Iulie se va termina în curând, august stă la pândă, iar Lionel Messi se pregătește să termine prima lună de ”libertate”. Se fac imediat 30 de zile de când superstarul argentinian e, în acte, fără echipă. Liber de contract, cum s-ar zice. La 30 iunie a expirat înțelegerea lui cu Barcelona și până-n ziua de azi ea n-a fost prelungită. Sau, ca să fiu mai aproape de adevăr, n-a fost oficializată, căci dacă e să ne luăm după informațiile ce vin din cele două direcții totul e pregătit, lipsește doar semnătura.
De ce a tărăgănat Barcelona toate aceste formalități, știm deja. Calculele încă nu-i ies președintelui Laporta, care caută cu disperare să scape de niște jucători (a se citi de niște salarii), astfel încât să înghesuie într-o balanță contabilă ce nu îi e deloc favorabilă și suma pe care a negociat-o cu Messi. Putem să ne imaginăm Barcelona de azi ca un dulap burdușit de haine de firmă, scumpe, dar devenite brusc nefolositoare, fie pentru că nu mai sunt la modă, fie pentru că nu mai corespund ca mărime. Messi e mai mult decât o haină, e un smoking dintre cele mai fine, a cărui croială cade perfect, dar care nu mai încape în respectivul dulap. Și nici nu poate fi împins acolo, căci există riscul ca tot ce e în interior, într-un echilibru fragil, să se prăbușească.
Foarte foarte pe scurt, situația e așa: pentru fiecare euro oferit lui Messi ca salariul în noul contract (argentinianul a acceptat să încaseze jumătate din cât avea până pe 30 iunie), Barcelona trebuie să scape din fondul de salarii existent de alți 4 euro. Iar socotelile de aici sunt simple. Pe hârtie, căci în realitate se pare că nu-i chiar așa, fiindcă e greu să convingi niște jucători cu nume, care au niște contracte suculente în vigoare (și care n-au forțat pe nimeni la momentul parafării) să accepte să abandoneze o echipă și un oraș ce le oferă o viață excepțională. Probabil însă că lucrurile se vor rezolva – se vorbește acum de prima săptămână din august – căci până una alta jucătorii ăștia, dincolo de bani, vor în primul rând să joace, că doar de aia s-au apucat de sportul ăsta.
O ”COPA” CE DUCE SPRE UN BALON
În altă ordine de idei, chiar așa fără contract cum e și bucurându-se de o vacanță cât se poate de fericită în siajul primului trofeu major cucerit cu ”naționala” Argentinei, Messi s-a transformat brusc în principalul favorit la câștigarea Balonului de Aur. Mai e destul până în decembrie, dar discuțiile deja au început, căci în ultimii ani acest Balon s-a transformat dintr-un premiu individual prestigios, dar cam atât, într-un maxim generator de discuții și controverse. Despre viitorul Balon de Aur se discută încă din primele ore de după decernarea lui, iar calculele și teoriile nu încetează în următoarele 11 luni și jumătate.
Prin primăvară, nimeni nu se gândea la Messi ca la un potențial câștigător. Deținător al ultimului Balon acordat, cel din 2019, Messi punea în dreptul lui doar o Cupă a Spaniei. Puțin, foarte puțin, spunea mai toată lumea, iar lista favoriților părea deschisă de Mbappe, așteptat să facă un European de excepție și un final de stagiune în Champions League asemănător, de Lewandowski, ce țintea pe-atunci doborârea unui record de goluri în Bundesliga neatins în ultimii 50 de ani, eventual Benzema, eventual De Bruyne și tot așa. Între timp s-a terminat sezonul echipelor de club, iar de lămurit nu s-a lămurit nimic din punct de vedere al Balonului, ba mai tare s-au încurcat lucrurile. Așa că toți au fost de acord că Euro și Copa America vor decide.
Și se pare că așa va fi. Italia a luat Europeanul, Argentina a luat Copa America, iar Messi a devenit, așa cum spuneam, favorit. Între timp, la Cupa Spaniei a alăturat și titlul de golgheter din La Liga, dar Copa America și faptul că a fost desemnat cel mai bun jucător al acestui turneu cântăresc foarte greu. În contrapartidă, Italia îl propune pe Donnarumma, omul Europeanului, dar e greu să te gândești la el ca la un Balon de Aur. Și-l poate propune pe Jorginho, poate cel mai îndreptățit, căci brazilianul naturalizat italian are în dreptul lui și Champions League cu Chelsea. Dar nici la Jorginho nu te poți gândi ca la un Balon de Aur, el fiind mai degrabă omul din umbră și la Chelsea și în ”squadra azzurra”. Mai degrabă putea lua Kante, dacă Franța își respecta blazonul la Euro.
De-a lungul timpului, doar Cristiano Ronaldo a izbutit să câștige în același an și Champions League, și un turneu final major cu echipa națională, și Balonul de Aur. În 2016. De regulă Champions League, vezi cazul Modric, cântărește cel mai greu în opinia votanților, anul acesta însă Chelsea poate cu greu propune un candidat.
Astfel că toate pariurile duc astăzi spre Messi. Vom vedea ce poate aduce sezonul de toamnă, dar e greu de crezut că altcineva poate reuși să-i ia fața argentinianului. Messi e azi favorit la Balonul de Aur pentru că este Messi.
Lasă un răspuns