E o duminică plină de evenimente, cu multe partide interesante, clasice mereu încrâncenate ori derbyuri întotdeauna interesante. Ce ziceți, spre exemplu, de Chelsea-Manchester United, cu Mourinho revenind pe ”Stamford Bridge”, unde, după cum tocmai a declarat, are un loc asigurat în istorie? E limpede că n-ar vrea să piardă, dar la fel de limpede e și că Antonio Conte vrea același lucru. Dar de Real Madrid-Athletic Bilbao, confruntarea a două dintre cele trei echipe ale Spaniei care n-au retrogradat niciodată din Primera? Ori de FC Sevilla-Atletico, un duel al antrenorilor argentinieni Sampaoli și Simeone pe pământ iberic. Atletico era lider înaintea etapei, iar Sevilla era pe locul 3, astfel că miza e garantată. PSG-Marseille are, la rându-i, foarte multe semne de întrebare, ”Clasicul” Franței reprezentând debutul lui Rudi Garcia pe banca lui OM, care încearcă, la Paris, să profite de incertitudinile lui Unai Emery. Olanda și Belgia au azi ”clasicele” lor, Feyenoord-Ajax, un duel mereu încins, cu Feyenoord având o serie incredibilă de 9 victorii consecutive în acest sezon, dar numai un succes în ultimele 22 de confruntări cu eternul rival, în vreme ce Bruges-Anderlecht are pentru noi o altă conotație în ultima vreme. Scoția propune un alt episod din ”Old Firm”, în Cupa Ligii de data asta, pe terenul lui Rangers, care încearcă să-și ia revanșa după acel 1-5 din campionat, pe ”Celtic Park”. Dar nu doar despre fotbal e vorba în programul de azi, căci la Singapore începe Turneul Campioanelor la tenis, cu Simona Halep plecând ca a treia favorită, iar la Austin are loc Grand Prix-ul de Formula 1 al SUA. Avancronici, amănunte și cote mai jos.
PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI LA CASA PARIURILOR AICI
CHELSEA – MANCHESTER UNITED, ora 18:00 (ANGLIA, PREMIER LEAGUE)
Chelsea și Manchester United își măsoară forțele la doar câteva zile după ce au făcut față altor ”grei” din Premier League, prin 3-0 acasă cu campioana Leicester, respectiv 0-0 pe terenul celor de la FC Liverpool. Acest nou meci de lux nu găsește cele două protagoniste foarte bine plasate. Înaintea partidei, londonezii ocupau locul 5, cu 16 puncte, 4 sub noul lider Arsenal, iar ”diavolii” se situau pe a 7-a poziție, cu 14 puncte. De asemenea, disputa presupune revenirea lui Jose Mourinho pe ”Stamford Bridge”, unde a lucrat în două etape, 2004-2007 și 2013-2015 și unde, așa cum tocmai a declarat, are un loc bine determina în istorie.
Chelsea a învins în ultimele două runde, fără gol primit, după o așteptare de 3 partide terminate cu un egal și două eșecuri. Între rezultate s-a aflat un 0-3 cu Arsenal, singurul meci stagional în care nu a izbutit să marcheze. În alte 5 meciuri defensiva i-a cedat, într-un golaveraj 15-9. Din cele 4 jocuri de pe ”Stamford Bridge”, elevii italianului Antonio Conte s-au impus în 3, plus un eșec, 1-2 cu Liverpool.
United doar a remizat în precedentele două etape, rezultate cu care a ajuns la 3 dispute imbatabile, alături de un 4-1 acasă cu Leicester. Anterior, legase două înfrângeri. Din cele 8 confruntări de până acum, echipa condusă de Jose Mourinho nu a înscris doar în ultima, 0-0 pe ”Anfield”, în alte 3 defensiva fiindu-i neîntrecută. Notabil, în 5 dintre partide a marcat și a încasat constant gol. Pe teren străin nu a câștigat de două jocuri, însă nu s-a înclinat decât o dată, 1-3 la Watford, pe lângă două victorii și un nul. E de amintit și recentul succes, 4-1 cu Fenerbahce în grupele Europa League.
Cesc Fabregas, Ivanovic, Van Ginkel, Zouma sunt jucătorii care nu se pot pune la dispoziția lui Conte, toți fiind accidentați. Pot reintra, în schimb, Terry, Oscar și Willian, ultimul fiind plecat o vreme în urma decesului mamei sale. La vizitatori, indisponibil este Phil Jones, în timp ce sub semnul întrebării stă utilizarea lui Smalling, cu probleme musculare după partida cu Fener. Mkhitaryan este apt sută la sută.
