Nu sunt cele mai liniștite și însorite vremuri la Manchester City. Bine, treaba cu lipsa soarelui e ceva obișnuit în viața de zi cu zi a orașului, dar așa vine vorba. Deși trupa lui Giuardiola a dat semne de revenire în week-end, câștigând cu 6-0 pe terenul lui Ipswich. Al 5-lea titlu de campioană a Angliei consecutiv, obiectiv stabilit astă-vară, e mai degrabă o fantomă, câștigarea Champions League e mai degrabă o fantezie la cum a jucat echipa din noiembrie încoace, iar ieșirea fără pată din celebrul proces în care e implicată gruparea de pe ”Etihad”, cu cele peste 100 de capete de acuzare stabilite de Premier League, e mai degrabă o fantasmă. Însă fix în această perioadă tulbure apare știrea care a agitat suficient de tare lumea fotbalului: Erling Haaland a semnat prelungirea contractului cu City! Pe un salariu uriaș – ”Sky” zice 400.000 de lire pe săptămână, ”Guardian” și ”Times” vorbesc de 500.000 – și pe o perioadă mai rar întâlnită: până în 2034.
Sunt practic 10 ani. 9 și jumătate, poftim, ca să fim extrem de preciși, că-s oameni care țin mult la această precizie. Extrem de mult, foarte rar se văd astfel de contracte în fotbalul de azi. Chelsea a tot făcut asta, pe modelul american impus de noii săi acționari. La City nu acest model a contat foarte mult, ci mesajul pe care clubul a căutat să-l transmită. ”Suntem puternici, suntem mai puternici decât credeți! Nu ne mișcăm de-aici în toată această perioadă!”. ”De aici” însemnând fotbalul de elită. Și, eventual, că tot e la mare modă acum, ”vom face City mare din nou”!
Există însă aici unele discuții. Oricine are în față perspectiva unor sancțiuni drastice, indiferent de domeniu, nu doar în fotbal, are anumite rezerve atunci când ia decizii pe termen lung. Care să condiționeze într-un fel viitorul. Noul contract al lui Haaland nu ne arată că gruparea de pe ”Etihad” ar trece printr-o zonă de stres foarte intensă. Poate asta să însemne că la Manchester City există certitudinea că respectivul proces nu va avea urmări atât de dureroase? Posibil, totuși vorbim de un alt nivel aici, poate chiar de niște negocieri ce se poartă în spatele ușilor închise, ferecate de-a dreptul. Logic vorbind, City n-are cum să scape de pedeapsă, căci acuzațiile sunt grave, iar probele palpabile, numai că pedeapsa pe care o vedeau (poate chiar visau) unii, retrogradarea în al treilea sau al patrulea eșalon, e cam departe de realitatea vremurilor în care trăim. Mult mai aproape de această realitate e o depunctare suficient de drastică, dar nu atât de drastică, dacă înțelegeți nuanțele, plus o amendă consistentă, care chiar poate să nu aibă nuanțe și chiar să fie consistentă, că să se mențină totuși senzația de duritate în pedeapsă.
DE CE A ACCEPTAT HAALAND? DE CE SĂ N-O FACĂ?
Premier League s-a aliniat regulilor UEFA, deci City va trebui să rentabilizeze acest nou contract în 5 ani, nu în 9, astfel încât fair-play-ul financiar să nu fie afectat. Cum o va face rămâne un mister. La fel de misterioase sunt și posibilele (eu aș zice probabilele) clauze care să-i permită jucătorului să plece în caz că, în cele din urmă, sancțiunile vor fi exemplare. Nu cred că-și imaginează cineva că-l vom vedea pe Haaland jucând prin liga a 3-a sau a 4-a, dând din coate, la propriu, cu Fletwood Town, Morecambe sau Bromley. Câștigând 3000 de lire pe oră în toată această perioadă, că au fost unii dornici să facă toate aceste calcule.
De ce a acceptat Haaland o astfel de înțelegere? Cred că e o întrebare pe care și-o pun destui. Păi de ce să n-o accepte?, aș răspunde eu. În fotbalul de azi, atunci când un jucător vrea să schimbe echipa, găsește o modalitate s-o facă, într-un fel sau altul. Și, revin la ce-am spus mai sus, nu cred să nu existe clauze de eliberare în situații limite. Ce nu există, iar cei de la City au avut grijă să ofere, ”pe surse”, informația asta, sunt clauze ce țin de potențiale oferte venite dinspre alte cluburi. City a vrut să pună punct astfel zvonurilor care spuneau că norvegianul va ajunge alături de Mbappe la Real Madrid sau împotriva lui Mbappe la Barcelona. Dincolo de asta, el pare foarte integrat în oraș (Guardiola glumea că, fiind din Norvegia, la Manchester i se pare că vremea chiar e bună), în vestiar și-n ceea ce înseamnă colaborarea cu Pep.
Haaland devine astfel punctul central al operațiunilor de reconstrucție pornite de Guardiola. În jurul lui se va construi noul Manchester City, iar primii pași se fac deja, cei importanți urmând a se produce la vară. Totul pornind de la mesajul de forță și încredere ascuns în spatele unei semnături.
P.S. 1
Coincidență (sau nu?), City a dat semne de revenire în victoria cu Ipswich. Și nu-s puțini cei care acum iau în calcul ca City să fie adevăratul ”challenger” pentru Liverpool în lupta pentru titlu, în condițiile în care Chelsea s-a cam dezumflat, iar Arsenal pare că face tot posibilul să confirme gluma lui Patrice Evra, cum că e ”echipa Netflix”, mereu în așteptarea sezonului viitor. Forța celor de la City de a reveni am văzut-o acum doi ani contra ”tunarilor”, ce s-au trezit devorați de-a dreptul. Liverpool nu e însă Arsenal din acest punct de vedere și are 12 puncte avans. Cea mai mare diferență de puncte întoarsă în istoria Premier League a fost însă de 13 puncte.
P.S. 2
Răspuns la provocarea de mai sus vom avea pe la sfârșitul lui februarie. Următorii adversari ai ”cetățenilor” în campionat sunt, în această perioadă: Chelsea, Arsenal, Newcastle, Liverpool, Tottenham, Nottingham Forrest, Brighton.
Lasă un răspuns