Vestea că Pep Guardiola și-a prelungit contractul cu Manchester City până în 2023 nu e neapărat una surprinzătoare, dar nici una despre care să fi avut siguranța, acum vreo lună-două, că urmează s-o primești.
Lumea fotbalului e mereu în schimbare, iar Guardiola e imprevizibil. A dovedit-o la Barcelona, a dovedit-o și la Bayern, locuri din care a plecat fără să fie dat afară și contrar voinței conducătorilor respectivelor grupări. De data asta a ales să rămână, ceea ce face ca Manchester City să devină clubul pe a cărui bancă va sta cel mai mult timp.
Unii mai malițioși s-ar putea lega de cuvântul ”bancă” apărut în construcția frazei de mai sus îndreptându-se spre celălalt înțeles al noțiunii, cel de bancă privit ca o entitate financiară. Adevărul e că Guardiola chiar stă pe o bancă, în sensul bănesc acum, o bancă dornică să-i acorde împrumuturi nerambursabile și credite preferențiale. Manchester City, ca și PSG de altfel, e un club-stat, dar în același timp e și un club-bancă.
MATURIZAREA ANTRENORULUI GUARDIOLA
Despre posibilele urmări ale acestei decizii luate de Guardiola, puțin mai jos. Pentru început îmi pun întrebarea ce să se fi schimbat în gândirea lui Pep față de ceea ce spunea acum câțiva ani. Când vorbea de cicluri și era de părere că un antrenor nu ar trebui să fie legat de un club mai mult de 4, maximum 5 ani. Pedala pe ideea că după această perioadă fie trebuie schimbat lotul din temelii, fie antrenorul ar trebui să-și caute de drum, căci intervine blazarea, plictiseala, eventual lipsa de motivație, un soi de saturație apărută în colaborarea dintre un antrenor, nevoit mereu să inoveze, și vestiarul dornic mereu de ceva nou.
Poate că Pep s-a maturizat. Mă refer la maturizarea lui ca antrenor, din alte puncte de vedere nu-mi permit să fac aprecieri, totuși are 50 de ani. Poate că-și dorește stabilitate și nu mai e tentat de noi provocări, de noi cuceriri. Poate că e ca un bărbat dornic să se așeze la casa lui după ce a zburdat din floare-n floare și a experimentat tot soiul de senzații. Poate că a fost cucerit definitiv de argumentele celor de la City, poate că a dorit să pună cât mai repede punct unor speculații ce începuseră să prindă contur.
Cred că e câte ceva din toate. Speculațiile chiar apăruseră, dar ele se bazau și pe o realitate: jocul lui City nu mai pare cel de-acum doi sau trei ani și lasă să se întrevadă nevoia unei schimbări. Se vorbea tot mai insistent de Barcelona, în contextul campaniei electorale de-acolo. Apropo de asta, e foarte probabil ca Joan Laporta, fostul președinte al catalanilor și cel care a avut curajul să-l pună pe Guardiola antrenor în 2008, să fi încercat o apropiere de tehnician și ăsta să fie motivul pentru care încă nu a anunțat că va participa la alegeri, deși e văzut ca mare favorit. Poate că a vizat o lovitură, să revină cu Pep antrenor, și nu i-a ieșit din diverse motive. Se vorbea insistent de PSG, se vorbea insistent și de Juventus, iar acest șir de vorbe a atras după sine altele, cu nume ca Nagelsmann sau Pochettino ca variante pentru banca tehnică a unui City post-Guardiola. Anunțul făcut acum, într-un moment în care nimic nu e sigur din punct de vedere al performanțelor în acest sezon, vine să oprească tot acest șuvoi de zvonuri și să calmeze spiritele în vestiarul ”cetățenilor”.
CITY, CLUBUL IDEAL
Până una alta, Manchester City reprezintă pentru Guardiola un loc ideal. Are ca șefi doi buni prieteni, foști colaboratori la Barcelona, pe Txiki Beguiristain și pe Ferran Soriano, șeicii din Abu Dhabi îl privesc cu un respect vecin cu evlavia, și-a construit o mini-Catalunya în staff-ul său, plus o mică enclavă bască, în persoana lui Juan Manuel Lillo, cel venit ca asistent după plecarea lui Arteta la Arsenal. Lillo e cel care l-a fermecat pe veteranul fotbalist Guardiola (s-a dus special să joace în Mexic, la Dorados, ca să lucreze cu el) și ulterior inspirat pe tânărul antrenor Guardiola, fiind ultimul capriciu (deloc ieftin) al lui Pep. De ce să fi plecat atunci de la City?
Poate că acum Guardiola se simte în stare să înceapă un soi de reconstrucție la echipă, un fel de mini-revoluție, pe care nu s-a încumetat s-o facă la Barcelona, în 2012. Când le-a spus noului președinte catalan, Sandro Rosell, și vicepreședintelui de atunci, un anume Bartomeu, că-n opinia lui ar fi bine să renunțe la anumiți jucători de referință pentru a aduce alții, aceștia au fost mai îngroziți ca el. Ceea ce l-a făcut să de înapoi și, ulterior, să plece. Poate că acum se simte mai în puteri, are sprijin și are altă anvergură.
URMEAZĂ MESSI? ACEASTA E ÎNTREBAREA
Iar acum, apropo de revoluții și reconstrucții, un nume e pe buzele și-n mintea tuturor: Messi. Poate că sună straniu să pornești o reconstrucție cu un fotbalist de 33 de ani, dar fiind vorba de Messi toate argumentele contra trec în derizoriu în disputa cu cele pro. Sezonul 2011-2012, cel din urmă al colaborării dintre cei doi, a adus pentru Messi statistici de-a dreptul uluitoare: 60 de meciuri, 73 de goluri și 33 de pase decisive. Iar presa engleză de vineri abundă în titluri de genul: ”Now let s get Messi!”. E un subiect fierbinte, care poate da în clocot în săptămânile următoare, la fel de bine cum se poate răci treptat. Ultima ieșire nervoasă a argentinianului, ”m-am săturat să fiu eu motivul tuturor problemelor de la acest club”, nu-i umple de optimism pe fanii catalani, dar Messi pare chiar mai legat de Catalunya decât catalanul Guardiola, datorită în principal copiilor săi, pe care n-ar vrea să-i arunce în vâltoarea unei schimbări profunde.
Dar nu Messi e subiectul acum, ar putea să devină în curând. Ci Guardiola. Al cărui nou contract cu Manchester City înseamnă, paradoxal, cea mai mare provocare a carierei sale. V-ați gândit însă la un lucru? Nu cumva Jurgen Klopp e și el un motiv pentru care nu a vrut să plece? Competiția dintre ei e excepțională, nu se compară cu cea pe care Pep a avut-o cu Mourinho, în Spania și care l-a stors de puteri. Klopp e altceva, îmi pare exact pretextul ideal pentru un cineva ca Guardiola. The show must go on, cu alte cuvinte.
Lasă un răspuns