Înfruntările din sezonul trecut s-au încheiat cu două remize, 0-0 și 1-1. Oricum, Chelsea nu a pierdut de 7 dueluri directe, 3 dintre ele câștigate. Ultima victorie realizată de United a fost un 3-2 în octombrie 2012, chiar la Londra. Mourinho s-a mai aflat în ”Stamford Bridge” o singură dată ca adversar, cu Inter în martie 2010, și atunci a învins, scor 1-0 în Champions League.
PARIS SG – OLYMPIQUE MARSEILLE, ora 21:45 (FRANȚA, LIGUE 1)
PSG și Marseille se prezintă în ”Clasicul” Franței despărțite de 9 locuri și 7 puncte. În regres față de sezonul trecut, parizieniii ocupau a 3-a poziție înaintea etapei a 10-a, cu 19 puncte, 4 sub liderul Nice. Dincolo, la fel de ezitanți precum în 2015-2016, ”olimpicii” se aflau pe a 12-a treaptă, cu 12 puncte. Cu acest meci își face debutul pe banca oaspeților Rudi Garcia, abia instalat în locul lui Franck Passi de noul patron al clubului, americanul Frank McCourt. Tehnicianul francez a triumfat în 3 din cele 4 meciuri de debut la echipele pregătite anterior în prima ligă.
Cu al doilea atac și tot a doua apărare, golaveraj 19-7, PSG tocmai a legat pentru a treia oară în actuala Ligue 1 două victorii, dar niciodată nu a înșirat 3. Noua serie a început-o după 0-2 la Toulouse, singurul insucces din ultimele 6 dispute, 4 câștigate. Același meci este unicul din actuala Ligue 1 în care elevii spaniolului Unai Emery nu au înscris. Ei au încasat până acum două înfrângeri, exact câte au suferit în total în întreaga stagiune trecută, dar numai ”afară”. Acasă, parizienii au realizat un egal la unu și 3 succese la zero, ultimul fiind un 2-0 cu Bordeaux. Pe ”Parc des Princes” e imbatabilă în campionat de 8 înfruntări (un nul, plus 7 succese, 6 dintre ele la zero), de la un 0-2 cu Monaco în martie, unica înfrângere de 43 de vizite primite încoace.
De 3 jocuri nu a mai pierdut Marseille, cu un egal flancat de câte un triumf la limită. De 4 confruntări înscrie constant, dar niciodată mai mult de două ori. Spre deosebire de acum o stagiune, ”olimpicii” se descurcă greu pe teren străin, unde încă nu au învins în actuala campanie, cu 3 eșecuri, toate la limită, și un egal, exact în anterioara deplasare, 1-1 la Angers: au cedat mereu când au luat primul gol. Notabil, ei au marcat și au luat gol în toate aceste deplasări. Ultima victorie ”afară” a obținut-o acum 6 meciuri, 1-0 la Angers în mai, și e singura din precedentele 11 vizite efectuate.
Accidentat la umăr, Pastore continuă să absenteze de la gazde. Cu ceva probleme medicale, Verratti, Thiago Motta și Di Maria se află în lotul convocat de Emery și normal ar fi să intre din primul minut. Oarecum surprinzător a fost lăsat pe dinafară Kimpembe. Dincolo, Rudi Garcia nu poate beneficia de Vainqueur, Cabella și Abou Diaby, toți accidentați. Altfel, Machach și B. Sarr au avut o altercație la antrenamentul de joi, fără consecințe.
De două ori s-a impus PSG sezonul trecut, de fiecare dată cu 2-1, după care a bătut-o pe OM și în finala Cupei, scor 4-2. Numai în campionat, parizienii sunt neîntrecuți de 9 meciuri, 8 câștigate, toate cu câte două goluri date, cu începere de la un 0-3 la Marseille în noiembrie 2011. Ei nu au cedat deloc în ultimele 7 dispute directe din ”Parc”, toate câștigate și mereu cu câte două reușite, trei de 2-1 și patru de 2-0. Ultimul succes marseillez a fost un 3-0 în februarie 2010. În total, la Paris s-au adunat 37 de precedente, bilanț 18-10-9.
