Roma și Inter sunt protagonistele unui duel clasic în fotbalul italian, fiind vorba de două grupări istorice din ”Il Calcio”. Doar în Serie A s-au întâlnit de 174 de ori, bilanțul fiind favorabil Inter-ului, cu 72 de victorii, față de cele 49 ale adversarilor. De altfel, Roma este echipa în fața căreia ”nerazzurrii” au cele mai multe succese în istoria confruntărilor sale pe prima scenă a fotbalului din ”Cizmă”.
Inter putea veni în Capitală din poziția de lider al campionatului, căci rezultatul din Milan-Juve (1-3) i-ar fi fost favorabil în acest sens. Pentru asta era nevoie să învingă însă la Genova pe Sampdoria, ceea ce nu s-a întâmplat, Claudio Ranieri dovedindu-se mai abil în duelul tactic cu Antonio Conte. Inter a avut și destul ghinion în acest prim meci al anului, ratând un penalty la 0-0, prin Alexis Sanchez, irosind și alte ocazii, dar a oferit din nou un sentiment de deja-vu atunci când trebuie să se descurce fără Romelu Lukaku. Arătând, mai exact, că nu prea poate să se descurce. Belgianul a acuzat unele probleme și a fost menajat în startul partidei de miercuri, introducerea lui pe parcursul reprizei a doua neaducând reacția dorită de Conte. Inter a pierdut și a rămas pe locul doi, cu un punct sub Milan și la trei lungimi de Roma.
ROMA, SURPRIZA DE PE PODIUM
Prezența Romei pe podium în acest tronson al sezonului, aproape de finalul turului, poate fi considerată o mică surpriză. Mai ales că, spre deosebire de Juve, Inter, Milan, chiar și Napoli, investițiile în transferuri n-au ridicat prea multe semne de exclamare. Roma putea chiar să aibă un punct în plus acum, dacă acel 0-0 de la Verona, din runda inaugurală, n-ar fi fost transformat într-un 0-3 la masa verde din motive de ordin organizatoric. Antrenorul Paolo Fonseca a izbutit să pună cap la cap toate piesele din vestiar și să creioneze un joc cât se poate de vesel, de optimist, de plăcut ochiului, jucătorii reușind să acționeze ca un tot unitar și atunci când atacă și-atunci când se apără. Acest ”tutti insieme”, ca la școală, pare a fi cuvântul de ordine al unei echipe care marchează destul de mult, 35 de goluri, dar care caută să surprindă încă din start. Și de multe ori reușește, dovada fiind cele 8 goluri marcate în primul sfert de oră al partidelor sau de cele 22 reușite până la pauză. Roma are, ca și Inter, omul său de bază, în persoana lui Mkhitaryan, care a participat decisiv la 15 goluri, 8 marcate de el și 7 la care a pasat decisiv, ocazie cu care deja și-a depășit performanța din întreg sezonul trecut.
Chiar dacă nerostite cu voce tare, speranțe pentru o posibilă surpriză la final de sezon s-au cuibărit în vestiarul Romei. Beneficiind de avantajul de a nu fi băgați prea tare în seamă, romanii se uită spre Milan și se gândesc că dacă echipa lui Pioli a putut să rămână lider atât de mult timp, de ce nu ar putea viza și ei prima poziție. Pentru asta e nevoie însă de un succes important, care să se transforme într-un generator de optimism, căci până acum Roma n-a câștigat cu nicio echipă importantă din Serie A (remize cu Juve și Milan), ba chiar a încasat corecții zdravene cu Napoli și Atalanta, de la ambele luând câte 4 goluri. Partida cu Inter poate fi așadar un punct de plecare.
REVIN SPINAZZOLA ȘI LUKAKU
Pentru confruntarea de pe ”Olimpico”, Fonseca n-are alte probleme în afara celor cunoscute, Zaniolo, Pastore, Pedro ori Fazio. S-a refăcut Spinazzola, care ar putea redeveni titular în banda stângă și ar fi protagonist al unui interesant duel cu Achraf Hakimi. Fonseca are de ales între Villar și Cristante la mijlocul terenului, pentru poziția de lângă Veretout, dar are acum și o mică dilemă în zona de atac, după prestația excelentă a lui Borja Mayoral din victoria cu Spezia, două goluri și un penalty scos. E însă de presupus că spaniolul împrumutat de la Real Madrid își va aștepta rândul pe banca de rezerve, iar titular va fi Edin Dzeko.
De partea cealaltă, suporterii Inter salută cu siguranță revenirea lui Lukaku. Alte schimbări în componența primului ”11” ar putea veni din zona de mijloc, eventual și din flancul stâng, totul depinzând însă de cartea pe care va dori s-o joace Antonio Conte, una ofensivă, una defensivă sau, cea mai probabilă, una echilibrată. Ziariștii italieni au observat imediat că, la Genova, tehnicianul interist i-a acordat ceva mai mute minute decât de obicei lui Eriksen, 20, și s-au lansat în câteva speculații privind o schimbare de optică față de internaționalul danez. Un tricou de titular pentru el ar fi însă o uriașă surpriză, mai degrabă e posibilă folosirea lui Perisic în locul lui Ashley Young, dar și a ceva mai ofensivului Sensi, pe poziția lui Vidal, care l-a cam enervat pe Conte cu Sampdoria prin greșelile comise.
E important de știut că duelurile dintre Roma și Inter au produs de-a lungul timpului cel mai mare număr de goluri dintre toate cele care au avut ca protagoniste grupări cu nume din Serie A, 503 în 174 de meciuri. E posibil însă ca ora de desfășurare, la prânz, să aibă o influență în acest sens. Ultimele 5 meciuri directe s-au terminat la egalitate, doar unul totuși fără goluri, cel din decembrie 2019, de la Milano. Pe de altă parte, Inter are o singură victorie în ultimele 11 vizite pe terenul Romei, 3-1 în august 2017, pe când antrenor era Spalleti, în vreme ce Roma e neînvinsă de 12 meciuri jucate pe teren propriu.
ECHIPE PROBABILE
ROMA
Pau Lopez; Mancini, Smalling, Ibanez;
Karsdorp, Veretout, Villar, Spinazzola;
Pellegrini, Mkhitaryan;
Dzeko
INTER
Handanovic;
Skriniar, De Vrij, Bastoni
A. Hakimi, Barella, Brozovic, Sensi, Young;
Lukaku, Lautaro Martinez.
Lasă un răspuns