MANCHESTER UNITED ȘI VÂNTUL SCHIMBĂRILOR

MANCHESTER UNITED ȘI VÂNTUL SCHIMBĂRILOR

O figură nouă a putut fi lesne remarcată marți seară, în meciul jucat de Manchester United, de ”Boxing Day”, cu Aston Villa. Figură nouă e un fel a spune, căci personajul e suficient de cunoscut publicului britanic, iar ușurința cu care se făcea observat venea și din faptul că omul e chel. Este vorba de Sir Dave Brailsford, o figură ce va deveni cât de curând extrem de familiară fanilor și angajaților de pe ”Od Trafford”, Inclusiv (sau mai ales) jucătorilor și staff-ului tehnic.

Sir Dave Brailsford, un om popular în lumea ciclismului de mare performanță (a fost, la rându-i ciclist, dar statutul și l-a câștigat ca director al echipei Team Sky, ulterior Team INEOS) este omul de încredere al mult mai cunoscutului Sir Jim Ratcliffe. Al doilea om ca avere în Regatul Unit (multă vreme a fost primul, dar acum a fost depășit de Gopi Hinduja, cel ce controlează, printre altele, grupul Tata) și foarte înfocat suporter al lui United, Sir Jim a devenit posesor al unui sfert din acțiunile clubului, sfert pe care l-a achiziționat contra sumei de 1,3 miliarde de lire. Tranzacția a fost deja anunțată, parafarea ei va dura însă câteva săptămâni. Vântul schimbării a început deja să bată peste ”Olf Trafford”, iar prezența lui Dave Brailsford la partida cu Aston Villa e un prim semn.

”DEAL”-UL DIN AJUNUL CRĂCIUNULUI

Iar ceea ce el a văzut pe viu, iar Jim Ratcliffe, probabil, în fața unui televizor, a fost un adevărat roller-coaster al emoțiilor. Dar a și arătat cum arată un voiaj prin acest carusel al trăirilor pe un stadion precum ”Old Trafford”. De la agonie la extaz, de la huiduieli la ovații pe parcursul unei ore și jumătate. E greu de spus ce gânduri defilau prin mintea celor doi la 2-0 pentru Aston Villa în minutul 30 și care le era feeling-ul la 3-2 pentru United în minutul 90, la capătul unei reprize excelente, care pe stadion a readus spiritul marilor confruntări, iar lui Unai Emery i-a reamintit un cuvânt pe care-l dorește șters din memorie după acel Barcelona-PSG 6-1, ”remontada”.

Pentru cei amatori de simbolistică ori de legături cu iz mistic, putem aminti că ”deal”-ul a fost confirmat exact în ajunul Crăciunului, ceea ce ar trebui să fie de bine. Mergând mai departe pe linia asta, putem aminti și faptul că Sir Jim Ratcliffe s-a născut în 1952, an în care Manchester United, cu Sir Matt Busby antrenor, câștiga din nou, după o pauză de 41 de ani, campionatul în Anglia. Un aspect pe care Ratcliffe l-a menționat de multe ori atunci când a fost întrebat de unde provin sentimentele sale față de United. Și care le reamintește celor care deplâng situația actuală a clubului că întotdeauna se poate și mai rău. Acei 41 de ani de-atunci ar suna azi ca un adevărat faliment.

MAN. UNITED SAU FORȚA UNUI BRAND

Înainte de orice discuție sau analiză, musai trebuie scos în evidență un lucru: cât de puternic continuă să fie acest brand Manchester United dacă după 10 ani de la ultimul titlu, perioadă marcată de multe convulsii și cotroverse, doar un sfert costă 1,3 miliarde. Privind acum spre viitor, sunt unele aspecte ce merită consemnate. Anume că Jim Ratcliffe, prin INEOS, nu va fi doar un acționar minoritar ce stă cuminte și-și așteaptă dividendele, căci va controla practic deciziile din zona sportivă și managerială. Deja e vehiculat numele lui Jean-Claude Blanc (fost la Juventus și PSG) ca viitor CEO, iar experiența lui în astfel de situații (el e cel care a readus în prim plan pe Juventus după ”Calciopoli” și a impus construirea noului stadion al torinezilor) ar putea fi extrem de importantă. Deja a fost anunțat faptul că Ratcliffe a pregătit 250 de milioane pentru a fi investiți în modernizarea bătrânului ”Old Trafford”, fără a fi exclusă azi varianta demolării actualei construcții și înlocuirea ei cu una nouă și modernă. Și a mai fost anunțat un lucru: până la semnarea oficială a actelor (ar putea dura între 4 și 8 săptămâni, căci vorbim totuși de 1,3 miliarde, nu de achiziția une garsoniere) nicio decizie privind lotul de jucători ori eventuale mișcări în zona băncii tehnice nu vor putea fi luate fără acceptul INEOS. Iar în această parioadă intră și următoarea fereastră de mercato.

UN TEN HAG MULT MAI COERENT

E greu de spus acum ce feeling ar putea avea Ten Hag în legătură cu această ultimă mișcare a clubului. Ziariștii englezi ce au fost prezenți la conferința de presă de dinaintea confruntării cu Aston Villa spun că au sesizat o ușoară emoție în glasul olandezului atunci când a fost întrebat. Sunt totuși nuanțe ce trebuie privite ca atare, căci știm ce relații proaste are Ten Hag cu jurnaliștii. Ce e destul de cert este faptul că Ten Hag a intrat deja într-un proces de evaluare, asta dacă nu cumva Ratcliffe, Brailsford și Blanc au deja conturat un plan în ceea ce privește banca tehnică. Sincer, la ce bani au băgat în afacerea asta, ar fi de mirare să nu aibă, mai ales că lumea vorbește prin Anglia că acesta e doar primul pas în drumul spre preluarea integrală a clubului.

Cu legătură sau fără, ideile lui Ten Hag pentru meciul cu Aston Villa au fost mult mai coerente ca altădată. Prezența lui Varane în primul ”11”, după săptămâni în care s-a vorbit despre un conflict și despre o posibilă plecare a campionului mondial francez. Revenirea lui Eriksen în primul ”11”, cu urmări logice în zona de fluiditate și inventivitate. Dar și revenirea lui Rashford în primul ”11”, în zona lui de confort, în stânga, nu în dreapta pentru a i se face loc lui Garnacho. De altfel, Garnacho a dovedit că poate juca la fel de bine și-n dreapta. Rashford e încă departe de nivelul din campionatul trecut, dar semne de revenire au început să apară. Și poate nu e întâmplător faptul că în acest context s-a produs și primul gol al lui Hojlund, ceea ce ar trebui să însemne o eliberare pentru tânărul danez în perspectiva meciurilor ce vin. Mai rămâne doar să vedem încheiată amiabil povestea cu Jadn Sancho ca să putem trage anumite concluzii în privința lui Ten Hag. Olandezul pare mai mult pe dinafara noului proiect, dar cine știe dacă nu cumva această perioadă ar putea să fie un nou început și pentru el.

Da, cred că se poate vorbi despre un nou început la Manchester United. Senzații de genul ăsta au mai fost în ultimii 10 ani, însă e prima dată apare o schimbare și la nivel instituțional. O schimbare de care Man United, un colos anchilozat și amorțit în zona strategiilor, chiar avea nevoie. La 10 ani de la ieșirea din scenă a unui ”Sir”, venirea unui alt ”Sir” ar trebui să devină punctul de plecare în tentativa celui mai important brand din fotbalul britanic de a redeveni ce a fost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă