La Belo Horizonte, Brazilia și Argentina se întâlnesc în marele duel al Americii de Sud din poziții diferite. Dacă brazilienii stau bine în clasament, fiind lideri cu un singur eșec în 10 meciuri, nu același lucru se poate spune despre argentinieni, care au coborât sub zona de calificare directă, fiind abia pe locul 6. Speranțele lor se leagă de revenirea lui Messi, fără de care au suferit în cele 3 partide în care starul Barcelonei a lipsit. Va fi, de altfel, un nou duel Messi vs Neymar, cei doi colegi de la gruparea catalană, plus Mascherano, călătorind împreună spre Belo Horizonte, în avionul privat al brazilianului. Până mâine, când intra-n scenă reprezentativele europene, zona sud-americană domină programul meciurilor de azi, alte confruntări cu grad mare de interes fiind Columbia-Chile sau Uruguay-Ecuador. Există și un ”amical”, Rusia întâlnind Qatar înaintea partidei cu România, de marți. Avancronici și cote mai jos.
PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI LA CASA PARIURILOR AICI
COLUMBIA – CHILE, joi, 10.11, ora 22:30 (CALIFICĂRI CM 2018)
Columbia și Chile sunt vecine de clasament și niciuna dintre ele nu-și permite să mai calce greșit în condițiile în care nu s-au descurcat nemaipomenit de câtva timp. După 10 etape, gazdele ocupă locul 4, de calificare directă, cu 17 puncte, pe când adversarii se găsesc o poziție ma jos, de baraj, cu un punct mai puțin.
Columbia este neînvinsă de două jocuri, cu o victorie (1-0 în Paraguay), apoi un egal (2-2 acasă cu Uruguay). Aceste rezultate au fost precedate de un 1-2 în Brazilia, singurul eșec din ultimele 6 runde, 4 dintre ele câștigate. Elevii argentinianului Jose Pekerman au marcat mereu în această perioadă, însă nu contează pe un golaveraj ieșit din comun, 15-12. Din totalul de 3 înfrângeri, una au suferit-o acasă, 0-1 cu Argentina acum 4 vizite primite, completată de 3 succese și o remiză.
De 6 meciuri încoace, Chile a alternat mereu câte un eșec cu câte o victorie: în precedenta dispută a învins acasă Peru cu 2-1. În respectiva perioadă doar o dată nu a înscris și la fel nu a luat gol. Campioana din America de Sud a avut probleme și pe teren străin: a pierdut anterioarele două vizite făcute (1-2 în Paraguay, 0-3 în Ecuador). Per total, de ”afară” s-a întors cu două triumfuri și 3 insuccese, cu gol primit în fiecare.
La columbieni revine Radamel Falcao, scăpat de problemele medicale și aflat într-o formă deosebită la AS Monaco. Apariții noi în lot le constituie alți doi atacanți, M.A. Borja și Copete. Dincolo, chilienii tocmai l-au pierdut pe Alexis Sanchez, victima unei contracturi musculare la antrenamente, care nici măcar nu a făcut deplasarea la Barranquilla. Față de convocările trecute, selecționerul Juan Antonio Pizzi a venit cu singură noutate, portarul Castellon. El l-a chemat și pe veteranul Paredes, golgeterul lui Colo Colo, în timp ce Medel reapare după 4 meciuri de suspendare. În schimb, a renunțat la Valdivia, plecat în fotbalul arab. Incert e Beausejour.
Cu 1-1 s-a terminat confruntarea din tur. Ulterior, vara trecută, cele două echipe s-au întâlnit și la Copa America Centenario, cu Chile triumfătoare cu 2-0. De altfel, chilienii sunt neîntrecuți de 3 dueluri directe și au cedat doar o dată de 8 precedente încoace, 1-3 acasă în septembrie 2012, plus 4 victorii și 3 egaluri. Ultimul succes acasă al columbienilor datează din noiembrie 2001, scor 3-1.
URUGUAY – ECUADOR, ora 01:00 (CALIFICĂRI CM 2018)
Pe legendarul ”Centenario” din Montevideo își măsoară puterile două formații aflate pe podium. Mai bine plasate sunt gazdele din Uruguay, care ocupă poziția secundă după 10 etape, cu 20 de puncte, numai unul sub liderul Brazilia. De pe a treia treaptă, Ecuador contează pe 17 puncte.
