S-a terminat paranteza dedicată echipelor naționale, penultima din acest an. Iar acum urmează o perioadă de 3 săptămâni extrem de încărcată, criminală de-a dreptul pentru grupările implicate în cupele europene, cu meciuri din 3 în 3 zile. Antrenorii acestor echipe au în față o provocare delicată, cum să alcătuiască formulele de start astfel încât să nu-și expună jucătorii la accidentări, cum să-i rotească astfel încât să nu existe riscuri, dar, în același timp, angrenajul să rămână competitiv. Atunci când vine vorba de un derby, demersul acesta e și mai complicat, căci intervine aici și un alt factor important.
Inter-Milan a fost, este și va rămâne o confruntare în care aspectul emoțional e pe primul loc. ”Derby della Madonnina” e un derby în adevăratul sens al cuvântului, în sensul de dicționar, cu două echipe din același oraș față-n față, cu tot ceea ce presupune asta. Și presupune, în primul rând, că niciuna nu vrea să piardă. Victoria e dorită de toți, dar eșecul e cel ce trebuie evitat cu orice preț.
LINIȘTEA LUI PIOLI, SCHIMBAREA LUI CONTE
De ceva vreme n-a mai fost Milan într-o situație atât de bună înaintea unei confruntări cu marele rival, dar momentul adevărului a venit. Puține grupări se pot declara mulțumite de întreruperea din martie așa cum se întâmplă la Milan. E greu de spus ce s-ar fi întâmplat, de exemplu, cu Stefano Pioli, dacă fotbalul ar fi continuat în primăvară conform calendarului, căci la acel moment aducerea lui Ralf Rangnick, cu tot cu revoluția pe care o pregătea acesta, era mai mult decât plauzibilă. Acum, la momentul primului episod din derby, Pioli e clar mai liniștit, iar asta se vede în jocul echipei, ce pare consistent și așezat temeinic pe unele repere. Pornind de la așezare, un 4-2-3-1 ce acoperă mult mai bine nevoile în câmp, terminând cu filozofia în sine, fotbal asociativ încă din zona propriului careu, agresivitate defensivă încă din zona careului advers. Plus efectul Zlatan, adăugat la completările făcute în vară unui vestiar ce simțea acut această nevoie.
Dincolo, Antonio Conte e cumva și el la momentul adevărului. Nu neapărat la acest meci, ci sezonul în sine. Interul e echipa chemată să se bată cu Juventus cu mult mai multe argumente decât în sezonul trecut, iar scuzele tehnicianului s-au cam terminat, căci acum nu mai poate fi vorba de lot subțire ori de lipsă de experiență. Iar Conte dă senzația că și-a asumat această provocare. Vrea să pară altul și impresia este în acest debut de sezon că-i și reușește. E mai prietenos, mai puțin acid în declarații, ba chiar, observă ”Gazzetta dello Sport”, a făcut pasul către ”social media” cu un cont de Instagram ce se dorește a-i oglindi o personalitate din afara terenului un pic diferită de cea pe care o vedem la meciuri.
ÎNTRE COVID ȘI OBOSEALĂ
Acest nou episod din derby e condiționat de două aspecte. Cel legat de Covid și cel legat de prezența unor jucători la echipele lor naționale. În privința Covid-ului, după cum vedem, e posibil să apară probleme în loturi chiar și cu câteva ore înaintea orei de start, căci nu se știe în ce condiții au revenit internaționalii. Același lucru e valabil și la nivelul formei fizice, în special în zona celor ce au fost nevoiți să schimbe continentul. Sunt convins că, din acest punct de vedere, ambii antrenori, și Conte și Pioli, și-ar fi dorit ca meciul să se dispute sâmbăta viitoare.
Conte are problemele mai mari. Din motive de Covid îi lipsesc doi fundași centrali, Skriniar și Bastoni (acesta din urmă are șanse de recuperare, dar asta ar putea însemna cel mult banca de rezerve), doi mijlocași, Nainggolan și Gagliardini (care însă e greu de crezut că puteau fi titulari) și un jucător de bandă, Ashley Young, ce pare să-i placă mai mult decât Perisic în formulele de start la partidele importante. Hai să-l trecem și pe Ionuț Radu pe listă, dar asta o facem doar dintr-un pic de subiectivism. Iar din motive de oboseală, eventualele răspunsuri vor veni doar după primul fluier. Primul ”11” ar urma să conțină doi ”laterali” între cei 3 fundași centrali, pe D Ambrosio și Kolarov, care au mai jucat însă în aceste poziții, benzile șunt și ele clare, atacul la fel (Lukaku e în mare formă, două goluri în Islanda), unicul semn de întrebare vine din zona de mijloc și-l vizează pe Eriksen. Care s-a apucat, după succesul obținut de Danemarca în fața Angliei, pe ”Wembley” cu un penalty transformat chiar de el, să-l înțepe pe Conte: ”la echipa națională sunt fericit, aici mă lasă să joc”. Dacă asta îl va ajuta să prindă un tricou de titular, rămâne de văzut.
La Milan, Covid-ul pare să se fi retras, pesemne obosit după lupta cu Ibrahimovic. Doar Gabbia și Leo Duarte se află în zona pozitivă. Deocamdată. Zlatan a apt de joc și va fi titular. Absențele lui Pioli mai sunt Musacchio și Conti, dar și, foarte probabil, Ante Rebic, ale cărui șanse de a prinde lotul sunt minime și va fi nevoie de o ultimă evaluare a lui în ziua partidei. Antrenorul Milan-ului are alte bătăi de cap, dintr-o altă zonă, căci unii dintre ai săi, Saelemaekers, Brahim Diaz, Tonali, eventual Colombo sunt la primul derby, cu toate implicațiile ce decurg de-aici în latura psihologică.
FORMULE PROBABILE
INTER
Handanovic
D Ambrosio, De Vrij, Kolarov
Achraf Hakimi, Brozovic, Vidal, Barella, Perisic
Lautaro Martinez, Lukaku
MILAN
G Donnarumma
Calabria, Kjaer, Romagnoli, Theo Hernandez
Bennacer, Kessie
Saelemaekers, Calhanoglu, Leao
Ibrahimovic
E BINE DE ȘTIUT
Inter a câștigat ultimele 4 derby-uri cu Milan
Inter e fără eșec de 9 meciuri pe teren propriu în fața Milan-ului (6 victorii, 3 egaluri). O serie de 10 meciuri fără eșec în derby nu s-a mai înregistrat din anii 30
Lasă un răspuns