Probabil că, înaintea tragerii la sorți a noului sezon, toate grupările din Serie A cu ceva pretenții aveau această dilemă: când e mai bine să joci cu Juventus? La început de sezon, când echipa nu e rodată sau pe parcurs, după un meci de Champions League, când ar putea să apară problemele de ordin fizic obișnuite.
Când spun echipe cu ceva pretenții mă refer la cele care chiar speră să obțină oarece beneficii de la întâlnirea cu ”Bătrâna Doamnă” bazându-se pe elemente fotbalistice, nu la cele care fac apel la miracole și pentru care oricum nu prea contează în ce dată e partida. Napoli face parte în mod clar din prima categorie, iar la Napoli nicio satisfacție nu e mai mare decât atunci când se obține un rezultat pozitiv cu marele dușman torinez.
Acest Juve-Napoli, cap de afiș al etapei a treia din Serie A (alături de Lazio-Inter) a stat sub semnul multor semne de întrebare. Vreo 15 așa, fix numărul celor depistați pozitiv cu Covid-19 la Genoa, ultimul adversar al napoletanilor din campionat, în week-end-ul trecut. În cele din urmă, stresul de la Napoli a rămas doar la stadiul de sperietură, urmare a testelor efectuate doar Zielinsky a ieșit pozitiv, așa că meciul se poate juca. Și putem avea, în premieră, o splendidă întâlnire între Pirlo și Gattuso, cei doi buni prieteni, foști coechipieri la Milan și campioni mondiali cu ”naționala” Italiei.
JUVENTUS E ÎNCĂ ÎN RODAJ, NAPOLI E MAI OMOGENĂ
Revenind la dilema de mai sus, probabil că după ce-a văzut primele două partide ale campioanei în noul sezon sub comanda noului antrenor, Gattuso ar fi trebuit să fie mulțumit cu programarea. În principiu, Napoli va avea în față un Juventus încă un rodaj, mult mai apetisant deci ca adversar decât unul cu motoarele turate. Pirlo dă senzația că încă n-a găsit formula ideală, chit că pare să meargă pe un 4-4-2 atunci când echipa are mingea și pe un 3-5-2 atunci când se apără. Pare o matematică destul de simplă, dar realitățile din teren sunt de cele mai multe ori complicate. Pirlo încă nu e convins ce mijloc să folosească și, mai ales, cui să-i încredințeze misiunea de a fluidiza circulația balonului spre cei din față, dificultăți explicabile câtă vreme doi dintre oamenii importanți din acest compartiment în sezoanele trecute, Pirlo și Matuidi, au plecat. Iar Arthur, cel chemat să prea cheia jocului, n-a mai avut un meci zdravăn în picioare de prin februarie.
Napoli, în schimb, a funcționat perfect în aceste prime două etape. Tot atâtea victorii, 6 goluri date, niciunul primit. Nu cu adversari fioroși, e adevărat, dar succesele sunt oricând binevenite pentru o stare de spirit adecvată în vestiar. Ce-i drept, Gattuso n-a schimbat mai nimic în jocul alor săi, dar dacă e să stăm și să analizăm, nici nu avea de ce. Exprimarea echipei post-carantină a fost în regulă, inclusiv în meciul pierdut cu Barcelona în Champions League, derapajele au fost puține, în plus nu s-au înregistrat pierderi la nivelul lotului. Deocamdată, inclusiv Milik și Llorente, pe care Gattuso nu-i mai dorește, sunt disponibili, la fel și Koulibaly, pe care-l vor mulți, dar puțini și-l permit. Iar în atac a apărut acest Victor Osimhen, adus de la Lille cu bani foarte mulți, în spatele căruia sunt depozitate multe din iluziile de lângă Vezuviu. Încă n-a marcat, dar nici n-a lăsat impresia că are probleme de acomodare, dimpotrivă, participarea lui la acțiunile de atac e uneori spectaculoasă, în special atunci când nu are mingea și acționează în sprijinul coechipierilor.
PIRLO CU DYBALA, GATTUSO FĂRĂ INSIGNE
Ei bine, ultimele evenimente s-ar putea să-l facă pe Gattuso să creadă că ar fi fost mai bine ca meciul să nu se dispute. De altfel, napoletanii au sondat timid terenul unei posibile amânări, pedalând pe sensibila problemă numită Covid-19, dar s-au lăsat destul de repede păgubași. Marea problemă a lui Gattuso se numește Insigne. Care s-a accidentat cu Genoa și va lipsi o lună, deși inițial nu părea să fie ceva grav. Insigne a fost de neînlocuit pentru Gattuso, fiind folosit în toate cele 25 de partide de Serie A de când tehnicianul a preluat banca napoletanilor. Și doar în două dintre ele n-a fost titular, menajat fiind. Caracterul lui Insigne pare a fi cel mai apropiat de cel al antrenorului său și e contagios, de-aici și marea problemă a absenței sale, în special într-un meci cu Juventus, la Torino, unde e nevoie de mult caracter. Atunci când Insigne n-a fost titular, Gattuso a apelat la Elmas, dar atunci nu exista varianta Osimhen și nici Politano nu era pe deplin acomodat.
Și ca durerea de cap a lui Gattuso să fie și mai profundă, ”Bătrâna Doamnă” e gata să-l reprimească în brațele sale – a se citi în primul ”11” – pe Dybala. ”Bijuteria” lui Juve și-a revenit, la fel cum și lui Pirlo i-a mai revenit din acest motiv culoarea în obraji. Acum are la dispoziție mai multe variante în ofensivă, urmând să decidă dacă-l va titulariza după ultimele antrenamente sau după inspirație. Cristiano Ronaldo, cel căruia in se datorează în mare măsură punctul de le Roma, abia așteaptă pe cineva lângă el care să-i mai preia din presiune, iar un cineva mai potrivit decât Dybala nu prea există. Cei doi au arătat în sezonul trecut că pot forma o societate excelentă și dacă au făcut-o cu Sarri n-ar avea motive să n-o facă și cu Pirlo. Morata și Kulusevski se luptă pentru cel de-al treilea loc din atac, cu un plus pentru spaniol ce oferă ca argument experiența, existând însă și varianta ca ambii să prindă un loc în primul ”11”, iar Dybala să intre doar pe parcurs. Rabiot e suspendat după eliminarea la Roma, De Ligt mai trebuie să aștepte cel puțin o lună ca să poată reveni, accidentați sunt în continuare Alex Sandro și Bernardeschi, așteptați să revină după pauza dedicată echipelor naționale. E foarte posibil așadar ca experimentul Cuadrado pe stânga să continue.
Echipe probabile:
JUVENTUS
Szczesny
Danilo, Bonucci, Chiellini
Cuadrado, Bentancur, Arthur, Ramsey
Kulusevski, Morata, Cristiano Ronaldo
NAPOLI
Meret
Di Lorenzo, Manolas, Koulibaly, Mario Rui
Fabian Ruiz, demme, Zielinski
Lozano, Osimhen, Mertens
MAI TREBUIE ȘTIUT
Lasă un răspuns