Prima tragere la sorți a ”optimilor” (poate vă amintiți, a fost acea eroare tehnică din pricina căreia s-a mai făcut o tragere) adusese în fața lui Salzburg pe Liverpool. Greu de spus dacă repetarea a fost cu ghinion pentru austrieci, căci, din punct de vedere sportiv, ca adversar în această fază a competiției, mari diferențe între ”cormorani” și bavarezi nu se pot distinge. Eventual un mic beneficiu să fie din punct de vedere logistic, căci o deplasare la Munchen cu autocarul durează mai puțin decât una la Liverpool cu avionul. Sunt 144 de kilometri între cele două orase, distanță ce, la o adică, poate fi parcursă și în ziua partidei.
Bayern însă n-are vreun motiv să se plângă. Aspectul logistic funcționează și pentru ei, dar fotbalistic vorbind nu există dubii. Inițial adversar fusese Atletico Madrid, care sună oricum altfel, indiferent de momentul delicat de formă al trupei lui Cholo Simeone. Salzburg arată însă perfect la momentul revenirii în actualitatea a competiției ce o are pe Bayern printre favorite. O ”optime” cu Salzburg, apropo de sponsorul austriecilor, chiar îți poate da aripi.
E greu de căutat un argument care să certifice un soi de echilibru în privința calificării. Dacă s-ar fi jucat manșă unică, la Salzburg, poate că o anumită doză de incertitudine ar fi existat, dar cu meciul retur pe ”Allianz Arena” pare imposibil de scris un scenariu în care campioana Germaniei să iasă din competiție.
Vorbind însă doar din perspectiva meciului tur, putem avea unele rezerve în a merge exclusiv pe mâna bavarezilor. Mai ales după ce i-am văzut sâmbătă pierzând de-a dreptul uluitor cu 4-2 în Bundesliga, pe terenul lui Bochum (nou promovată). Cele 4 goluri încasate în prima repriză, după ce Lewandowski deschisese scorul le-a oferit multă treabă statisticienilor, care au găsit o situație similară a lui Bayern tocmai în 1975. Văzut ca un accident greu de repetat, deși Bayern a luat 5 goluri și la Monchengladbach, în Cupă, iar în campionat a mai oferit câteva surprize, acest eșec ridică anumite semne de întrebare asupra defensivei lui Nagelsmann, ce nu pare a fi la nivel cu ofensiva (în Bundesliga, Bayern are același număr de goluri luate ca Freiburg și cu unul mai mult ca Mainz). Deocamdată atacul, în frunte cu Lewandowski și Muller, a rezolvat toate neajunsurile, dar o preocupare ar trebui să existe la Munchen, mai ales atunci când se discută despre Champions League, unde nivelul e altul.
MULT ENTUZIASM ÎN AUSTRIA
La Salzburg se respiră acum un aer de mare entuziasm. Niciodată o echipă din Austria n-a pătruns în primăvara Champions League, așa că acest entuziasm, amestecat cu tinerețea lotului (cea mai mică medie de vârstă dintre toate echipele rămase în competiție) și completat de euforia tribunei (se joacă în sfârșit cu casa închisă) pot fi ingredientele unui meci spectaculos, cu multe goluri. La disponibilitatea cunoscută a bavarezilor de face spectacol se vor înscrie și austriecii, în special cu cei doi atacanți din lot, neamțul Adeyemi, pe care și-l dispută, pentru vară, Bayern și Dortmund, și elvețianul Okafor. 18, respectiv 12 goluri au până acum cei doi în toate competițiile și reprezintă argumentele lui Salzburg în sprijinul ideii de mai sus.
Antrenorul gazdelor, Matthias Jaissle (coleg la tineretul Germaniei cu Neuer, Boateng și Khedira, dar a cărui carieră s-a frânt, la 26 de ani, pe când era la Hoffenheim din cauza unei rupturi de ligamente încrucișate) nu se poate baza pe Bernardo, Januzovic și Sesko (și el cu 7 goluri marcate), în schimb îl are iar la dispoziție pe camerunezul Onguene, întors de la Cupa Africii. Salzburg e lider detașat într-un campionat al Austriei pe care-l domină de aproape 10 ani și care a fost întrerupt timp de două luni, din decembrie în februarie. La revenire, Salzburg a învins în deplasare, cu 2-1, pe Rapid Viena, în week-end-ul trecut.
Julian Nagelsmann nu-l poate folosi pe Manuel Neuer, care va lipsi și-n retur. Nu vor putea juca, de asemenea, Davies, Goretzka și Musiala, ultimul având Covid. Artileria grea a bavarezilor e însă pregătită.
MAI MERITĂ ȘTIUT
Lasă un răspuns