Uruguay a pierdut șefia runda trecută, în urma egalului din Columbia, 2-2. Acesta a fost al 3-lea joc consecutiv fără eșec, precedat fiind de două victorii la zero. Anterior, ”celeștii” cedaseră în Argentina, 0-1, în singura lor înfrângere din ultimele 7 partide, 4 dintre ele câștigate, dar și unica partidă din aceste preliminarii în care nu au putut marca. Totodată, ei nu au luat gol în 6 din totalul de 10 dispute, beneficiind de cea mai bună apărare, dar și de al doilea atac într-un golaveraj 21-7. Toate cele 5 confruntări de acasă au însemnat numai victorii, fiecare fără gol primit: numai cu Peru (1-0) au avut mai puțin de 3 reușite.
După un start în eliminatorii excelent, cu 4 victorii consecutive, Ecuador a început să dea și rateuri. Acum este neînvinsă de două partide, cu o victorie (3-0 cu Chile) și un egal (2-2 în Bolivia), rezultate precedate de 3 eșecuri consecutive. Fără să înscrie numai într-un 0-3 acasă cu Brazilia, echipa antrenată de Gustavo Quinteros stă bine în atac, nu și în apărare, golaveraj 18-14. În deplasare s-a impus în primele două meciuri, între care un 2-0 în Argentina, după care a înregistrat două eșecuri, apoi o remiză.
Uruguay a pierdut ultimele două dueluri directe, însă ambele ”afară”, inclusiv în tur, 1-2. Pe teren propriu, însă, nu s-a înclinat niciodată în disputele all-time cu Ecuadorul, din 1939 încoace realizând 6 victorii și 3 remize.
Gazdele au oarece probleme în ofensivă, unde nu se pot baza pe Cavani, suspendat, și nici pe accidentații Abel Hernandez și Cristian Rodriguez. În plus, incert este Corujo. Și din apărare lipsește Alvaro Pereira, suspendat, fără a-l neliniști prea tare pe selecționerul Oscar Washington Tabarez, care a susținut că ”măsura unei înlocuiri o putem lua în orice moment”. În cealaltă tabără, necazurile sunt mult mai mari. Ecuadorienii au nu mai puțin de 4 jucători suspendați, anume E. Valencia (Everton), Mina, Cr. Ramirez, L. Caicedo, iar alți 5 sunt accidentați, respectiv Jefferson Montero, Mena, Oyola, Quinonez, A. Valencia (Manchester United).
BRAZILIA – ARGENTINA, ora 01:45 (CALIFICĂRI CM 2018)
Marele duel al Americii de Sud, găzduit de Belo Horizonte, găsește cele două protagoniste în situații diferite. Renăscută odată cu instalarea pe bancă a lui Tite, Brazilia este lider după 10 etape, cu 21 de puncte, unul peste Uruguay. În schimb, Argentina a suferit în cele 3 etape în care Messi a lipsit din cauza unei accidentări și a ieșit din zona de calificare, ajungând abia pe locul 6, cu 16 puncte. Lionel s-a refăcut și nu lipsește de la întâlnirea contra colegului său din atacul Barcelonei, Neymar. De altfel, cei doi, alături de Javier Mascherano, au călătorit spre Belo Horizonte în avionul privat al lui Neymar.
Brazilia a pierdut doar în runda inaugurală, 0-2 în Chile. După aceea, și-a trecut în cont 3 egaluri și 6 victorii. În ultimele 4 jocuri s-a impus mereu (anterior bifase două remize la doi), serie începută după numirea lui Tite în locul unui Carlos Dunga demis din cauza traseului dezamăgitor de la Copa America Centenario. Același meci din Chile este unicul din actualele calificări în care Selecao nu a marcat, în alte 4, inclusiv precedentele două, neluând gol. Astfel, beneficiază de cel mai bun atac, dar și de a doua defensivă, golaveraj 23-9. Pe teren propriu nu s-a împiedicat decât de Uruguay, 2-2, în rest a obținut 4 succese, anteriorul fiind un 5-0 cu Bolivia. Notabil, Brazilia nu a pierdut niciodată acasă în preliminarii: în cele 50 de jocuri de până acum a înregistrat 38 de triumfuri și 12 remize.