FC SEVILLA – ATLETICO MADRID, ora 17:15 (SPANIA, PRIMERA DIVISION)
Cea mai tare confruntare din etapa a 9-a din Primera are loc pe ”Ramon Sanchez Pizjuan”, acolo unde se confruntă două echipe în mare formă, aflate pe podium înaintea rundei. FC Sevilla se găsea pe locul 3, cu 17 puncte, în vreme ce Atletico era la șefie, cu un punct în plus. Acum, după victoria de pe ”Mestalla”, Barcelona le-a depășit pe amândouă și e lider. Ambele tocmai s-au impus în grupele Ligii cu același 1-0, una la Zagreb, alta la Rostov. Acest meci presupune și o confruntare între doi antrenori argentinieni, Jorge Sampaoli contra Diego Simeone.
Doar o dată au pierdut cei de la Sevilla în actualul campionat. Acest lucru s-a petrecut acum 3 partide, 1-3 la Bilbao, eșec urmat de două victorii, ambele la limită. Ei au înscris în 7 din cele 8 jocuri, dar în 6 au luat și gol, inclusiv în ultimele 3. Pe teren propriu, trupa lui Sampaoli nu a iertat pe nimeni în 4 jocuri, 3 câștigate la limită și tot 3 terminate cu apărarea perforată. Ultima înfrângere acasă a suferit-o în finalul stagiunii trecute, 1-4 cu Granada. Totuși, pe ”Sanchez Pizjuan” nu s-a înclinat decât de două ori de 21 de vizite primite încoace.
Cu cea mai bună defensivă și eficientă în ofensivă, golaveraj 21-3, Atletico încă nu a pierdut în actuala Primera. Vine după 3 victorii consecutive, cu 10 goluri date și numai unul luat, în ultima dispută, 7-1 cu Granada. Mai mult, de 6 confruntări încoace nu a ratat decât două puncte, într-un 1-1 pe terenul Barcelonei. Două din totalul de 3 remize le-a înregistrat ”afară”, pe lângă două succese, neluând gol în 3 din cele 4 deplasări. Precedentul eșec extern l-a bifat acum 4 partide, 1-2 cu Levante.
6 jucători au probleme medicale la gazde, anume Kranevitter, Carlos Fernandez, Carrico, Rami, Tremoulinas, Krohn-Dehli. În aceeași situație se găsesc, în cealaltă tabără, Gimenez și Augusto Fernandez, deși se credea că primul ar putea intra în lotul deplasat în Andaluzia.
De 11 dueluri directe nu a mai bătut-o FC Sevilla pe Atletico, de la un 3-1 acasă în octombrie 2010. Din acel moment, au bifat 6 egaluri și 5 eșecuri, fără gol dat în precedentele 4 dispute: în ediția trecută au terminat 0-3 pe propria arenă și 0-0 la Madrid.
FC BRUGES – ANDERLECHT, ora 15:30 (BELGIA, FIRST DIVISION A)
Stanciu și Chipciu dispută cu Anderlecht primul lor ”clasic” al Belgiei, pe terenul celor de la FC Bruges. Până acum, cele două combatante s-au comportat diferit. Înaintea noii runde, gazdele se găseau abia pe locul 6, cu 16 puncte. În schimb, cei doi români și colegii lor erau lideri, cu 21 de puncte în cont.
Modestă și în atac, și în apărare, golaveraj 13-9, FC Bruges a pierdut jocul trecut la Charleroi, 0-1, deja al 4-lea eșec stagional, precedat de 3 victorii consecutive. Toate aceste înfrângeri le-a suferit numai ”afară”. Pe teren propriu, campioana a ratat numai două puncte, într-un 2-2 cu Standard, în rest a obținut 3 victorii, două dintre ele fără gol luat. Imbatabilitatea acasă durează de 14 confruntări, 12 câștigate și alte 9 încheiate cu defensiva nebătută.
Acum 3 dispute, Anderlecht a suferit unica înfrângere din acest campionat, 1-2 chiar la Bruxelles cu Westerlo. De atunci s-a impus mereu, numai la limită, între care un 1-0 cu Standard, la Liege. De pe teren străin s-a întors cu două remize, una ”albă”, și 3 triumfuri, precedentele două cu apărarea intactă, după ce sezonul trecut îl terminase ”afară” cu 3 eșecuri. ”Alb-violeții” beneficiază de cel mai bun atac, dar mai șchioapătă în apărare, golaveraj 19-10, 6 dintre reușite fiind semnate de polonezul Teodorczyk.
De 4 ori s-au înfruntat cele două rivale sezonul trecut. FC Bruges a triumfat doar în ultimul duel direct, un categoric 4-0 pe teren propriu, în prima victorie după o așteptare de 4 partide, toate pierdute, între care un 1-4 acasă în decembrie 2015.
