La finalul săptămânii trecute, cele două ziare importante de profil sportiv ale Catalunyei ieșeau, în aceeași zi, cu Ousmane Dembele ca subiect de copertă. Mai exact cu acordul de principiu existent între francez și FC Barcelona pentru semnarea unei noi înțelegeri, căci de o prelungire nu mai poate fi vorba, câtă vreme vechiul contract expirase pe 30 iunie.
La mijlocul acestei săptămâni, miercuri, cele două ziare importante de profil sportiv ale Catalunyei (”Mundo Deportivo” și ”Sport”, mai există unul, ”L Esportiu”, dar nu e de același nivel) ieșeau, în aceeași zi, miercuri, cu brazilianul Raphinha ca subiect de copertă. Mai exact cu acordul deja încheiat între Barcelona și Leeds United pentru transferul internaționalului brazilian de 25 de ani, fiind oferite inclusiv sumele parafate, 58 de milioane plus încă 7 milioane din diverse variabile.
Pesemne că fanii Barcelonei din Catalunya și de pretutindeni sunt azi într-o stare de confuzie destul de accentuată. De unde Barcelona era în colaps financiar acum câteva luni, brusc plătește suficient de multe milioane pentru a acoperi o poziție deja acoperită, dacă e să mergem pe ideea că Dembele va semna cât de curând noul contract. Și urmează să mai dea alte multe milioane pentru a-l aduce pe Lewandowski, obiectivul prioritar al clubului totuși, fiindcă, dincolo de felul în care polonezul s-a manifestat fără echivoc în favoarea acestei mutări, Barcelona are nevoie ca de aer de un transfer de impact și de un fotbalist de primă mână, cu care să reînceapă să intimideze apărările adverse. Lewandowski probabil că va veni, căci într-o epocă în care absolut nimic nu e lăsat la voia întâmplării în acest sport nu se poate altfel explica interesul brusc al soției atacantului, cu 4 milioane de urmăritori pe Instagram, față de contul oficial al Barcelonei și nici faptul că tricoul polonezului a fost scos de la vânzare în magazinul oficial al clubului bavarez. Cale de întoarcere nu mai e și poate că săptămâna viitoare vom analiza împreună aici motivele unui divorț pe care nimeni nu-l anticipa Și nu, nu mă refer la Totti și Ilary, mă refer la Lewandowski și Bayern.
RAPHINHA ȘI VISUL DIN COPILĂRIE
Revin însă la Raphinha. Și la Dembele, dar puțin mai târziu. Brazilianul, al cărui impact în Premier League a fost notabil, deși evolua la o echipă din zona retrogradării, a fost, cam de prin ianuarie când deja se vorbea de un posibil transfer, un obiectiv al catalanilor pentru a acoperi plecarea lui Dembele. În regulă, doar că Dembele nu mai pleacă. Și asta e în regulă, doar că s-a aflat abia după ce un întreg mecanism pentru achiziționarea lui Raphinha fusese pus în mișcare.
În câteva cuvinte, brazilianul aparține agenției de impresariat sportiv ”D20Sports”, a fostului jucător al catalanilor, Deco. În fapt, această agenție e doar o tentaculă a caractiței ”Gestifute”, concernul deținut de Jorge Mendes, care l-a avut la momentul respectiv sub contract pe Deco. Le ce-i folosește lui Jorge Mendes să aibă tentacule, poate cu altă ocazie, oricum nu-i greu de presupus. La rândul său, Deco este și un soi de consilier al președintelui Laporta pe zona braziliană de mercato, un șef al scouter-ilor pentru acea zonă atât de bogată în talente. Un pic de conflict de interese există aici, să recunoaștem, dar asta nu pare să-i preocupe foarte tare pe șefii Barcelonei, aici intrând și directorul sportiv Mateu Alemany, a cărui reputație în lumea fotbalului mondial este excelentă. Pentru a-l aduce la Barcelona, Deco (sau Jorge Mendes) a fost nevoit să-i facă pe cei de la Leeds să refuze o ofertă mult mai bună de la Chelsea, după ce inițial făcuse același lucru cu o ofertă de la Arsenal.
În același timp, Raphinha și-a dorit de copil să ajungă la Barcelona, căci copilăria lui a fost într-un fel legată de clubul catalan. Pe platforma www.theplayerstribune.com există un articol, ”12 lucruri pe care nu le știți despre mine”, avându-l ca subiect pe brazilian. Care povestește acolo pe îndelete, printre altele, cum tatăl său avea o trupă de samba pe care Ronaldinho o îndrăgea enorm atunci când juca la Barcelona, motiv pentru care era mai mereu prezent în casa ”dințosului”. Și cum Ronaldinho însuși, bun prieten cu Deco de altfel, l-a sfătuit să meargă la Barcelona pentru că este exact ce-i trebuie unui brazilian.
DEMBELE ”ÎNCURCĂ-LUME”
Aici apare în scenă ”Dembele-Încurcă lume”. Care pe 1 iulie pesemne că și-a sunat împresarul, fostul fotbalist Moussa Sissoko, și l-a întrebat care-i situația, de ce nu e coadă de cluburi la ușa lui și de ce n-are nimic antamat la acel moment. În paranteză fie spus, metehnele acestui Sissoko l-au determinat pe Camavinga, actualul jucător al lui Real Madrid, să rupă contractul de reprezentare și să se îndrepte spre Jonathan Barnett, agentul lui Bale. Probabil că-n viitor va face același lucru și Dembele, dar după ce va fi semnat noul contract cu Barcelona, cu un salariu redus aproape la jumătate, dar cu bonusuri de performanță care să compeseze. În toată această perioadă Dembele a fost în poziția pe care și-o dorește mereu pe teren, liber, lipsit de orice constrângeri, gata să facă orice-i trece prin cap. Ousmane e în viața de zi cu zi la fel ca pe teren, adică imprevizibil, când te aștepți să centreze, driblează și invers, când te aștepți să paseze, trage și invers, când te aștepți să marcheze, ratează. Dacă stăm să ne gândim, atunci când cauți un moment de impact al celor 5 ani care au trecut de când Barcelona îl deturna pe Dembele de la Dortmund cu banii de la Paris, cred că primul care-ți vine în minte e ratarea din finalul meciului cu Liverpool, din 2019, de pe ”Camp Nou”, când n-a făcut 4-0 și se știe ce s-a petrecut în retur. În fine, detalii.
O să vă întrebați de ce nu i-a închis Barcelona ușa-n nas lui Dembele, așa cum făcuse el, prin impresar, de-atâtea ori. Pentru că pe Dembele îl vrea neapărat Xavi, care-l consideră esențial în strategia lui. Așa se explică, poate, și contractul pe doar doi ani oferit francezului. Să oprească achiziția lui Raphinha nu se mai putea, căci nu se face, la nivelul ăsta, să-i trântești ușa-n nas lui Jorge Mendes. La fel cum nu poți face asta nici cu Pini Zahavi, agentul lui Lewandowski, care în 2003 l-a ajutat pe Laporta să ajungă președinte scoțând la înaintare (în presă adică) de la Manchester United un acord de transfer al lui Beckham în jurul căruia și-a construit Laporta campania, deși știa că Beckham e înțeles cu Real Madrid. Astfel că dintr-o dată Xavi mai adaugă doi fotbaliști excelenți la un compartiment ofensiv în care, dincolo de Lewandowski, îi mai regăsim și pe Ferran Torres, Ansu Fati, Aumbameyang și Depay. Cel din urmă fiind însă pregătit deja de plecare.
E doar o posibilă mică explicație a unui dublu transfer, Dembele+Raphinha, ce nu prea se integrează în contextul absolut defavorabil din punct de vedere financiar al Barcelonei și nici nu prea corespunde cu nevoia reală a echipei, de a întări zona defensivă. Mai e însă și Frankie de Jong prin zonă, un alt caz despre care vom avea ocazia să vorbim la momentul oportun.
Lasă un răspuns