Articolul precedent

VICTORIA LUI ZIZOU ASUPRA LUI CRISTIANO

VICTORIA LUI ZIZOU ASUPRA LUI CRISTIANO

Nu, nu este nicio greșeală în titlu. Și nici startul unei analize amănunțite asupra finalei de Champions League de sâmbătă seară. A trecut ceva timp de atunci, impresiile s-au mai așezat, teoriile făcute la cald au devenit fie certitudini, fie au fost date uitării. Voi explica mai jos care este semnificația acestei constatări. Căci, dincolo de a fi titlul unui articol, este o constatare. Zidane a câștigat în acest an și jumătate de când e antrenor toate bătăliile posibile. Cea mai grea este însă victoria obținută asupra lui Cristiano. E de fapt o victorie a ambilor, căci unul lângă altul, Balon de Aur lângă Balon de Aur, superfotbalist lângă superfotbalist, Zizou și Cristiano au reprezentat alfa și omega acestei superechipe ce s-a născut pe ”Santiago Bernabeu”. 

new-balance.ro

E deja redundant să mai scriu pe acest blog despre supremația fotbalistică a celor de la Real Madrid. În momentul acesta e cea mai bună echipă din lume și punct. Are tot ce-i trebuie, are bani, are jucători, are antrenor și mai are acea legătură aproape mistică, acea logodnă de care am mai vorbit, cu Champions League. În Cupa Campionilor Europeni s-a scris legenda acestui club în secolul trecut, în Champions League se rescrie în acest secol. Faptul că e prima echipă care pune mâna pe trofeu de două ori consecutiv e deja o normalitate, dacă nu Real Madrid atunci cine putea reuși asta? Deja cred că putem lesne schimba acea teorie a lui Lineker, conform căreia fotbalul e un joc de 90 de minute pe care-l câștigă întotdeauna nemții. Bravul Gary, cu un pic de ADN Barcelona, a schimbat-o un pic acum vreo 5 ani și a spus că fotbalul e un joc de 90 de minute pe care-l câștigă întotdeauna Messi. Acum cred că putem da al sens teoriei: Fotbalul e un joc de 90 de minute, ale cărui finale le câștigă întotdeauna Real Madrid.

Vă invit să revedem împreună, cu ochii minții, primele minute ale finalei de la Cardiff. Acele prime minute în care Juventus părea că stăpânește jocul, iar madrilenii păreau un pic surprinși. Păreau. Cred că undeva în jurul minutului 15, pe fondul pressingului agresiv și foarte sus al italienilor, Kros, Isco și Marcelo au reușit o ieșire din apărare de tip ”Play Station”, cu pase din prima, inclusiv una cu călcâiul. Acela a fost momentul în care Madridul, ca echipă, a făcut (metaforic evident) acel gest, pe care ulterior avea să-l facă și Cristiano: ”Calma, calma, suntem și noi pe aici și suntem foarte foarte buni”. A fost un fel de mesaj subliminal, pe care ”Bătrâna Doamnă” și l-a însușit aproape fără să-și dea seama.

RCA-Ieftin

Ar fi la fel de redundant să scriu despre calitățile de antrenor ale lui Zidane. De la Guardiola încoace n-am mai avut un tehnician care să se arunce cu atâta putere în fotbal și să-l domine cu așa autoritate. Nu știu în ce măsură traseul lui Zizou post Real Madrid va semăna cu cel al lui Pep post Barcelona, dar tocmai asta e frumusețea acestui sport, că lasă mereu loc de noi și noi dezbateri, de noi și noi provocări. Felul în care Zidane a citit prima repriză a finalei de sâmbătă și felul în care a schimbat apoi așezarea echipei sale pentru o a doua repriză absolut fantastică țin în mod evident de un antrenor de clasă mondială. Practic a mutat o singură piesă, dar rezultatul a fost decisiv. Toni Kros a primit telecomanda jocului, a ieșit din linia de trei pe care o desenase inițial Zidane, alături de Casemiro și Modric, și a urcat câțiva pași spre a deveni un soi de ”mediapunta”. Această reașezare a liniei de mijloc într-un romb a dat peste cap tot jocul torinezilor și a făcut ca el să se stingă precum o lumânare. Iar cele 20 de minute ce au urmat revenirii de la odihnă au fost atât de brutal în favoarea madrilenilor încât Allegri se gândește cred și acum la ce s-a întâmplat.

