Odată cu ultima etapă din Serie A și cu finala Cupei Angliei s-a scris ultima pagină a competițiilor naționale importante în acest atât de agitat sezon. ”Volver es ganar” a fost motto-ul pe care Liga Profesionistă din Spania l-a găsit pentru reluarea campionatului. Ceva de genul ”revenirea e o victorie” și cam așa a fost, căci, să fim sinceri, cu toții ne întrebam prin martie dacă e posibil așa ceva și foarte mulți erau sceptici.
Fotbalul s-a întors, campionatele s-au jucat și s-au terminat, dar acum bate la ușă marea întrebare, de fapt adevărata și marea provocare: Cum facem să ducem la bun sfârșit întreg sezonul viitor? Iar în spatele acestei prime întrebări își face loc, dă din coate, o alta: Cum facem să readucem spectatorii în tribune?
Ca să fim foarte sinceri din nou, nu știu dacă are cineva răspunsurile. Căci, iată, ce s-a întâmplat în Spania e un foarte bun exemplu de ce s-ar putea să ne lovim în toamnă. În toată această perioadă, fotbalul s-a jucat sub un control cât se poate de strict. Protocolul impus în toate aceste țări a funcționat, dar la prima relaxare fotbaliștii au zbughit-o care încotro și au uitat de orice fel de măsură de prevedere. Au fost luni în care s-a jucat într-un ritm infernal, fotbaliștii au înțeles cât de important e și pentru ei ca sezonul să se termine, dar nici nu prea aveau timp de altceva în afară de meciuri și antrenamente. Asta a funcționat două luni, dar nu poate funcționa 10, nu le poți impune unor băieți tineri să stea doar în casă, să nu iasă în oraș, să nu se relaxeze în timpul lor liber, care și-așa e puțin. Nu toți au banii lui Messi și Cristiano să-și permită iahturi și avioane private, nu toți sunt familiști, mulți sunt înconjurați de prieteni, căci mai nou a fi prieten de fotbalist a intrat în nomenclatorul de meserii.
Ce se va întâmpla dacă va apărea un caz precum al lui Mariano, de la Real Madrid sau Gudelj, de la Sevilla? Asta ca să nu mă refer la ploaia de infectări din Segunda spaniolă. Se vor amâna meciurile sau se va extrage respectivul caz din context și se va continua? Se impun măsuri drastice împotriva cluburilor la care apare o situație de acest gen? Se vor putea face teste înaintea fiecărei etape ca-n această perioadă? Cine va suporta aceste teste, căci nu-s chiar ieftine? La Real Madrid, oamenii au intuit că s-ar putea să fie probleme după mica vacanță și au testat fiecare jucător la el acasă, dar asta nu poate s-o facă Parma ori Freiburg, nici măcar alte cluburi mari, de talia Madridului n-o pot face după fiecare zi liberă.
Va trebui să se gândească un nou protocol, să se găsească o nouă formulă. Altfel, văzând cum arată lucrurile acum, acest agitat sezon 2019-2020 va fi doar o introducere pentru adevărata nebunie din 2020-2021.
SĂ REȚINEM UN NUME: ARTETA
Două vorbe despre finala Cupei Angliei. Arsenal și-a salvat sezonul, va fi în Europa în toamnă și, iată, scoate în față un nou nume de antrenor: Mikel Arteta. Format în ”La Masia”, cu ani buni jucați sub comanda lui Wenger și alții ca asistent al lui Guardiola, Arteta a reușit să-și impună ideile. A câștigat cu City și Chelsea în Cupă, cu Liverpool și United în campionat. Pornind de la acestă Cupă, Arteta are acum o altă dispoziție în tentativa de a readuce pe Arsenal în zona nobilă a Premier League. Și a mai scos ceva în evidență finala de sâmbătă: cât de importante pot fi aceste pauze de hidratare, dacă antrenorul știe ce să comunice. Chelsea a dominat primele 20 de minute, dar dinamica jocului s-a schimbat după primul time-out.
Apropo de Chelsea. A izbutit până acum două transferuri de impact: Timo Werner și Ziyech. Urmează Kai Havertz. Lampard ar trebui însă de-acum înainte să se concentreze la compartimentul defensiv, acolo chiar e în mare suferință.
Daca situatia va continua, cluburile vor incepe probabil sa reduca salariile si e posibil ca unele cluburi mai mici sa intre in insolventa. In acest context cred ca forbalistii vor concretiza ca e important sa aiba un angajament.
Pe cand un editorial despre transferurile vehiculate in presa (Messi la Inter, Ronaldo la PSG..)?
Un comentariu