Florentino Perez are astăzi 76 de ani. În curând, pe 8 martie, va face 77. E deja cel mai important președinte din istoria lui Real Madrid ca număr de trofee câștigate, depășindu-l pe legendarul Santiago Bernabeu, care a stat în fotoliul de ”presidente” de două ori mai mulți ani. Dincolo de această statistică, evident condiționată de vremurile pe care le trăim, căci pe timpul lui Bernabeu nu se jucau atâtea meciuri și nu existau atâtea cupe de câștigat, Florentino va rămâne în istorie drept omul care a revoluționat fotbalul prin felul în care a înțeles să introducă noțiunea de marketing în acest sport. Și, evident, prin felul, obsesiv-compulsiv de-a dreptul, în care a schimbat filozofia transferurilor la clubul din capitala Spaniei și-n Europa. Dacă azi celor de la Real Madrid li se spune ”galactici”, meritul e al lui Florentino și nu cred că e cazul să reiau istoria achizițiilor sale sau poveștile ce au stat în spatele fiecăreia.
Kylian Mbappe are astăzi 25 de ani. I-a împlinit în decembrie. E, cum se spune, la vârsta deplinei maturități în fotbal. Campion mondial încă de la 19 ani a devenit ceea ce înseamnă, în unitatea de măsură a lui Florentino Perez, un ”galactic”. Așa că, dacă e să ne luăm după tot ceea ce se scrie și se vorbește, va deveni, din vară, jucător al lui Real Madrid. Cine știe dacă nu cumva va fi și ultimul ”galactic”, căci Florentino o fi descoperit el cheia succesului în fotbal, însă lupta cu trecerea anilor e greu de izbândit. Iar dacă privim peisajul fotbalului european, un alt nume de anvergura lui Mbappe care să fie și disponibil pentru a veni la Real Madrid în viitorul apropiat nu se prea întrezărește. Haaland nu va juca niciodată alături de francez, din motive lesne cred de înțeles, De Bruyne e pe final de carieră, iar alții chiar nu-mi vin acum în minte. Mă refer, repet, la anvergură, căci altfel fotbaliști buni și foarte buni există, niciunul însă de dimensiunile starului francez.
Ca om de afaceri, Florentino Perez și-a mărit de 10 ori averea de când conduce pe Real Madrid. În Spania s-a spus mereu că a fi președintele madrilenilor e mai important decât a fi președintele guvernului, iar la nivel global sunt convins că mult mai mulți știu cine ocupă fotoliul de președinte la Real Madrid decât cine stă pe scaunul premierului la Madrid. De-a lungul timpului a spus mereu că nu se angajează, în fotbal și-n afaceri, decât în proiecte pe care să știe sigur că le poate duce la bun sfârșit. Și a mai arătat ceva Florentino în acești ani, că orgoliul și sentimentalismul n-au ce căuta în afaceri, iar asta cred că e o lecție pentru toată lumea. Dacă era orgolios, Florentino nu-l lua niciodată pe Cristiano Ronaldo, a cărui trecere de la Manchester United i se datorează predecesorului Ramon Calderon, dacă era orgolios nu se întorcea iar și iar spre transferul lui Mbappe, după tot ceea ce Kylian i-a făcut în acești ani. Iar dacă era sentimental, n-am fi asistat la despărțiri precum au fost multe în ultimii ani la Madrid. Florentino e în primul rând om de business, iar asta condiționează toate acțiunile sale.
7 ANI DE ”ÎMPRUMUT” LA PSG
Să ne întoarcem la subiect. La Mbappe. Zilele trecute, ”Marca” a avut ideea de a construi o primă pagină din prime pagini ale ziarului ce l-au avut pe francez ca protagonist, din 2017 încoace, atunci când s-a vorbit pentru prima dată despre interesul Madridului pentru el. Atunci nu era ”galactic”, era doar o promisiune. În toată această perioadă, senzația a fost că Mbappe a fost împrumutat de Real Madrid la PSG, iar acum, dacă e să se întâmple, va reveni la bază. Observați, eu tot insist pe ideea asta, ”dacă e să se întâmple”, căci în fotbalul de azi orice e posibil, iar până nu vedem poza oficială nimic nu e sigur.
Apropo de senzații. O altă senzație, pe care cred că mulți o au, e că, spre deosebire de acum doi sau patru ani, Real Madrid nu avea, fotbalistic vorbind, o nevoie stringentă de a-l aduce pe Mbappe. Evident că vorbim, poate, de cel mai valoros jucător al momentului, însă poziția pe care el preferă să joace este foarte bine acoperită la Madrid de Vinicius, a cărui explozie în ultimii doi ani a fost fenomenală și care, acum, intră într-un soi de plan secund, căci Mbappe e Mbappe. Tot într-un soi de plan secund va intra și Bellingham, căci, reiau ce am zis, Mbappe e Mbappe. Florentino însă calculează beneficiile de dincolo de fotbal, iar aici asocierea celor două branduri, Mbappe + Real Madrid e colosală și va aduce câștiguri uriașe. Cam la fel a procedat el cu Beckham, pe care l-a adus, deși-l avea pe acea poziție pe Figo. Și poate că, palpând trecerea anilor, Florentino a vrut, apropo de titlul acestui text, să dea o ultimă lovitură, să bifeze încă un ”galactic”, poate cel din urmă, cine știe.
Puțină lume știe că Mbappe a jucat un meci în echipamentul Madridului, în 2012, pe când avea doar 14. Îl adusese Zidane, care era pe-atunci consilierul lui Florentino, există și o poză pe care el a făcut-o cu Cristiano Ronaldo. În acte, fiindcă există și așa ceva, era trecut Kylian, iar la acel antrenament de la Valdebebas, au apărut, pe lângă mulți alții care s-au pierdut, Achraf Hahimi, Marcos Llorente sau Luca Zidane. Cum va arăta Mbappe în tricoul de azi al Madridului va trebui să așteptăm ca să ne convingem. În mod normal va arăta excepțional, la fel cum va arăta și echipa, dar excepțional arăta și Madridul cu Figo, Zidane, Beckham, Ronaldo (brazilianul), Raul, Roberto Carlos, Casillas în același prim ”11”, iar performanțele s-au lăsat așteptate. Fotbalul nu-i matematică, e jucat de oameni, care au sentimente, eventual frustrări, invidie. Rolul lui Ancelotti e aici fundamental și, sincer, asta e o mare șansă pentru Real Madrid, căci puțini antrenori există azi capabili, precum don Carlo, să gestioneze un astfel de vestiar.
PARISUL FĂRĂ LUMINA STARURILOR
Cum va arăta Parisul fără Mbappe? Și la întrebarea asta vom primi răspuns de la toamnă încolo. Parizienii au mai trăit sentimentul asta la momentul plecării lui Ibrahimovic, dar poate că lecțiile primite în toți acești ani de investiții în vedete cu pretenții multe și dedicare puțină vor fi mai bine folosite. În toți acești ani, Parisul a avut nume, dar n-a avut echipă. Lui Mbappe puține i se pot reproșa la momentul bilanțului, căci dincolo de goana sa după bani n-a fost niciodată delăsător în raport cu echipa. Parisul va exista și după Mbappe și, cine știe, poate că artificiile atât de dorite vor începe să se aprindă și după ce steaua sa numărul unu va lumina în altă galaxie.
Telenovela Mbappe-Real Madrid, așa cum am avut-o din 2017 încoace, se apropie, pare-se, de sfârșit. Se filmează ultimele episoade, cu toții așteptăm deznodământul. Va trebui mai apoi să vedem cu ce o s-o înlocuim. Fiindcă, nu-i așa, viața ar fi monotonă fără astfel de producții.
P.S.
Tocmai când am terminat de scris textul am dat peste o informație: Mbappe este invitat la dineul pe care președintele Macron îl dă, la Palatul Elysee, cu ocazia vizitei oficiale pe care Emirul Hamad Al-Thani, șeful statului Qatar, o face în Franța. Iar ”Le Parisien” spune că asta va fi ultima încercare a qatarezilor de a-l convinge pe Mbappe să se răzgândească. Argumentele lor le știm, rămâne să aflăm ce idealuri are Kylian.
Lasă un răspuns