Victoria lui Zidane asupra lui Cristiano Ronaldo e cea care, cred eu, a fost decisivă în transformarea acestei echipe în acest an și jumătate. Iar cea mai bună dovadă a acestei transformări stă în compararea celor trei finale pe care le-a câștigat Realul în ultimii 4 ani. De la dramatismul agonizant de la Lisabona și incertitudinea dureroasă de la Milano s-a ajuns la demonstrația de forță de la Cardiff. Comparați și felul în care a ajuns Cristiano la aceste trei finale. De la un jucător aproape sufocat și, ca urmare, aproape inexistent la Lisabona și Milano, la mașina de fotbal din acest final de sezon. 10 goluri în ultimele 5 partide de Champions League, care au fost și cele mai grele, plus o prestație impunătoare la fiecare din aceste jocuri extrem de importante. Zidane a știut să-i explice lui Cristiano că e mai bine să-și dozeze efortul, să se mai și menajeze, să lase deoparte eterna confruntare cu Messi și să se gândească la faptul că anii trec, iar corpul lui nu mai e același. Asta e marea victorie a lui Zidane, faptul că a izbutit să-l convingă pe Cristiano.

gentlemenscorner.ro

O să spuneți poate că nu-i o mare filozofie. Că jucătorul trebuie să se supună antrenorului etc etc. Hmm. Fotbaliști ca Messi și Cristiano Ronaldo, mai ales în acest deceniu ce ne-a oferit, cred eu, cel mai intens duel sportiv din istoria omenirii, nu pot fi tratați la același nivel cu ceilalți. Nici Mourinho, nici Ancelotti, nici Rafa Benitez n-au izbutit să-l convingă pe Cristiano. Vorbim de trei câștigători de Champions League, care sigur și-ar fi dorit ca Ronaldo să nu joace 90 de minute cu Osasuna au Malaga, ca să dea 5 goluri, ci să se păstreze pentru meciul de Champions League de peste trei zile. N-au știut ce și cum să-i spună, iar vestiarul a fost un martor tăcut la acest soi de dictatură a lui Cristiano, pentru care regulile nu prea funcționau. Zidane a știut, iar vestiarul a apreciat asta, fie și subliminal, astfel că autoritatea sa a crescut, la fel și încrederea pe care ceilalți jucători au dezvoltat-o față de antrenor. Zizou a știut să-i explice lui Cristiano că duelul particular cu Messi nu e cel mai important lucru de pe pământ, plus că el poate fi tranșat în partidele cu adevărat importante, unde un gol contează mai mult decât un hat-trick. Mai apoi, a știut să-l determine pe Cristiano să-și schimbe poziția, să iasă din bandă și să se tragă spre centru, acolo unde e mai ușor la această vârstă, iar reconversia profesională a lui Cristiano, din acel CR7 formidabil pe spații mari într-un CR9 absolut letal în fața porții, a făcut ca echipa să câștige un marcator feroce și un lider matur, care să știe să se pună în slujba echipei și nu invers. Al 5-lea Balon de Aur care va veni în decembrie e doar o urmare, dar și o demonstrație a teoriei că se poate și-așa.

vola.ro%20

Ar mai fi multe de spus despre acest moment strălucitor prin care trece Real Madrid. Ar merita apreciat ca atare gestul lui Florentino Perez de a-l da afară pe Ancelotti, la capătul unui sezon în care echipa a terminat pe doi și a ieșit în semifinale din Champions League. Un gest ce a stârnit multe comentarii atunci, multe critici în rândul suporterilor, dar care a ridicat nivelul de competență la o limită violentă de-a dreptul. Pentru Florentino locul doi nu se premiază, iar cei care se cred pregătiți să preia această echipă sau să vină să joace la ea sunt acum avizați. Iar acest nivel de competență de care vorbeam în mod sigur va afecta și pe Barcelona. Între Real și Barcelona e o legătură invizibilă, un principiu al vaselor comunicante adaptat de la fizică la fotbal, de care am mai scris pe acest blog. Primul Real ”galactic” al lui Florentino s-a născut din frustrarea acestuia față de ”Dream Team”-ul lui Cruyff și titlurile lui Van Gaal. Barcelona lui Ronaldinho s-a născut din frustrarea față de Madridul galactic. A urmat apoi perioada strălucitoare a lui Guardiola, apărută ca reacție la cele două titluri madrilene. Iar acest Real fabulos e creația invidiei față de Barcelona din 2011. Barcelona-Manchester United din 2011 și Real Madrid-Juventus din 2017 sunt două finale de Champions League aproape identice din punct de vedere al demonstrației de forță, al felului în care o finalistă a dominat jocul. Mâinile tremurânde ale lui Sir Alex și privirea pierdută a lui Allegri devin astfel un punct comun. Cu o astfel de rivalitate, supremația Primerei Division față de fotbalul european va continua multă vreme, căci frustrarea e acum stăpână la Barcelona, dar din ce-am văzut mai sus întotdeauna a apărut și reacția.

