Ligue 1 pornește într-o nouă campanie. Așa cum s-a întâmplat în ultimele sezoane, se anunță încă o cursă dublă, una solitară, a PSG-ului, și alta în care sunt implicate celelalte echipe, având ca recompensă finală locul 2, cu trimitere directă în grupele Champions League.
Parizienii nu au lăsat nici o șansă adversarelor în stagiunea trecută, când nu au pierdut decât de două ori, cu Lyon și cu Monaco, prima oară abia în etapa a 28-a, și au avut un golaveraj impresionant, 102-19. Atunci, pe bancă se afla Laurent Blanc și echipa era impulsionată de Zlatan Ibrahimovic, autor a nu mai puțin de 38 de goluri. Acum, situația s-a schimbat. Suedezul a plecat la Manchester United, iar antrenor a fost instalat Unai Emery. Spaniolul s-a tot remarcat la FC Sevilla, cu care a cucerit Europa League în ultimele 3 ediții, însă a ajuns la o echipă de calibru superior, în care pretențiile sunt altele, iar de capacitatea lui de a stăpâni situația va depinde mult parcursul PSG-ului. Momentan, face față, dacă se ține cont de rezultatele din ”amicale” (3-1 cu Inter, 3-1 cu Real, 4-0 cu Leicester), dar și de recentul 4-1 cu Lyon din Supercupă.
Emery nu a venit singur, ci l-a adus cu el și pe polonezul Krychowiak, pentru care s-au plătit nu mai puțin de 33,6 milioane de euro. Totuși, patronii arabi nu au mai aruncat cu mulți bani ca-n alți ani. În total, pe achiziții s-au dat 75,6 milioane de euro, între care 25 pe Jese, adus de la Real, și 7 pe Meunier, luat de la Bruges. Notabilă e și acontarea versatului Ben Arfa, sosit gratis de la Nice. La capitolul plecări, pe lângă Zlatan, mai apar Van Der Wiel, Digne și Douchez.
Lyon a pierdut categoric în Supercupă, dar tot rămâne echipa cu cele mai mari șanse de a i se opune lui PSG. Olympique mizează pe continuitate și omogenitate. Pe bancă a rămas același Bruno Genesio, angajat în decembrie 2015, care contează pe un lot ferit de mari mutări. Bani s-au dat doar pe Mammana, eliberat de River Plate contra a 7,5 milioane de euro, la cota zero fiind acontați Nkoulou (ex-Marseille) și Rybus (ex-Terek Groznâi). În privința plecărilor, se poate vorbi de o pierdere importantă, cea a lui Umtiti, ajuns la FC Barcelona pentru 25 de milioane de euro, însă nu e de omis faptul că fundașul francez nu era titular la startul sezonului trecut. S-a renunțat și la jucători mai în vârstă, precum Malbranque, B. Kone, Bedimo și Mvuemba, despre care s-a considerat că nu mai pot ajuta suficient echipa.
AS Monaco este altă echipă capabilă să pună piedici campioanei, pe care în ediția precedentă a bătut-o chiar pe ”Parc des Princes”. Însă, înainte de toate, trupa din Principat trebuie să-și fi rezolvat problemele din apărare, punctul sensibil din 2015-2016, când a încasat 50 de goluri. Din această linie a dispărut experimentatul Ricardo Carvalho, la fel cum a plecat un alt veteran, mijlocașul Toulalan. La separări trebuie menționați și jucătorii aflați la final de împrumut precum Coentrao, Pasalic, Lacina Traore, Helder Costa. În schimb, s-au investit 42 de milioane de euro în sânge proaspăt, reprezentat de D. Sidibe, luat de la Lille cu 15 milioane de euro, B. Mendy (ex-Marseille, 13), Glik (ex-FC Torino, 11), Bennasser (ex-Nancy, 3).
Există și formații care pot crea oricând surprize, dar care nu au forța să rămână implicate în lupta la vârf. Printre acestea se numără St. Etienne, o echipă mereu incomodă, Nice, care va încerca să răzbească deși a rămas fără principalul jucător, Ben Arfa, și fără importantul mijlocaș Mendy (plecat la Leicester), dar și un Bordeaux cu o trupă mai solidă decât precedenta. Nu este de omis, totuși, nici Marseille, chiar dacă aceasta a terminat campania trecută abia pe locul 13 și l-a pierdut pe golgheterul Batshuayi, cedat la Chelsea pe 39 de milioane de euro. Însă, Franck Passi și jucătorii săi, inclusiv cei nou veniți (Cabella, Hubocan, Khaoui, Bedimo, Sakai), sunt obligați să-și regăsească echilibrul și, în același timp, să-și diminueze apetitul pentru egaluri, nu mai puțin de 18 în campionatul anterior. De urmărit va fi și Rennes, unde vor colabora Christian și Yoann Gourcouff, tatăl antrenor și fiul jucător, un alt punct de interes al actualului sezon.
PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI LA CASA PARIURILOR AICI
BASTIA – PARIS SG, ora 21:00 (FRANȚA LIGUE 1)
Bastia și Paris SG dau startul noii ediții din liga de elită franceză. În sezonul trecut, gazdele au ocupat un loc liniștit, 10, în timp ce parizienii nu numai că și-au păstrat titlul, dar au cucerit și celelalte două întreceri interne, Cupa și Cupa Ligii.
Corsicanii au terminat campania anterioară imbatabili în ultimele 3 jocuri, cu o remiză albă și două victorii la limită. În partidele de pregătire ale verii nu s-au descurcat nemaipomenit. În acest interval, elevii lui Francois Ciccolini și-au trecut în cont două succese, între care un 4-0 cu Gazelec Ajaccio, și 4 eșecuri, inclusiv ultimele două, 1-3 cu Braunschweig și 1-2 cu Genoa.
Parisul a disputat un prim meci oficial, 4-1 în Supercupa cu Lyon. Nu a mai pierdut de 13 partide, cu un egal și 12 victorii, perioadă în care a înscris mereu, serie începută după un 0-1 cu Manchester City în Champions League. Ultimele 7 succese sunt consecutive, iar 4 au fost obținute în partide amicale, printre care 3-1 cu Milan, 3-1 cu Real Madrid și 4-0 cu Leicester.
Cu 2-0 s-a impus PSG în ambele partide din stagiunea trecută. Din urmă cu două ediții datează ultima victorie a Bastiei, 4-2 pe propria arenă, totodată singurul succes din precedentele 14 dueluri directe, în toate competițiile. Pentru noua dispută, Raspentino și Diallo au probleme medicale la gazde, situație valabilă și pentru Verratti și Bahebeck, în cealaltă tabără.
În intersezon, Bastia nu a cheltuit deloc bani pe achiziții, luând gratis jucători ca Bifouma, Cabral, Charruau. În același timp, s-a separat de Kamano, Brandao, Ayite, Hansen, Palmieri. Dincolo, PSG l-a adus pe bancă de la FC Sevilla pe Unai Emery, în locul lui Laurent Blanc. Pe lângă tehnicianul spaniol, în ”Parc des Princes” au mai sosit Krychowiak, Meunier, Ben Arfa, Jese, plecând Digne, Ibrahimovici, Douchez, Van der Wiel.
AS MONACO – GUINGAMP, ora 21:30 (FRANȚA LIGUE 1)
AS Monaco și Guingamp își măsoară forțele în runda inaugurală din Ligue 1. Campania anterioară au încheiat-o în posturi diferite: monegascii au ocupat locul 3, cu trimitere în preliminariile Champions League, iar adversarii lor s-au aflat pe a 16-a poziție, având destule emoții cu retrogradarea.
Gazdele nu se află la primul meci oficial din actuala stagiune. Anterior, au disputat turul 3 eliminatoriu din Ligă și l-au depășit după 1-2 și 3-1 cu Fenerbahce. Cu un singur eșec în ultimele 5 etape din campionatul trecut, AS Monaco a disputat în vară 8 partide de verificare. În primele 6 a cedat numai o dată, 1-2 cu Lucerna, plus două egaluri și 3 victorii, între care 3-3 cu Sion, 4-1 cu Sporting Lisabona și 1-0 cu Basel, iar pe ultimele două le-a pierdut, 1-2 cu Zenit și, mai ales, 0-5 cu Napoli. Acum nu poate conta pe accidentatul A. Toure.
