Suntem aproape de capătul lunii iulie, Europeanul s-a terminat deja de două săptămâni, însă piața transferurilor continuă să fie mai degrabă amorțită, căci marile tranzacții, cele de impact mediatic, n-au prea apărut. Mă refer aici la cele care să implice și bani, nu la cele cu jucători liberi de contract. Doar Jadon Sancho la Manchester United și Achraf Hakimi la PSG au ieșit din tiparul unei piețe dominate de cumpătare, de calcule, de număratul banilor și de încercarea de a acoperi găuri din trecut.
Se așteaptă mutarea care să declanșeze acel efect de domino și mulți cred că Harry Kane poate fi acea piesă. Anunțat vineri de ”Sun” ca sigur, transferul internaționalului englez de la Tottenham la City ar arunca în mercato o sumă considerabilă. Poate că nu chiar 180 de milioane, așa cum pretinde ”Sun”, căci suma asta e deja de ordinul nebuniei pentru vremurile în care suntem, dar oricum suficient de mult încât să agite spiritele. Findcă Spurs va încerca, prin achiziții de impact, să acopere plecarea jucătorului său emblemă, dar mai ales să încerce să mai șteargă din evidenta supărare a fanilor.
Aici s-ar putea face, de fapt, diferența. Manchester United a plătit o sumă considerabilă pentru Jadon Sancho, dar Borussia Dortmund nu-i genul de club care să se arunce în investiții mediatice, acolo strategia e alta. Și PSG a dat o groază de bani pentru Hakimi, doar că la Inter au instaurat brusc chinezii o stare de zgârcenie ce are cu siguranță cauzele sale.
De regulă credibilitatea tabloidelor britanice are multe semne de întrebare, dar de data asta cred că mutarea, anunțată de ”Sun” pe prima pagină, nu pe ultima cum se întâmplă deseori cu subiectele de sport, se va face. În primul rând pentru că Harry Kane își dorește, iar motivele cred că sunt limpezi, totuși miercuri face 28 de ani, iar CV-ul său prezintă un mare zero în dreptul trofeelor cucerite. Ar și rămâne în Premier League, un campionat pe care-l știe bine, evitând o trecere a Canalului Mânecii de multe ori periculoasă pentru fotbaliștii britanici. În al doilea rând pentru că și Guardiola vrea, căci finala Champions League pierdută cu Chelsea pare să-l fi convins de utilitatea unui număr 9 adevărat. O idee pe care Pep, dacă ne uităm pe toată cariera lui ca antrenor, n-a prea agreat-o, căci în afara lui Lewandowski, ce nu putea fi scos din schemă prea lesne, n-a prea mizat pe genul acesta de atacanți. În al treilea rând, pentru că și Tottenham vrea atunci când vine vorba de suma corectă din punctul de vedere al lui Daniel Levy. Și în al patrulea rând, poate cel mai important, pentru că Manchester City poate.
Și asta pentru că atunci când vine vorba de celebrul fair-play financiar, UEFA nu are ochi pentru anumite cluburi, care i-au servit și-i servesc interesele. Iar pentru acele cluburi-stat cu atât mai puțin. Nu cred că informațiile publicate duminică de Daily Mail, care arată cum păcăleau cei de la City bilanțul contabil astfel încât să iasă-n regulă, vor fi de natură să dinamiteze tranzacția, mai ales că vorbim de ceva întâmplat acum 10 ani. Așa că nu ne rămâne decât să așteptăm să-l vedem pe Kane ”cetățean” cu acte-n regulă și apoi să vedem ce mai urmează.
P:S.
Au trecut aproape 30 de zile de când Messi nu mai e, în acte, jucătorul Barcelonei și deocamdată nu știm nimic nou. Știm doar că la clubul catalan situația e vecină cu dezastrul și că președintele Laporta caută cu disperare soluții. Pe scurt, situația e așa: pentru fiecare euro din noul salariul al lui Messi (redus la jumătate acum față de vechiul contract), Barcelona trebuie să ”scape”, în contabilitate, de alți 4 euro, de la suma celorlalte salarii.
Lasă un răspuns