA GIURGIU – DINAMO, ora 21:00 (ROMÂNIA LIGA 1)
Dinamo n-a mai bătut la Giurgiu din 2010
Cel mai important meci al etapei inaugurale din noua ediție a Ligii 1 are loc la Giurgiu, unde Astra își măsoară forțele cu Dinamo. Sezonul trecut, echipa antrenată de Marius Șumudică și-a trecut în palmares primul titlu din istorie. De partea cealaltă, ”câinii” au terminat campionatul pe a 4-a poziție.
Astra a disputat deja un meci oficial în acest sezon, 1-0 în Supercupa cu CFR Cluj. Acest rezultat le-a completat pe cele din perioada de pregătire, inclusiv într-un stagiu în Slovenia, când giurgiuvenii nu s-au înclinat deloc: 1-0 cu Cihura, 1-1 cu Sturm Graz, 3-2 cu Inter Zapresici, 3-2 cu Vasas Budapesta, 1-1 cu Maribor, 1-0 cu FC Copenhaga, viitoarea rivală din preliminariile Ligii. Ultima înfrângere suferită, și unica de 12 partide încoace în toate competițiile, a fost un 0-2 pe terenul Pandurilor în ultima etapă a ediției trecute, când titlul era deja cucerit.
Dinamo a terminat sezonul trecut fără nicio victorie în ultimele 3 runde (un eșec, două egaluri), completate de rateul din finala Cupei, 2-2/4-5 la penalty-uri cu CFR Cluj. Cantonamentul din Slovenia l-a început foarte prost, 1-5 cu Samtredia, din Georgia. Au urmat 0-0 cu Osijek, 11-0 cu Zeleznicar Maribor, 5-0 cu Dinamo Moscova B, 0-0 cu Zoria Lugansk, 1-1 cu Celje, 0-1 cu Amkar Perm. Ultimul test l-a susținut acasă, 4-1 cu Chindia Târgoviște.
Gazdele au reușit să-l păstreze pe antrenorul Marius Șumudică, tentat o vreme să plece în Turcia, și tocmai au dat o bună lovitură prin înregimentarea lui Săpunaru. Alți nou sosiți sunt Vangjeli (Skenderbeu), Balaure (Baia Mare), Fabricio (liber de contract). La plecări apar Queiros (Chaves), I. Roșu (Berliner AK), V. Găman (Karabukspor). Cu Dinamo însă, Șumudică este suspendat. În plus, nu poate fi folosit golgheterul Alibec, accidentat.
Bucureștenii se prezintă la Giurgiu cu antrenor nou, Ioan Andone, înlocuitorul lui Mircea Rednic. Pe lângă acesta, proaspăt sosiți mai sunt Brănescu (Omonia), M. Popescu, I. Popescu, Muțiu, Dudea, Târcoveanu (împrumuturi expirate), Busuladzic (Odense), Penedo (Saprissa), Jose Antonio Romera Navarro (FK Jablonec). Lista separărilor îi cuprinde pe Râmniceanu (Viitorul), Cerniauskas, Batin, Bicfalvi, Puljici, Romario Kortzorg (contracte expirate), Essombe (Qabala).
De 4 ori s-au întâlnit cele două echipe acum o stagiune, cu Astra mai bună: 1-0 și 1-1 în sezonul regulat, 4-1 și 4-2 în Play-off. Dinamo s-a consolat cu succesul din Cupă, 2-1. La Giurgiu nu a mai triumfat în campionat din iulie 2010, scor 2-1. De atunci, gazdele au bifat două egaluri și 4 victorii. În precedentele lor 12 dueluri directe, în toate competițiile, s-a marcat mereu.
ȚSKA MOSCOVA – ZENIT, ora 19:00 (RUSIA, SUPERCUPĂ)
Debut pentru Mircea Lucescu la Zenit: Supercupa cu TSKA
Mircea Lucescu își face debutul oficial pe banca tehnică a lui Zenit în Supercupa cu ȚSKA, programată pe stadionul ”Lokomotiv” din Moscova. Sezonul trecut, formația din St. Petersburg a cucerit Cupă după un 4-1 în finală chiar cu ȚSKA, în campionat terminând pe locul 3, în vreme ce moscoviții au cucerit titlul cu emoții, la capătul unei bătălii strânse cu Rostov.
De 3 ori campioană în ultimele 4 sezoane, ȚSKA a suferit ultimul eșec chiar la finala Cupei cu Zenit. Din acel moment a mai disputat 4 partide oficiale, toate câștigate, apoi 6 meciuri de pregătire, terminate cu un egal și 5 victorii, în precedentele 4 jocuri primind numai un gol. De 16 dispute, în toate competițiile, marchează mereu: ultima echipă căreia nu a putut să-i dea gol a fost chiar Zenit, 0-2 în campionat.
Deținătoare a Supercupei, 1-1/4-2 la penalty-uri cu Lokomotiv Moscva în iulie 2015, Zenit s-a despărțit în vară de tehnicianul portughez Andre Villas-Boas, o separare anunțată de mai mult timp. Cu el la timonă, echipa nu a cedat deloc în ultimele 6 confruntări din sezonul trecut, ba s-a înclinat numai o dată în 12 partide, indiferent de întrecere. În perioada de pregătire, o dată cu instalarea lui Lucescu, a avut probleme la start, pierzând primele 5 teste, între care un 0-2 cu CSU Craiova. Apoi au venit și succesele, trei la număr, contra unor formații de top: 4-1 cu Basel, 3-1 cu Sporting Lisabona, 3-1 cu Monaco. În precedentele 5 meciuri a marcat și a luat mereu gol.
Pe 8 jucători noi contează ȚSKA. Printre aceștia se numără Lacina Traore, Ionov, Milanov, Strandberg, Vitinho. Alți 8 fotbaliști au plecat, precum Musa, Șirokov, Pancenko. Dincolo, o dată cu Lucescu au sosit și 5 jucători ca Kerjakov, Luka Djordjevici, Riazanțev. Există și o pierdere importantă, brazilianul Hulk, vândut în China pentru 50 de milioane de euro. În schimb, Malafeev și-a încheiat cariera.
De 5 dueluri directe nu a mai pierdut Zenit în fața lui ȚSKA, cu un egal și 4 victorii. Precedentul triumf al moscoviților, și singurul de 8 precedente încoace, a fost un 1-0 acasă în martie 2014, în campionat.
FC BRUGES – STANDARD LIEGE, ora 21:00 (BELGIA SUPERCUPA)
FC Bruges și Standard Liege deschid noul sezon în Belgia prin lupta pentru Supercupă. Prima a ieșit campioană după o așteptare de 11 ani. Cealaltă a cucerit Cupa, în primul trofeu din ultimele 5 sezoane, în urma unei finale câștigate cu 2-1 chiar în fața celor din Bruges: în campionat s-a clasat abia pe locul 7.
Din 20 aprilie nu a mai cedat FC Bruges un meci oficial, 2-4 la Genk. Din acel moment a realizat 5 victorii, apoi un egal. Seria pozitivă s-a prelungit apoi o vreme în partidele de pregătire. Au fost întâi 3 succese, după care au venit două egaluri (2-2 cu Șahtior, 0-0 cu Olympiakos), și două eșecuri, ultimul fiind un 1-3 la Roulers.
De 5 meciuri nu s-a mai înclinat Standard. Începând de la un 0-1 la Courtrai din finalul campionatului precedent, formația din Liege a înregistrat după aceea 4 triumfuri, 3 în partide de verificare, și o remiză albă, 0-0 cu Ferencvaros.
Nu mai puțin de 11 jucători noi a adus antrenorul Michel Preudhomme la FC Bruges, printre care Pina (Villarreal), Van Rhijn (Ajax), Dioudis (Panionions), N. Castillo (Universidad Catolica). Pe de altă parte, au existat 17 despărțiri, cele mai importante privindu-i pe Meunier, ajuns la PSG pe 7 milioane de euro, Leandro Pereira (Palmeiras), Sinan Bolat (FC Porto).
Standard contează din septembrie 2015 pe un tehnician tânăr, Yannick Ferrera (35 de ani). 15 jucători noi au sosit în intersezon, ca B. Toure (Nantes), J.F. Gillet (Catania), Yattara (Angers), I. Cisse (Malines), dar au plecat alți 7, printre care Mpoko, trecut la Chievo pentru 4 miloane de euro, D. Milosevic (Konyaspor), Bruls (Rennes), Boschilia (Monaco).
Pe lângă succesul din finala Cupei, Standard a bătut-o pe FC Bruges și în campionat, scor 2-1 în retur. A fost și o răzbunare după ce campioana se impusese în turul de pe teren propriu cu un incredibil 7-1, în unicul său succes din ultimele 4 dueluri directe.
CELTIC – LEICESTER, ora 19:30 (AMICAL, INTERNATIONAL CHAMPIONS CUP)
Campioana Scoției primește campioana Angliei într-un ”amical” de lux
Celtic și Leicester City se confruntă în ”International Champions Cup”, cel mai important turneu amical al verii, programat pe 4 continente: Europa, Asia, America și Australia. Partida are loc la Glasgow, chiar pe ”Celtic Park”. Este prima înfruntare all-time dintre cele două grupări.
Campioana Scoției vine după două victorii consecutive, 2-1 în ”amicalul” cu Wolfsburg, apoi 3-0 cu Lincoln în manșa secundă a turului 2 preliminar din Champions League. Anterior, în fața micuței echipe din Gibraltar, suferise singurul eșec (0-1) din ultimele 8 meciuri, 5 dintre ele câștigate și alte 6 terminate cu gol dat.
Surprinzătoarea campioană a Angliei este imbatabilă de 13 dispute, de la un 1-2 pe terenul lui Arsenal în februarie trecut, în campionat. Printre cele 9 victorii obținute din acel moment se numără și cel din ultimul test, 2-1 cu Oxford. De 7 meciuri încoace a intercalat mereu câte un triumf cu câte o remiză. ”Vulpile” înscriu constant de 17 dispute, în toate competițiile, iar în anterioarele 4 au luat mereu gol.
În perioada estivală, pe lângă noul antrenor Brendan Rodgers, Celtic a adus 7 jucători, cei mai cunoscuți fiind M. Dembele (Fulham) și Ajer (Start Kristiansand), renunțând la alți 7, precum Scepovic (Getafe), Stokes (Blackburn), P. Roberts (Manchester City). Dincolo, Claudio Ranieri are 5 elevi proaspeți: Zuma (ȚSKA Moscova), Zieler (Hannover), Luis Hernandez (Gijon), N. Mendy (Nice), Benalouane (Fiorentina). La despărțiri apar 9 fotbaliști, printre care Kante, cedat la Chelsea pentru 36 de milioane de euro, Kramaric (Hoffenheim, 10), Konchesky, Schwarzer.
FORMULA 1 / MARELE PREMIU DE LA BUDAPESTA
Formula 1 se apropie de pauza de vară. Până atunci, Marele Circ are programate încă două curse, Grand Prix-urile Ungariei (în acest weekend) și cel al Germaniei (săptămâna viitoare). Titlul mondial al piloților se joacă, după ce Lewis Hamilton a câștigat ultimele două curse, cele din Austria și Marea Britanie. Diferența dintre cei doi a devenit acum extrem de mică, doar un punct mai are Rosberg în față. Ar fi fost patru puncte în mod normal, însă germanul a fost penalizat cu 10 secunde în clasamentul cursei după Silverstone, iar Max Verstappen a trecut pe locul doi în locul său. 18 puncte s-au transformat în 15 puncte pentru Rosberg, spre bucuria lui Hamilton.
Circuitul de la Hungaroring este pe placul lui Hamilton. Britanicul a câștigat de 4 ori aici, aceeași performanță fiind trecută și în dreptul lui Michael Schumacher, iar pilotul lui Mercedes poate să devină duminică după-amiază omul cu cele mai multe victorii la Hungaroring. Asta în comparație cu Nico Rosberg care nu are niciun succes în Ungaria. Germanul s-a declarat însă foarte optimist, declarând zilele trecute că are mare încredere atât în el, cât și în monopost.
Ar fi mai fi un fapt care trebuie remarcat, anume că din momentul în care s-au introdus în F1 noile motoare turbo V6 de 1.6 litri, Mercedes nu a obţinut nicio victorie în Ungaria, ultimele două ediții revenind monoposturilor Ferrari (Vettel) și Red Bull (Ricciardo).
Hungaroring este un circuit cu amintiri frumoase pentru Fernando Alonso (2003) și Jenson Button (2006), piloții actuali ai lui McLaren obținând aici primele lor victorii din carieră. Britanicul a câștigat de o manieră spectaculoasă în Ungaria, după ce a pornit în cursă de pe locul 14.
Cine a câștigat la Hungaroring în ultimele 5 ediții:
2015 – Vettel
2014 – Ricciardo
2013 – Hamilton
2012 – Hamilton
2011 – Button
Lasă un răspuns