Închei textul cu două vorbe despre Juventus. N-a fost o umilință, așa cum au văzut mulți. A fost pur și simplu o încercare a ”Bătrânei Doamne” de a se ridica la înălțimea rivalului. O încercare eșuată, căci în momentul ăsta Real Madrid este o echipă mai bună. E logica simplă a fotbalului.

nanoxyn.ro

nanoxyn.ro

7 Comentarii
  • Luchian spune:

    Te-am intrebat de mai multe ori, in alti ani, tot in aceasta perioada … cam cine crezi ca va castiga Balonul. De fiecare data mi-ai oferit raspunsul jurnalistului ce vrea sa para impartial, dar care isi pastreaza propriile febleti in spatele asa zisei cortine a profesionalismului. „E prea devreme sa ne pronuntam.” Asa ai spus mereu. Acum, dupa 5 meciuri formidabile ale lui Cristiano, vad ca nu ai nicio retinere in a inmana Balonul! Nu mai conteaza Gheata de Aur, nu mai conteaza constanta jocului de-a lungul intregului sezon. Deja performantele echipei devin ale omului care a fost disparut aproape un sezon intreg si care a iesit la joc abia la sfarsitul sezonului. Sunt multi oameni de la Madrid care au facut, in acest sezon, mult mai multe pentru echipa decat eternul vostru protejat. Balonul de Aur nu se acorda doar pentru cateva meciuri din Champions League. Sau nu ar trebui acordat doar pentru asta. Nu ati pierdut din vedere ca acesta este un trofeu individual, nu? Principalii contracandidati au avut meciuri directe in acest sezon. Oare cine a fost mai decisiv? Sunt simple intrebari. Nu atac fanii Madridului … este corect si drept sa se bucure. Este momentul lor. Esti un jurnalist cu foarte multe cunostinte si experienta, dar, cateodata, ai un mod mizerabil si extrem de superficial de a interpreta anumite fete ale acestui sport.

    P.S.: Nu folosi „subiectivismul” ca argument. Nu are nicio treaba.

    • Catalin spune:

      Din p?cate ai dreptate ?i nu numai în cazul lui ci cam la to?i jurnalisti din tara e la fel acum to?i îl vad ca mare favorit ba chiar castigator pe Ronaldo ori asta este o aberatie.Balonul de aur ar trebui sa se acorde ptr jucatorul cu cele mai multe realizari pe durata intregului an nu doar tinandu-se cont de câteva meciuri.Unde a fost Ronaldo pana în luna aprilie sau mai exact pân? la dubla cu Bayern când si-a revenit? Chiar înaintea acelei duble citisem un articol din presa spaniola în care uni „grei” ai vestiarului sau dus la Zidane sai zica sã-l treaca pe banca de rezerve pe Ronaldo pana isi revine,ori asta colaborat cu huiduielile propriilor fani”?i nu doar odat?”chiar pe Bernabeu ar trebui sa dea de gândit celor care îl dau ca mare favorit ba chiar deja castigator pe Ronaldo deja din mai-iunie.Daca este vreun jucator de la Real care sa merite balonul de aur acela ar fi Marcelo mult mai meritoriu ?i mai constant decat Ronaldo E adevarat ca a marcat 10 goluri în ultimele 5 meciuri din UCL dar din cele zece goluri nici macar unu nu a fost gol creat de el,toate au fost pase în fata porti de la coechipieri,e adevarat ca e meritul lui ca a fost acolo dar totusi…Asta ca sa nu mai vb de” ajutorul” arbitrilor care au fost în favoarea Realului în toate competitiile .Apropo de asta tot ziarele din Spania au f?cut un studiu în luna Ianuarie în care au sesizat numai putin de 32 de greseli de arbitraj în favoarea Realului,asta doar pana în luna Ianuarie daca s-ar face acum cred ca ar fi 100 în toate competitiile ori în asemenae conditii tot sa castigi trofee.Ba chiar ?i în finala de anu trecut cu Atletico golul Realului a fost marcat de Ramos din offside asa ca ambele trofee UCL au fost castigate cu „putin”ajutor din parte arbitrilor Daca Ronaldo ar castiga balonul de aur doar tinandu-se cont de aceste câteva meciuri ar fi o mare nedreptate fata de ceilalti.Tin minte în 2010 când Messi a luat balonul de aur toat? lumea mai avea putin ?i îl crucifica fiindca nu l-a castigat Sneijder de?i Messi a avut clar cifre mult superioare lui vreo 30 de asissturi ?i vreo 60 de goluri marcate

  • Anicai Daniela spune:

    Felicitari Luchian!

  • Vecchia signora spune:

    Salut Andrei, cred ca ultima afirmatie e putin fortata. Juventus n-a esuat a se ridica la nivelul adversarului, a reusit ! Prima repriza sta marturie. N-am inteles nimic din repriza a doua si da, trebuie sa recunosc ca Real overall a fost mai buna ! dar Juve s-a ridicat la nivelul adversarului, l-a chiar depasit adeseori in prima repriza cand a controlat jocul.
    E doar o parere personala a unui supporter juventin care are taria de a spune : Real e cea mai buna echipa din lume, de departe , meritorie campioana a Europei !
    Te salut !

  • #GabiCos spune:

    Cred ca titlul e tras de par. Cand cineva are o victorie asupra altcuiva cel invins nu e invingator. Ronaldo e. Cu alte cuvinte doi oameni dintr-o echipa, oricare ar fi ea, nu au relatii competirionale ci de colaborare.
    Cristiano a inteles singur ca trebuie sa stea pe bamca si sa se mai odihneasca, in special cu echipele mai mici, pentru a da maximul in derbiuri. Il suspectezi nejustificat de imbecilitate (ti-am scris si pe fb despre jignirea pe care i-o aduci prin folosirea expresiei „adevaratul Ronaldo”) Odata cu venirea a mai multor jucatori la rma, a inteles ca are de castigat mai mult daca-i lasa si pe ei. Inclusiv in lupta cu Messi. Asa ca nu faptul ca l-ar fi convins Zidane sa renunte la aceasta competitie cu argentinianul l-a facut mai bun ci tocmai atitudinea lui de antrenor din teren, ca SR4. Iar la talentul sau de antrenor, e peste Messi. Vezi atitudinea fata de James, menita sa-l motiveze in viitor daca Petez nu va aduce un star in vara.
    Pur si simplu in trecut a trebuit sa joace singur pentru ca nu avea un backup precum Xavi -Iniesta pentru Messi. Acum are echipa si el e locomotiva ei. O fi fost Nazario mai talentat (desi e de discutat aici), dar Cristiano e mult mai cerebral. E mult mai strateg. E mult mai antrenor. „dictatura vestiarului” de care vorbesti e pura inventie. Niciun jucator plecat de la Real Madrid nu s-a plans de el. Ceea ce n-a fost cazul lui Messi daca ne gandim la Ibra sau Villa

  • Rzv... spune:

    Daca va uitati un pic mai in spate adica in 2015 veti vedea ca messi a luat la fel balonul de aur neavand cifrele portughezului dar a castigat cele mai importante trofee cu echipa. Si daca ne mai uitam si mai departe adica din 2006 balonul de aur a fost acordat jucatorului care a avut si champions league in palmares in anul respectiv exceptia fiind messi 2010 si ronaldo 2013 cand ambii nu au avut champions castigat dar in schimb cifrele individuale au fost mult peste cele ale contracandidatiolor. Acum acelasi criteriu este aplicat si la ronaldo cum a fost 2015 la messi dar probabil sunteti subiectivi. Messi s-a zbatut a dat multe goluri nimic mai fals dar ce a castigat prin acele goluri? Pt goluri multe exista gheata de aur si a castigat-o. S-a zbatut cu echipe mici din La Liga dar in meciurile mari in champions league a fost sters sau nu a contat dovada fiind 1 gol marcat din penalty in returul cu psg in acest an in fazele eliminatorii ale competitiei. Cand a fost aplicat acelasi criteriu pt messi in 2015 era bun dar cand ii este aplicat portughezului trebuie sa se ia performantele individuale…

  • Denis spune:

    Sunt de acord cu tine ca Zidane a facut din Real o forta dar nu sunt de acord cu comparatiile intre el si Guardiola.Barcelona lui Pep era o arta. jucatorii parca jucau cu ochii inchisi.cum a spus si Pep ”eu si Zidane semanam…la par”

    Legat de Ronaldo da..a fost mai odihinit in acest sezon decat messi dar Ronaldo nu e atat de decisiv pentru real cum e messi pentru barca daca messi nu joaca se observa imediat lipsa lui pentru ca jocul lui enrique se bazeaza foarte mult pe individualitatea lui leo in fine…eu zic ca barcelona ar fi castigat campionatul si liga in acest sezon daca nu era enrique cu ideeile lui tactice pe care nimeni nu le intelege

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă