Se spune în Spania că mult mai rele decât seara unui eșec în ”Clasico” sunt zilele de după. Când tot ceea ce s-a întâmplat este analizat, bucată cu bucată, în ziare și la televiziuni. O înfrângere contra marelui rival devine astfel un atac direct la starea de spirit a vestiarului, ceea ce face ca munca antrenorului să capete două direcții, mai întâi psihologică și abia apoi tehnico-tactică.
Se mai spune însă în Spania că rapiditatea cu care apare la orizont următorul meci e cel mai bun medicament pentru alinarea depresiei post-eșec. Iar din acest punct de vedere, cei de la Barcelona au o șansă destul de mare. Următoarea partidă vine foarte repede, ba încă este una de mare impact în Champions League, contra lui Juventus, la Torino. Imediat după ”Clasico”, la Barcelona s-a intrat într-o zodie a victimizării, la care contribuie din plin și presa, care vorbește de hoție și vede conspirații. O victimizare ce nu are cum să excludă criticile față de anumite lucruri ce n-au funcționat deloc bine cu Real Madrid, la fel cum e logic să fie prezente în analize și părțile bune. Căci, în ciuda înfrângerii, Barcelona a avut și unele reușite împotriva madrilenilor.
RELAȚIE CU PROBLEME PENTRU ”BĂTRÂNA DOAMNĂ”
Nici la Torino starea de spirit nu-i fantastică. Al doilea rezultat de egalitate consecutiv în campionat, la același scor 1-1, poate fi cu greu cosmetizat de victoria de marțea trecută, de la Kiev. ”Bătrâna Doamnă” dă senzația că încă nu a deprins ideile celui pe care l-a ales să-i stea alături în acest sezon, Andrea Pirlo. Iar Pirlo, la rându-i, ne arată că trecerea bruscă de la fost mare jucător și interpret de succes al unor reclame televizate la banca tehnică nu-i deloc atât de facilă precum și-o imaginau unii.
Pirlo nu pare să aibă ideile foarte clare în ceea ce privește așezarea în teren și felul în care trebuie să arate jocul. La primul aspect contribuie esențial și numărul mare de indisponibilități, căci în continuare ”Il Maestro” nu poate conta pe toate elementele din lot, care-i dispar pe rând de la antrenamente, ca-ntr-un reality show. Când revine unul, se pierde altul și tot așa. Iar legătura dintre absențe și joc este arhicunoscută, acele automatisme de care se tot vorbește, relațiile de joc, nu se pot realiza la antrenamente decât dacă e toată lumea prezentă. Mai ales atunci când vorbim de antrenor nou, mai ales atunci când vorbim de un antrenor nou fără niciun fel de experiență.
Avem așadar primul episod al unui duel chemat să ne ofere câștigătoarea grupei. În principiu, Dinamo Kiev și Ferencvaros n-ar trebui să pună probleme la primele două poziții, dar avantajul locului 1 la finalul sezonului de toamnă este limpede: evitarea altor locuri 1 și returul din ”optimi” pe teren propriu.
CRISTIANO RONALDO, MARE ABSENT SAU MARE REVENIRE?
Când s-a tras la sorți calendarul toamnei, același gând cred că le-a trecut prin minte tuturor: uau, Messi vs Cristiano, din nou! Chit că Juve-Barcelona poate fi o finală de Champions League (a și fost, de altfel, și nu demult). Atât de frumos a fost duelul celor doi coloși încât nu-l voiam terminat niciodată, iar ceea ce s-a întâmplat cu ei după plecarea portughezului de la Real Madrid lasă senzația că și lor le lipsește această rivalitate. Cel puțin în ”Clasico” e vizibil, la Messi, nefiind cred deloc o coincidență că lipsa golurilor în dreptul argentinianului contra lui Real Madrid e legată fix de momentul dispariției lui Cristiano din ecuație.