Antrenorul gazdă Michel Preudhomme are mai mulți elevi cu probleme medicale, dar toți au șanse să fie recuperați. Printre aceștia se regăsesc Diaby, Izquierdo, Bruzzese. Omologul Rene Weiler nu-și face griji decât pentru Spajici, în vreme ce Chipciu e în continuare accidentat după lovitura primită în meciul ”naționalei” noastre în Kazahstan.
FEYENOORD – AJAX, ora 15:30 (OLANDA EREDIVISIE)
Șoc între primele două clasate din elita olandeză, în care Feyenoord are ocazia să ia avans la șefie. Formația din Rotterdam conduce plutonul nu oricum, ci cu punctaj maxim după 9 etape. Ajax o urmează cu 5 puncte mai puțin. E al 122-lea duel între cele două forțe ale fotbalului olandez.
Gazdele sunt primele nu doar în clasament, ci și la realizări deoarece beneficiază de cel mai prolific atac, dar și de cea mai solidă apărare într-un golaveraj 25-3. Niciodată nu a luat mai mult de un gol, două dintre ele pe propria arenă. Cu tot cu sezonul trecut, elevii pregătiți de Giovanni van Bronckhorst sunt invincibili de 20 de partide, 17 câștigate, de la un 1-3 la Zwolle în februarie. În ianuarie trecut a suferit ultimul eșec pe ”De Kuip”, 0-2 cu Den Haag, de atunci realizând două egaluri și 8 succese, anterioarele 5 consecutive.
Și ea cu un golaveraj bun, 22-8, Ajax a rămas în urmă din cauza startului de stagiune mai slab, când a pierdut cele 5 puncte în primele trei etape și numai acasă în 2-2 cu Roda și 1-2 cu Willem. Ulterior, a înșirat 6 victorii cu gol încasat în două dintre ele. ”Afară” s-a impus în toate cele 4 jocuri stagionale, fiecare cu minim două reușite, defensiva cedându-i numai în primul. Precedentul insucces de pe teren străin l-a suferit în decembrie 2015, 0-1 la Utrecht, urmat de două egaluri și 10 victorii. Același eșec este singurul din ultimele 21 de deplasări.
Probleme medicale serioase există doar în tabăra gazdelor. Situația îi privește pe Van Beek, Elia, W. Hahn și Vermeer.
Ajax a fost mai bună sezonul trecut, când a încheiat 1-1 ”afară” și 2-1 acasă. Astfel a ajuns la 8 dispute directe consecutive imbatabile, doar în campionat, cu 4 remize și 4 victorii, două dintre ele la Rotterdam. Seria a început după triumful lui Feyenoord de pe teren propriu, 4-2 în ianuarie 2012, singurul însă de 22 de precedente încoace.
RANGERS – CELTIC GLASGOW, ora 16:15 (SCOȚIA, CUPA LIGII)
La 6 săptămâni după ce s-au înfruntat în campionat, cu Celtic triumfătoare acasă cu 5-1, marile rivale ale Scoției își dau întâlnire și în semifinalele Cupei Ligii, programate într-o singură manșă. Învingătoarea se va lupta apoi pentru trofeu cu câștigătoarea din meciul dintre Greenock Morton și Aberdeen.
Pe locul 3 în campionat, cu 15 puncte în 9 etape, Rangers a câștigat la zero ultimele două partide, imediat ce pierduse la Aberdeen, 1-2 în singura înfrângere din ultimele 5 meciuri și a doua de 11 jocuri încoace. Echipa antrenată de Mark Warburton a marcat mereu în precedentele 4 dispute și doar o dată nu a făcut-o în anterioarele 19. Pe ”Hampden Park” nu s-a mai înclinat de 8 confruntări, 6 terminate cu succese, fiind fără gol luat în ultimele 3 vizite primite.
Celtic vine după ce tocmai a cedat acasă, 0-2 cu Monchengladbach în grupele Ligii. Acesta este primul eșec după 6 partide imbatabile, 4 dintre ele câștigate. Totuși, din cele 4 înfrângeri stagionale, nici una nu a suferit-o pe plan intern, unde, în 10 partide, a realizat două egaluri și 8 victorii, toate cu gol marcat. Pe de altă parte, pe teren străin a învins numai o dată în ultimele 4 meciuri, recentul 1-0 la Dundee, indiferent de întrecere.
Înaintea înfruntării de luna trecută, cele două echipe s-au mai aflat față în față în aprilie, în Cupă, tot pe terenul lui Rangers, meci terminat 2-2, dar câștigat de gazde la penalty-uri, 5-4. Precedentul succes al ”alb-albaștrilor” în 90 de minute s-a consemnat în urmă cu 5 precedente, 3-2 acasă în martie 2012. În ianuarie 2011 s-a consemnat și anteriorul triumf al lui Celtic în ”Hampden Park”, scor 2-0, totodată de 9 vizite făcute încoace.
Warburton nu poate conta pe croatul Niko Krancjar, accidentat, în timp ce Joey Barton este suspendat de club. Incert este Wilson, dar poate reintra Rossiter. Dincolo, managerul Brendan Rodgers are întregul efectiv la dispoziție.
TENIS / TURNEUL CAMPIOANELOR, 23-30 octombrie
Singapore găzduiește pentru a 3-a oară la rând Turneul Campioanelor, o competiție ”născută” în 1971 și la care iau parte cele mai bune 8 jucătoare ale anului. Acestea sunt împărțite în două grupe de câte 4 și joacă în sistemul ”fiecare cu fiecare”, primele două clasate din ambele serii urmând să se înfrunte încrucișat în semifinale.
Tot pentru a 3-a oară, la întrecere participă și Simona Halep. Sportiva de 25 de ani, finalistă în 2014, face parte din Grupa Roșie, unde se va confrunta, în această ordine, cu Madison Key chiar în partida de deschidere, cu liderul mondial Angelique Kerber și cu Dominika Cibulkova. Pe primele două le domină la jocurile directe anterioare, cu 4-1, respectiv 4-3 (totuși, nu s-a impus decât o dată în 4 meciuri din 2016 contra germancei), nu și pe ultima, 2-3. În cealaltă serie, cea Albă, au intrat Agniezska Radwanska, deținătoarea trofeului, Karoline Pliskova, Garbine Muguruza, Svetlana Kuznețova. Marea absență o reprezintă Serena Williams, out din cauza problemelor de sănătate.
Premiile de la acest turneu sunt substanțiale. Există o primă de participare, de 151.000 de dolari, sumă căreia i se pot adăuga câte 153.000 de dolari pentru fiecare victorie din grupă. Accederea în semifinale va fi premiată cu 40.000 de dolari, iar finalista va fi răsplătită cu 530.000 de dolari. Potul cel mare, destinat învingătoarei, se ridică la 1.750.000 de dolari.
FORMULA 1 / Marele premiu al SUA
Duminică seară, la Austin, va avea loc Grand Prix-ul Statelor Unite ale Americii. Un circuit foarte drag lui Lewis Hamilton, care din 2012, anul debutului texan în Marele Circ, a ieșit victorios de trei ori în ultimii 4 ani. Cel care a întrerupt seria lui Hamilton a fost Sebastian Vettel (2013).
Mai sunt 4 etape din acest sezon, iar diferența dintre Nico Rosberg și Lewis Hamilton este acum de 33 de puncte. Interesant este faptul că britanicul nu a obținut nici o victorie după pauza de vară, bilanțul său fiind un loc doi, de trei ori poziția a treia și un abandon. În aceeași perioadă, Rosberg a fost strălucitor, 4 victorii din 5 posibile și un loc trei.
La nivelul echipelor, titlul a fost adjudecat deja la finalul Marelui Premiu al Japoniei de către Mercedes (al treilea titlu consecutive). Lupta se va da pentru poziția secundă între Red Bull (Ricciardo și Verstappen) și Ferrari (Vettel și Raikkonen). În acest moment, diferența dintre cele două este de 50 de puncte în favoarea echipei austriece.
Nico Rosberg a fost cel mai rapid în primele sesiuni de antrenamente, iar Vettel pare mai în formă decât Raikkonen, locul 4 în comparație cu cel de-al 10-lea timp obținut de finlandez.
Un amănunt interesant: Rosberg a plecat de fiecare data din pole-position în ultimele două curse din SUA, însă cel care s-a impus la final a fost Hamilton. „Trebuie să abordez fiecare cursă cât de bine pot și să lupt pentru fiecare victorie. Statele Unite reprezintă a doua țară pentru mine”, a declarat britanicul.
Lui Sebastian Vettel îi expiră contractul cu Ferrari la finalul anului viitor, iar zvonurile privind despărțirea de scuderia italiană au apărut deja, fostul campion mondial fiind se pare nemulțumit de monopostul oferit de către Ferrari. Germanul a încercat să liniștească apele la Maranello, declarând că „ne concentrăm pe cele 4 curse care au mai rămas şi pe pregătirea anului viitor. Nu cred că acum este important să ne uităm la detalii privind contractul meu. Ne ocupăm de dezvoltarea monopostului”.
PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI LA CASA PARIURILOR AICI
Lasă un răspuns