Nici un succes nu a avut Guingamp în finalul ediției trecute, când a bifat două egaluri și două înfrângeri. Același bilanț și l-a trecut în cont și în anterioarele 4 apariții pe propria arenă. Mai bine i-a mers în perioada de pregătire, înregistrând două eșecuri (0-2 la Brest, 3-4 la Angers) și 4 victorii, printre care 2-1 cu Lorient și cu Rennes și 1-0 cu Caen. Pe ”Louis ll” îi va lipsi Salibur, accidentat.
În disputele directe din ediția trecută au fost rezultate strânse, cu Monaco superioară, 3-3 ”afară” și 3-2 acasă. Ultimul triumf al lui Guingamp datează din februarie 2015, scor 1-0 pe teren propriu: la Monte Carlo nu a învins niciodată în 14 vizite făcute, indiferent de întrecere (3 egaluri, 11 succese ale gazdelor).
Antrenorul monegasc Leonardo Jardim are din această vară elevi noi. Printre ei se numără Sidibe, B. Mendy, Glik, Bennasser, De Sanctis. În schimb, au plecat Toulalan, Ricardo Carvalho, Salli, Jessy Pi, plus Coentrao, Lacina Traore, Helder Costa, Pasalic, aflați la final de împrumuturi. Adversarii au alt antrenor, pe Antoine Kombouare. Pe lângă acesta au mai fost acontați A. Mendy, Sali, Privat, Didot, Johnsson, renunțându-se la Lossl, Begue, Mathis, Samassa, Alioui.
HEERENVEEN – UTRECHT, ora 21:00 (OLANDA EREDIVISIE)
Etapa a doua din prima ligă olandeză începe odată cu meciul de pe ”Abe Lenstra Stadion”. În runda inaugurală, Heerenveen s-a întors cu un punct de la Alkmaar, 2-2, în timp ce musafirii din Utrecht s-au înclinat acasă în fața campioanei PSV Eindhoven, scor 1-2.
Prin egalul din debut, Heerenveen a urcat la 5 partide fără victorie în campionat, cu tot cu ediția precedentă, perioadă în care a bifat 3 remize și două eșecuri: ultimul succes a fost un 4-2 acasă cu Alkmaar, pe 10 aprilie, totodată singurul triumf din anterioarele 7 vizite primite, 5 dintre ele pierdute. În testele verii a izbutit mai multe victorii, inclusiv un 1-0 cu Genclerbirligi, totul terminându-se printr-un 0-2 cu Real Sociedad.
Utrecht a început noua campanie la fel cum a terminat-o pe precedenta, cu un eșec. De altfel, nu a câștigat decât o dată în anterioarele 6 partide din Eredivisie, cu tot cu sezonul trecut. Pe de altă parte, pe teren străin nu a mai cedat de 7 meciuri, cu 4 egaluri, inclusiv ultimele două, și 3 victorii, trei dintre ele fără gol primit. Traseul ”amicalelor” verii a avut un start bun, cu două succese, dar l-a încheiat cu două înfrângeri.
Trei jucători au probleme medicale la Heerenveen, respectiv Thorsby, S. Larsson și Te Vrede. Într-o situație asemănătoare se găsesc, în cealaltă tabără, Van der Maarel și Hardeveld.
FC Utrecht s-a comportat mai bine în 2015-2016, cu 1-1 acasă, dar 4-0 în deplasare. Acesta este, însă, singurul său triumf din ultimele 5 dueluri directe, 3 terminate cu succesul lui Heerenveen, două dintre ele pe propria arenă.
RIO AVE – FC PORTO, ora 22:30 (PORTUGALIA PRIMEIRA LIGA)
Porto vrea mai mult de la acest sezon
Rio Ave și FC Porto deschid noua ediție a campionatului portughez. În urmă cu un sezon, echipa gazdă s-a clasat pe locul 6 și a prins un bilet de Europa League. De partea cealaltă, ”alb-albaștrii” au ocupat a 3-a poziție și sunt prezenți în play-off-ul Champions League.
”Alb-verzii” au pus capăt sezonului trecut printr-o victorie, venită însă după o așteptare de 4 jocuri, cu două egaluri și tot atâtea eșecuri. Actuala stagiune au început-o în preliminariile El, de unde au fost eliminați de Slavia Praga fără să piardă, 0-0 în Cehia și 1-1 acasă. Între cele două competiții au fost partidele amicale, dintre care se remarcă 1-0 cu Gijon, 2-3 cu Guimaraes și 1-1 chiar cu FC Porto.
Oaspeții încă nu au jucat vreo partidă oficială în noua campanie. Pe cea precedentă au încheiat-o cu două victorii și cu doar un eșec în ultimele 5 etape, restul de 4 fiind toate câștigate. După aceea, în intersezon, nu s-au înclinat decât o dată, 0-3 cu PSV Eindhoven, pe lângă două egaluri la unu și 4 succese. Dintre aceste rezultate notabile sunt 1-1 cu Leverkusen, 2-1 cu Vitesse Arnhem și 1-0 cu Villarreal.
FC Porto a fost mai bună în ediția anterioară, cu 1-1 ”afară” și 3-1 pe propria arenă. De altfel, ”alb-albaștrii” sunt neîntrecuți de 26 de dueluri directe, între care 20 în campionat, începând de la un 0-1 în deplasare în aprilie 2004. De 21 de precedente încoace s-a marcat constant.
Ambele formații mizează pe antrenori noi. La Rio Ave a fost instalat fostul internațional Nuno Capucho. Pe lângă el au mai venit Ruben Ribeiro, Nadjack, Gil Dias, Rafa Soares, Leandrinho, plus 4 jucători de la echipa secundă, plecând Del Valle, Ze Pedro, Ukra, Renan Bressan, Oscar Barros, Helder Postiga, Lionn. Dincolo, FC Porto l-a înlocuit pe Jose Peseiro cu Nuno Espirito Santo, fost la Valencia. Alți proaspăt sosiți sunt Alex Telles, Felipe, Layun, Depoitre, Joao Teixeira, la despărțiri figurând Maicon, Suk, Tiago Rodrigues, Jose Angel.
FC BOTOȘANI – STEAUA, ora 21:00 (ROMÂNIA LIGA 1)
FC Botoșani încearcă să obțină ceea ce nu a putut niciodată: să reziste în fața Stelei. Până acum, între cele două formații au existat 6 dispute directe, numai în campionat, iar moldovenii le-au pierdut pe absolut toate, marcând în doar două dintre ele. Sezonul trecut a terminat 0-1 acasă și 3-5 în fieful ”roș-albaștrilor”.
Cu doar două etape jucate, deoarece meciul cu Poli ACS Timișoara a trebuit reprogramat, FC Botoșani ocupă înaintea rundei a 4-a locul 8, cu 3 puncte. Întâi a trecut pe teren propriu de CFR Cluj, 3-1, după care s-a înclinat la Voluntari, 2-4. Recent, a disputat un alt joc oficial, 1-0 acasă cu CSMS Iași în ”optimile” Cupei Ligii. Pe de altă parte, eșecul cu FC Voluntari este primul suferit în Liga 1 după 8 partide invincibile, cu tot cu sezonul trecut, cu două egaluri și 6 victorii. Pe propria arenă nu a mai pierdut de 6 confruntări, cu o remiză albă și 5 succese, ultimele 4 consecutive.
Steaua a jucat tot două etape, după ce și-a amânat partida cu CSMS Iași. S-a impus în ambele, iar cele 6 puncte o plasează pe a 4-a poziție. ”Roș-albaștrii” au mai disputat o altă confruntare oficială în deschiderea sezonului, echivalentă cu un trofeu, 2-1 după prelungiri cu Chiajna în finala Cupei Ligii, plus ”dubla” cu Sparta Praga din turul 3 preliminar al Ligii, 1-1 și 2-0. Mai mult, ei au încheiat campionatul trecut cu 3 meciuri invincibile (un egal, două victorii), ba nu au pierdut decât o dată în ultimele 20 de meciuri oficiale, în toate competițiile. Acel 0-2 pe terenul Astrei, în finalul play-off-ului din sezonul trecut, este unica înfrângere încasată de 6 vizite făcute încoace.
Gazdele nu au probleme deosebite de efectiv. Dincolo, este posibil să debuteze și ultima achiziție, Florin Tănase, adus de la Viitorul. Acesta a fost avertizat de antrenorul Laurențiu Reghecampf: ”Înainte să joace va trebui să-și dea seama ce înseamnă să fie la Steaua”.
Lasă un răspuns