Covid-ul ne-a dat însă lovitura, căci a atacat exact la vârful fotbalului, acolo unde nu credeam că poate ajunge. La Cristiano Ronaldo. Care oricât și-ar dori să-și revadă amicul-inamic pe gazon e condiționat de un cuvânt, negativ, care nu-i este prea lesne totuși asociat. Există speranțe în acest sens, dar apoi, în cazul în care testarea aduce rezultatul dorit, e cazul să vorbim despre forma unui jucător care timp de două săptămâni a lucrat doar la sala de forță a propriei case. Pesemne că un adevărat duel Messi vs Cristiano, sperăm cu ambii feriți de alte probleme de sănătate, vom avea la returul de pe ”Camp Nou”, din decembrie.
DILEMELE ȘI VEȘTI BUNE PENTRU PIRLO
La vestea proastă a remizei cu Verona de pe propriul stadion s-a alăturat și ieșirea pe parcursul acelui meci a lui Bonucci. Căpitanul torinezilor nu avea o față prea optimistă la momentul schimbării, Pirlo nici atât, investigațiile ulterioare arătând, spre liniștea ambilor, că totuși nu e nimic grav. De aici până la posibilitatea includerii lui Bonucci în formula de start cu Barcelona e cale lungă, și totul ține de senzațiile fundașului în orele de dinaintea partidelor. Fotbaliștii, mai ales cei cu experiență, își cunosc bine corpul și știu dacă e cazul să riște sau nu, căci o încărcătură musculară există acolo, iar un adversar de nivelul Barcelonei poate aduce riscul unei accidentări mai grave.
E posibil însă, căpitan fiind totuși, ca Bonucci să forțeze. Și-asta doar pentru că Pirlo mai are alți doi fundași centrali plasați la categoria accidentați: De Ligt și Chiellini. Ultimul are și el opțiunile sale de revenire, dar din nou vorbim de un risc. Rămâne doar Demiral ca unică variantă, alături de Danilo, trimis în centrul unei linii de patru fundași pe finalul meciului cu Verona, cu Cuadrado și Frabotta pe cele două zone laterale.
Nu sunt însă doar vești proaste la Torino. Dybala e refăcut și duminică a jucat 90 de minute, deși în planul inițial, dat peste cap de evoluția scorului, părea altul. Va putea fi folosit și Chiesa, suspendat în campionat, iar Kulusevski și Morata au arătat o foarte bună dispoziție de joc. Dacă va putea conta și pe Cristiano, Pirlo va trebui să aleagă pe cine lasă pe banca de rezerve. Aceeași dilemă o are și-n zona de mijloc, unde brazilianul Arthur nu prea pare în grațiile antrenorului, care l-a atacat voalat pentru stilul său cam prea ”made in Barcelona”.
NICI KOEMAN NU E FOARTE LINȘTIT
Dincolo, Ronald Koeman a programat antrenamente în fiecare zi după ”Clasico”, inclusiv în dimineața zilei de miercuri. Absența lui Pique e certă, astfel că și Barcelona are mari probleme la zona fundașilor centrali, unde sunt doar cvasi-debutantul Araujo și Lenglet, cel din urmă destul de nesigur în acest start de sezon. În plus, Jordi Alba abia a și-a revenit după accidentare, a jucat destul cu Real Madrid și e posibil să fie menajat, situație în care Sergino Dest ar trece din nou în stânga, iar Sergi Roberto în dreapta.
Mai în față, normal ar fi să joace Pjanic. Și pentru că-și cunoaște bine adversarii, dar și pentru că Busquets nu pare deloc acomodat cu acest 4-2-3-1 propus de Koeman. Coutinho s-a accidentat și el, ceea ce deschide noi oportunități pentru Dembele. Griezmann ar trebui să fie titular indiscutabil, după ce n-a jucat deloc cu Getafe și doar câteva minute cu Real Madrid. Fiecare meci de genul ăsta reprezintă pentru francez o mare oportunitate de a recâștiga stima de sine.
ECHIPE PROBABILE
JUVENTUS
Szczesny
Cuadrado, Danilo, Demiral, Frabotta
Bentancur, Rabiot,
Chiesa, Dybala, Kulusevski
Morata
BARCELONA
Neto
S. Roberto, Araujo, Lenglet, S. Dest
Pjanic, De Jong
Dembele, Griezmann, Ansu Fati
Messi
MERITĂ ȘTIUT
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Lasă un răspuns