Paradoxal, deși dispune de atacanți redutabili, Argentina are în aceste calificări una dintre cele mai modeste ofensive, cu doar 11 reușite. Compensează, în schimb, cu defensiva, a doua cea mai bună, cu 9 goluri încasate. De 3 meciuri nu au mai învins ”pumele”, cu două egaluri dezamăgitoare, ambele 2-2, în Venezuela și Peru, apoi un alarmant eșec acasă, 0-1 cu Paraguay. De altfel, ambele insuccese le-au suferit pe teren propriu. În deplasare nu au cedat, însă nici nu au avut rezultate extraordinare, revenind cu 3 remize (una ”albă”) și două victorii, amândouă la limită, dar contra unor adversari grei: 1-0 în Columbia, 2-1 în Chile.
Dintre jucătorii aleși, Tite a trebuit să renunțe la Casemiro, accidentat. O convocare neașteptată e cea a fundașului Caio, care poate evolua și la mijloc, în afara lotului rămânând Oscar. Mari speranțe își pune în colaborarea din atac dintre Neymar și Gabriel Jesus, susținuți la ”regie” de Renato Augusto. Un prim ”11” ar putea arăta astfel: Allison – Dani Alves, Miranda, Marquinhos, Marcelo – Fernandinho – Coutinho, Paulinho, Renato Augusto, Neymar – Gabriel Jesus. Căpitan al echipei va fi Dani Alves.
Instalat și el în vară, în locul lui Gerardo ”Tata” Martino, selecționerul argentinian Edgardo Bauza simte deja presiunea din cauza ultimelor rezultate. El își leagă speranțele de revenire a echipei de reintrarea lui Messi. Nu poate miza pe Gaitan și Dybala, ambii accidentați, cei aduși să-i suplinească fiind experimentații Belluschi și Lavezzi. Reconvocați după diverse pauze sunt Buffarini, Rulli, Enzo Perez, Marcos Acuna. În privința formulei de start, incertitudini ar fi doar în dreapta liniei mediene: Romero – Zabaleta, Otamendi, Funes Mori, Mas – Enzo Perez (Buffarini), Mascherano, Biglia, Di Maria – Messi, Higuain.
Cu 1-1 (Lavezzi 34 – Lucas Lima 58) s-a terminat înfruntarea din tur. Tot un egal, 0-0, a fost și la precedenta vizită a Argentinei în Brazilia, în iunie 2008. Oricum, Selecao este neîntrecută de 6 dueluri directe oficiale, indiferent de întrecere, de la un 1-3 ”afară” în iunie 2005.
QATAR – RUSIA, ora 18:00 (AMICAL)
În așteptarea meciului amical cu România de marțea viitoare, de la Grozny, Rusia susține o altă partidă de verificare, contra Qatarului, la Doha. Echipa antrenată din august 2016 de Stanislav Cercesov este scutită de preliminariile CM 2018, fiind gazdă a întrecerii.
Și ea cu un selecționer nou, uruguayanul Jorge Fossati, instalat în septembrie 2016, Qatar s-a impus în meciul trecut, 1-0 acasă cu Siria. Această victorie a venit după 3 eșecuri consecutive, două fără să fi marcat. Un 0-1 cu Uzbekistan, în septembrie, este unica înfrângere suferită în precedentele 5 partide de pe teren propriu, restul de 4 fiind toate câștigate. Aceasta e și singura din anterioarele 18 vizite primite în care nu a dat gol. Din lotul gazdelor fac parte și jucători naturalizați precum francezul Lecomte-Addani, uruguayanul Sebastian Soria ori Pedro Coreia, originar din Insulele Capului Verde.
Rusia a pierdut ultima partidă, 3-4 cu Costa Rica. Anterior, bătuse Ghana, scor 1-0, în unica victorie de 9 meciuri încoace, 5 dintre ele terminate cu înfrângeri. Între aceste rezultate s-au numărat și cele de la Euro 2016, unde a bifat un egal și două eșecuri. Pe teren străin nu a mai triumfat de 3 jocuri (un insucces, apoi două remize), cu începere de la un 2-1 în Moldova, în octombrie 2015. Pe de altă parte, un 2-4 într-un test din Franța este singurul eșec din precedentele 7 vizite făcute.
Cele două reprezentative s-au mai înfruntat de două ori, tot în jocuri amicale. Primul, cel din mai 1996, s-a terminat cu succesul Rusiei, scor 5-2, celălalt, din martie 2011, nu a avut învingător, 1-1.
PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI LA CASA PARIURILOR AICI
Lasă un răspuns