Anul trecut, cam tot pe vremea asta (22 octombrie) și tot înainte de primul episod al unui ”Clasico” scriam tot aici cam așa: ”Acum 10 ani, confruntările dintre Barcelona și Real Madrid împărțeau planeta în două și făceau ca orice altceva să devină derizoriu timp de 90 de minute. Ambele echipe propuneau adevărate constelații de valori, începând evident cu ”bestiile” Messi și Cristiano, terminând cu cei doi antrenori, Guardiola și Mourinho. Astăzi, Barcelona și Real Madrid nu mai sunt la același nivel. Anii trec, la fel și ciclurile în fotbal. Ceea ce nu înseamnă absolut deloc că disputa lor și-a pierdut din strălucire. ”Clasico” va rămâne ”Clasico” indiferent de situație”.
Vi se pare că s-a schimbat ceva în acest an? Mie nu. Dimpotrivă, au mai dispărut doi actori importanți ai acestei super-producții de mare succes, Messi și Sergio Ramos. Culmea, acum ei doi sunt coechipieri, asta ca să vedem cum pot evolua lucrurile în viață. Eventual să și învățăm câte ceva din asta atunci când ne alegem amicii și inamicii.
Dar, din nou, revenind la ceea ce spuneam mai sus, asta nu înseamnă că acest ”Clasico” e mai puțin strălucitor. Poate nu mai împarte planeta-n două, dar marea masă a iubitorilor de fotbal găsește mereu motive să-și extragă atașamentul sau, după caz, ostilitatea. Ce ziceți, de exemplu, de duelul tinerilor care, se presupune, vor fi capete de afiș pentru următorii ani, Ansu Fati vs Vinicius? Ce ziceți de duelul ”nouarilor”, Memphis vs Karim? Ce ziceți de duelul veteranilor, Pique și Busquets vs Modric și Kroos? Ce ziceți, eventual, de duelul celor care caută să-și dezlipească de pe tricou titulatura de ”dezamăgire”, Coutinho vs Hazard. Și cred că s-ar mai putea găsi.
Și totuși ceva s-a schimbat. Cel puțin față de anul trecut. Va fi public pe ”Camp Nou”, în principiu stadionul va fi plin. Căci da, la ei se poate, Spania e o țară în care, dincolo de procentul mare al celor imunizați, doar 2 la sută din populație spune că nu va accepta în ruptul capului să se vaccineze. Am zis în principiu, fiindcă ăsta e un semn de întrebare. Cum vor răspunde fanii Barcelonei la chemarea clubului de a umple stadionul, acum că e voie? Am fost la multe ”Clasico”, cred că peste 20, și știu ce însemna demersul de a face rost de un bilet. Putea ajunge și la 800-1000 de euro, fără să fie cele mai bune locuri posibile. Acum biletele s-au putut cumpăra de pe site-ul clubului, la liber, la prețurile oficiale. În urmă cu 10 ani chestia asta nu era bună nici de glumă.
REAL MADRID PARE A AVEA MAI MULTE ARGUMENTE
E posibil ca-n rândul catalanilor să existe un pic de teamă. E mai mult decât posibil, de fapt. Barcelona se pregătește de marele meci după un mic ”boost” de moral, victoriile cu Valencia și Dinamo Kiev, însă felul în care ele au fost obținute e încă departe de așteptările unor suporteri ce au văzut și trăit pe viu vremuri formidabil. Sentimentul de nesiguranță există în sufletul fiecăruia dintre ei, de aici și o eventuală reticență în a lua drumul stadionului, căci nu-i deloc plăcut să vezi pe viu un eșec. La o adică, acasă, la televizor, ai telecomanda.
Iar la momentul ăsta sunt 3 victorii consecutive ale lui Real Madrid în ”Clasico”, plus un egal. Cu asta călătorește în bagaje Real Madrid spre Catalunya. Și cu senzația că echipa e un pic mai așezată, mai ales că antrenorul Carlo Ancelotti a încetat să mai facă experimente. Contra lui Șahtior, madrilenii au jucat în formula lor cel mai ușor de recunoscut, cu cei trei ”clasici” de la mijlocul terenului și cu cei doi brazilieni, Vinicius și Rodrygo, de-a stânga și dreapta lui Benzema. Pentru duelul cu Barcelona, Ancelotti, care n-a câștigat niciodată pe ”Camp Nou”, va putea conta probabil și pe Hazard, dar și pe Dani Carvajal, însă e greu de crezut că va apela la ei pentru formula de start. La cine s-ar putea totuși să apeleze e Fede Valverde, dar numai dacă va simți nevoia să-și întărească linia de mijloc. Iar apărarea se apropie de cea ideală, căci, după revenirea lui Mendy în banda stângă, tehnicianul italian poate folosi perechea de fundași centrali Militao-Alaba.
PROBLEME ȘI PROMISIUNI LA BARCELONA
Barcelona în schimb nu poate oferi decât promisiunea fermă că într-un astfel de meci nimic nu mai contează. Nici locul în clasament, nici forma de moment, nici ideile bizare al unui antrenor ce nu reușește să convingă, orice ar face. Problema e că nu face prea multe. Într-un astfel de meci un rol foarte important îl au orgoliul și dorința de a arăta tuturor că există valoare în spatele sumelor plătite. Din punctul lui de vedere, președintele Laporta a dat și el o mână de ajutor la moral, reușind într-un timp destul de rapid, ținând cont de problemele financiare uriașe ale clubului, să le prelungească lui Ansu Fati și Pedri contractele, următorul pe listă fiind Gavi. Viitorul pare să fie în regulă la catalani, prezentul e însă o problemă.
Iar prezentul spune că Pedri are șanse minime să joace, iar dacă o va face va fi departe de ceea ce se așteaptă de la el, că Ansu Fati abia ce a ieșit dintr-o accidentare ce l-a ținut pe bară 10 luni și că Gavi încă nu a învățat că nu trebuie să facă el toate faulturile într-un meci. Mai nou, a devenit incert și Jordi Alba, iar Araujo nu și-a revenit. Dar cel mai apăsat lucru pe care-l spune prezentul catalanilor este că omul la care s-au tot uitat în acești ani ca la o ultimă speranță, Messi, a plecat și a luat cu el poate ultimele rămășițe din acea echipă a Barcelonei care impresiona mapamondul cu fotbalul său.
Bona tarda a tothom i benvinguts a l’Estadi! Așa îi va întâmpina crainicul de pe ”Camp Nou” pe oamenii care au ales să vină pe stadion. Fani ai catalanilor ori ai madrilenilor, cu toții își vor ocupa locurile cu speranța că echipa lor va învinge. Amintindu-și de trecut, privind cu speranță spre viitor. Pentru că un ”Clasico” nu e doar un meci de fotbal, e o stare de spirit.
Lasă un răspuns